El matí de Catalunya Ràdio
Lara Garcia Giménez
09/04/2025 - 08.38 Actualitzat 10/04/2025 - 07.58
A Catalunya hi ha uns 6.000 metges de família que treballen a l'atenció primària. D'aquests, 1.300 no tenen l'especialitat homologada, són un 22%, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat a les quals ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio" per mitjà d'una petició de transparència.
En total, a Catalunya 3.217 metges no tenen la titulació homologada de la seva especialitat. Tot i que la llei exigeix tenir l'especialitat, la Conselleria indica que, a causa de la manca de metges de família, alguns centres han de contractar professionals sense la titulació validada.
El Departament, però, recorda que tots els metges que treballen al sistema públic tenen homologat el títol de Medicina a Espanya i estan col·legiats.
Així doncs, els centres es veuen obligats a contractar personal tant de fora de la UE com comunitaris. Molts dels metges extracomunitaris que venen a cobrir les places que aquí queden buides fa anys que esperen que el Ministeri de Sanitat els homologui la seva especialitat.
Quan arriben, es topen amb la realitat del sistema públic sanitari català; independentment de l'especialitat que tinguin, la major part han de fer de metges de família i no poden exercir d'allò que han estudiat. És el cas d'Evelio Blain, va venir de Veneçuela i fa 6 anys que espera que li homologuin el seu títol de digestòleg.
Blain ha explicat al programa les conseqüències que té treballar en aquestes condicions, que queden fora de la llei:
"Si no tens el títol homologat no pots tenir contractes fixos. Et fan contractes precaris, no pots ascendir, no pots optar a càrrecs més elevats perquè no se't considera legalment apte."
De fet, segons dades del Col·legi de Metges del 2023, el 87% dels metges amb formació extracomunitària col·legiats tenen títol d'especialista expedit al país d'origen, però el ministeri únicament n'ha homologat el 13,6%.
Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), denuncien aquesta pràctica. Jordi Mestres, vocal de l'entitat, assegura que aquesta solució a la falta de metges és "una mesura a curt termini que a la llarga pot sortir cara". Segons Mestres, el fet que ocupin places de metges de família professionals no especialitzats en la matèria posa en perill l'atenció del pacient:
"Ningú s'imagina que les places de cardiologia estiguin ocupades per metges que no siguin cardiòlegs, per tant, amb la medicina de família hem d'exigir el mateix".
Però, per què falten metges de capçalera a Catalunya? Mestres assenyala que la diferència de condicions laborals i salarials respecte a altres comunitats és la principal causa. Així com les diferències de sous i horaris amb altres especialitats. Per això cada any queden vacants places MIR. De fet, el 2024 van quedar 98 places buides, totes de medicina de família.
Des de la CAMFIC, creuen que la solució passa per millorar les condicions laborals de l'especialitat i fer que els metges de família llicenciats a Catalunya no marxin a altres comunitats autònomes o triïn altres especialitats.
El sindicat Metges de Catalunya també denuncia que la medicina de família i comunitaria és una branca "menystinguda i desprestigiada". La secretària d'atenció primària de l'organisme, Lourdes Franco, defensa que cal exigir i valorar l'especialització per aconseguir que els estudiants l'escullin.