Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Un equip de topògrafs catalans 'descobreix' un nou 3.000 al Pirineu

El projecte Sostremetries constata, per contra, que el Besiberri Mig queda 4 metres per sota d'aquesta alçada

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Vall d'Aran

24/10/2022 - 16.30 Actualitzat 29/10/2022 - 16.03

Un equip de topògrafs catalans 'descobreix' un nou 3.000 al Pirineu
Salva Sala de Sostremetries mesurant el pic d'Arnales amb un nivell òptic (Sostremetries, Pic d'Arnales)

Es diuen Sostremetries i són un grup d'amics topògrafs que, amb aparells de precisió centimètrica, el mateixos que es fan servir en la seva feina, es dediquen a mesurar amb la màxima precisió aquells cims del Pirineu amb una alçada controvertida en la cartografia oficial. Un d'aquests topògrafs és l'aranès David Segura, que volia aclarir les altituds d'alguns cims:

 "Ens vam adonar que depenent de la cartografia que consultàvem, determinats cims tenien una alçada o una altra. Això ens va desvetllar l'interès".

Sostremetries, Pic d'Arnales
Marc Calaff i David Segura carregant els instruments de mesura cap al cim (David Segura)

Sense un catàleg oficial

I és que gran part dels cims del Pirineu no s'ha mesurat encara amb tecnologia d'aquesta precisió i, a més, tampoc existeix un catàleg oficial que concreti quin és el nombre exacte de cims de 3.000 metres que hi ha.

La millor referència ha estat la llista elaborada pel grup de muntanyencs bascos 'Cazafantasmas', que tenen com a objectiu revisar el catàleg del pirenista Juan Buyse, qui va realitzar un registre amb 212 cims de més de 3.000 metres.

Va ser amb aquesta base, que els Sostremetries van començar a treballar. Un dels primers objectius, com exposa Segura, va ser mesurar el Besiberri del Mig catalogat amb 2.995,90 metres i acabar així amb els dubtes que hi havia hagut: 

 "Vam començar per Catalunya. Però amb el Besiberri del Mig vam constatar que no arribava als 3.000 m. Per això, vam decidir ampliar el nostre àmbit d'actuació".

Sostremetries, Pic d'Arnales
Salva Sala, Andreu Alvarruizi David Segura, membres de Sostremetries mesurant el Pic d'Arnales (David Segura)

El Pic d'Arnales, nou membre a l'Olimp dels 3.000 pirenaics

Així és com van localitzar el Pic d'Arnales, a Panticosa, que figurava com un 2.996 metres segons l'Institut Geogràfic espanyol i com a un 2.999 segons l'Institut Geogràfic d'Aragó. A partir dels seus càlculs i amb un marge d'error del voltant de 7 cm, els Sostremetries han pogut comprovar que l'alçada real d'aquest cim és de 3.001 metres i 37 centímetres i entra a formar part, per tant, d'aquesta mena d'olimp que conforma la llista de 3 mils al Pirineu.

L'objectiu de Sostremetries és ara que els organismes oficials incloguen aquesta nova cota a la seua cartografia:

"Parlarem amb l'Institut Geogràfic espanyol i amb l'Institut Geogràfic d'Aragó perquè ens agradaria que validessin la nostra nota. Com a professionals en la matèria hem utilitzat la mateixa metodologia que ells han utilitzat en cims emblemàtics i, per tant, estaríem encantats que acceptessin la nostra cota. Suposo que ens demanaran totes les dades que hem obtingut, per contrastar".

Entre els reptes de futur dels Sostremetries hi ha mesurar la Punta Passet, a la Vall de Boí, o el Pic Boum, que fa frontera entre Aragó i França. Però, abans, visitaran la Fira del Llibre de Muntanya de Vic, on exposaran el projecte.