El trepat és una varietat autòctona de raïm del qual se n'obtenen vins i caves molt especials. Només en fan als cellers de la Conca de Barberà. Ara han revitalitzat la Ruta del Trepat, una proposta d'enoturisme que complementa la Ruta del Cister, i que també permet conèixer el patrimoni cultural de la comarca, com la cooperativa de l'Espluga de Francolí, de l'arquitecte César Martinell.
ESCOLTA-HO ARAFulleda és un poble petit de les Garrigues envoltat de natura, amb espais i miradors que conviden el visitant a fer-hi diversos recorreguts. Però, a més, hi ha espais de memòria vinculats a la Guerra Civil i un monument dedicat a una dona il·lustre, originària d'aquest poble: Agustina Saragossa i Domènech, la popular Agustina d'Aragó, que va destacar en la defensa de Saragossa contra les tropes napoleòniques en la guerra del Francès.
Els taps de suro produïts des del Gironès i el Baix Empordà els fan servir els grans cellers de vins i escumosos de tot el món, mantenint una llarga tradició que va començar fa més de 200 anys. Tot això s'explica al Museu del Suro de Palafrugell, a Can Mario, que recentment ha triplicat la superfície d'exposició i que mostra l'origen del suro català, els seus usos i l'evolució d'una indústria líder en la producció de taps de qualitat. S'hi fan visites guiades.
El Miravinya ha doblat el nombre de punts estratègics del paisatge del Penedès on hi ha un mirador singular. Ara n'hi ha 10. 5 són nous, com el Mirador Moebius, a Castellet i la Gornal, al peu del pantà del Foix, que ofereixen una mirada diferent i assossegada per assaborir el paisatge de la comarca, i, a la vegada, conèixer la seva història i llegendes gràcies a un codi QR que trobareu en cadascun.
La població de Reus presumeix del seu comerç tradicional i han organitzat una ruta turística per una seixantena d'establiments històrics, des de la Farmàcia Cavallé (1929), El barato (1881) o la Casa Pià. N'hi ha que són gairebé un museu però mantenen una activitat diària que els fa singulars, que traspassa l'estricte relació comercial, i que els ha convertit en un element identitari de la població.
El poble d'Alcoletge, a tocar de la ciutat de Lleida, acull el Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil. A més de revistes, cartes, cartilles de racionament i propaganda bèl·lica, destaca l'antic forn de pa, o l'aula d'una escola de l'època amb material cedit pels mateixos veïns. També hi ha un espai ambientat on els visitants poden participar en un escape room. El centre rep anualment 1.300 visitants.
A més d'una àmplia oferta turística, a Lloret de Mar promocionen una visita a les restes del poblat ibèric del Turó Rodó. Es va excavar entre els anys 2000 i 2003 i hi han reconstruït dues cases amb la tècnica i els materials de fa més de 2.000 anys. Hi ha panells informatius i s'organitzen tallers, visites teatralitzades i guiades.
Amb motiu del centenari del metro de Barcelona, l'agència de turisme local CultRuta organitza visites guiades per a curiosos i amants d'aquest tipus de transport. Des de la Rambla i fins a la Diagonal. Hi ha estacions fantasma que mai han donat servei? La de Gaudí, la de Correus? Què van fer per superar les restes de l'antiga muralla medieval del subsol? En els seus inicis, agafar "el gran metropolità" costava 15 cèntims, tres vegades més que el tramvia, i es considerava "elitista". Tot això ho expliquem en aquest reportatge.
A Sant Vicenç de Calders, al Baix Penedès, hi queda l'única colònia ferroviària de Catalunya. Records i vivències de les 300 persones lligades al món dels trens que hi van viure des de principis del segle XX i fins als anys 80. No està ben conservada, té un futur incert, però una associació de voluntaris lluita per la seva preservació i organitzen visites guiades.
Al cor del Pallars Sobirà, al poble d'Esterri d'Àneu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ofereix una experiència única per entendre com es vivia als Pirineus fa més d'un segle. No és només un recinte ple d'objectes, és un museu viu on els visitants observen, participen i poden redescobrir com era la vida tradicional en aquestes valls.
Els senders i camins que feien servir els maquis durant el franquisme s'estan convertint en un nou atractiu turístic. Gaudim del paisatge, de la natura, però, a la vegada, fem turisme de la memòria històrica del país. Batejats com a Camins de Llibertat, des de l'entitat Amical Antics Guerrillers de Catalunya ja han senyalitzat tres rutes. L'última, de 75 km, comença a l'altra banda de la frontera, a Prats de Molló, al Vallespir, i arriba fins a Vidrà, a Osona.
Senyalitzen cinc rutes per fer senderisme al Bages resseguint els camins que antigament feien les pageses de la falda de la muntanya de Montserrat per vendre mató i altres aliments per abastir l'Abadia. Al darrere hi ha el col·lectiu El Brogit, de Castellbell i el Vilar, que ha tret de l'oblit aquestes dones invisibles durant temps gràcies a un documental titulat "Roques". En aquest reportatge de Nati Adell escoltaràs, entre d'altres, la Rosa Enric, de 92 anys, una de les últimes matonaires de la zona.
El campanar més alt de Catalunya, a Valls, a l'Alt Camp, suma un nou atractiu: una visita guiada que culmina gaudint de la posta de sol des de dalt de tot, amb una copa de vi i un tast de productes locals. Hi participen una desena de cellers de la DO Tarragona. L'últim dissabte de cada mes, cadascun d'ells ofereix el tast d'un dels seus vins. La iniciativa "Postes de sol al campanar" es pot complementar amb una visita al Museu Casteller de Catalunya o al refugi antiaeri de la plaça del Blat. (Fotografia de Manel R.Granell)
La majestuositat i l'arquitectura del santuari de Sant Ramon fa que se'l conegui popularment com l'Escorial de la Segarra. Hi viuen quatre frares de l'orde mercedari i se'n pot visitar l'antic convent, del segle XVII; l'església barroca, del XVIII, i el claustre, d'estil neoclàssic, amb el convent nou, del segle XIX. Cada any, el 31 d'agost, festivitat del sant, s'hi celebra la festa dels Tres Tombs.
Lluny d'estereotips, la vila de Salt, al Gironès, fa una aposta pel turisme i proposa descobrir el poble a partir de les 40 escultures que hi ha repartides pels carrers del poble. Amb el mòbil també es pot fer un joc d'enigmes relacionats amb detalls de les mateixes obres. Hi ha una segona ruta que ressegueix els espais naturals i arbres monumentals de Salt, i una tercera a través de retalls poètics de l'obra d'un saltenc il·lustre, l'escriptor i polític Salvador Sunyer i Aimeric.
El Vinseum de Vilafranca del Penedès ha renascut després de 8 anys d'obres amb un edifici nou al costat del Palau Reial i un projecte modern i ambiciós pensat per emocionar els visitants. L'ús de noves tecnologies i audiovisuals facilita compendre la relació del vi amb el Penedès i amb Catalunya durant 3.000 anys. Ha estat el millor Museu del Vi d'Europa l'any 2024.
L'orografia, entre els rius Francolí i Brugent, defineix des de l'època medieval el poble de la Riba, a l'Alt Camp. Els salts d'aigua amb pendents pronunciats van facilitar la construcció de vint molins paperers al mig del nucli urbà, dels quals han quedat dues fàbriques papereres. Des del Centre d'Interpretació hi fem una visita guiada de la mà de María José Santiago, una de les responsables de l'empresa Camins Km 0.