En aquest programa sortim de Viladrau per fer una ruta guiada pel Montseny per descobrir els boscos de castanyers. A més de gaudir del paisatge, és un recorregut que permet aprendre que els primers castanyers els van portar els romans, que la seva fusta és molt preuada, i que, en realitat, la castanya no n'és el fruit. Trobareu més informació de les rutes a la pàgina web www.educaviladrau.com.
Vibra és el nom d'una nova aplicació que permet tenir tota l'oferta cultural al mòbil de manera geolocalitzada. Recull les propostes de 4.500 equipaments i l'oferta s'actualitza mentre ens desplacem. L'usuari pot confeccionar el seu propi perfil, se'l pot personalitzar per interessos i el pot compartir amb altres usuaris. Ho explica el secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró.
A Barcelona promocionen el turisme de compres aquestes festes de Nadal. El regidor de turisme, Xavier Marcè, explica que s'han fixat tres objectius bàsics: atraure el turista dels EUA pel seu potencial econòmic, promoure també el visitant dels països més pròxims d'Europa i, en tercer lloc, incentivar l'arribada a la ciutat de visitants de Catalunya i d'Espanya connectades amb Barcelona a través dels trens d'alta velocitat.
Visitem el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres. En Josep Maria Joan Rosa, el seu director, ens descobrirà els 23.000 joguets que guarden. També descobrirem l'informe que prepara la Federació d'Empresaris de Tarragona per conèixer l'impacte que té la seva activitat al Camp de Tarragona i l'Ebre. Volen tenir una visió global del seu sector i de l'impacte que té al territori.
La Diputació de Barcelona incentiva l'ús del Parc Fluvial del Besòs, tota una zona verda rehabilitada a la riba del riu, i que cada vegada es fa servir més com a lloc per anar-hi a passejar. S'hi arriba fàcilment en transport públic o en bicicleta.
La Casa Vicens de Barcelona es considera la primera obra mestra d'Antoni Gaudí. Construïda entre 1883 i 1885, i declarada patrimoni mundial de la UNESCO, va ser casa d'estiueig de la família Vicens a la Vila de Gràcia. Ara, a més de visites guiades, s'hi fan un munt d'activitats. La cap d'operacions de Casa Vicens, Montse Moltó, ens explica els tallers per a famílies i adults que s'hi fan cada diumenge al matí.
L'oficina de turisme de Pals promou una ruta fins als camps dels arrossars per gaudir del paisatge d'aquesta part del Baix Empordà. La responsable de l'oficina, Esther Reig, explica que hi ha la possibilitat de fer un recorregut a peu, o bé d'anar-hi en un trenet turístic. El recorregut es pot completar amb una visita al molí de l'arròs. Tota la informació la teniu al web Visitpals.com.
Les pintures rupestres de les muntanyes de Prades són Patrimoni Mundial de la Unesco. S'hi organitzen visites guiades que surten des del poble de Rojals, a partir d'un grup mínim de sis persones. L'excursió, d'uns vuit quilòmetres a peu, es pot complementar amb una visita al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de Montblanc, segons explica el responsable de Turisme de Montblanc, Joaquim Queralt. Tota la informació la teniu al web www.montblancmedieval.cat
Des d'Aitona, al Segrià, ens proposen endinsar-nos aquest mes de març entre les finques de fruiters florits. Aprofitant la floració dels arbres, s'organitzen rutes i visites guiades per passejar pels camps i també per l'entorn del poble i per conèixer el seu patrimoni cultural. Ho bategen com a "fruiturisme" i ho destaca l'alcaldessa, Rosa Pujol.
La Ruta del Cister ha celebrat el seu trentè aniversari. La seva coordinadora, Mireia Bonet, explica que aquesta marca de territori, de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i l'Urgell, va més enllà de la visita als tres monestirs cistercencs, i que l'objectiu de futur és posicionar-la amb més força.
A Vic han organitzat el primer "city escape room" per trobar un assassí perillós. És una iniciativa de l'ajuntament i cinc hotels que volen que sigui un incentiu més per fer turisme a la ciutat. Hi podran participar 24 equips de 8 persones, que hauran de voltar pels indrets més coneguts de la ciutat. Començarà la tarda del divendres 15 de març, continuarà a la nit i no es resoldrà fins dissabte al migdia. Ho han batejat amb el nom de "Codi 60".
Entrar a les coves de l'Espluga de Francolí permet retrocedir milers d'anys enrere i veure on i com vivien a la prehistòria. A dins hi ha un museu, i s'hi fan projeccions i tallers. I qui tingui ganes d'aventura pot continuar la visita, amb guies especialitzats, remuntant el tram subterrani del riu Francolí. Ho explica en aquest espai el gerent de les Coves de l'Espluga, Florenci Romeu.
Penedès 360 és el nom d'una iniciativa que proposa tres rutes circulars per etapes per conèixer la comarca: una per als més preparats, per fer en BTT pels camins que van de muntanya a mar; una segona de trekking caminant entre vinyes, i la tercera, assequible per a tothom, per passejar tranquil·lament en bicicleta per la vora del mar. Ho explica Núria Sala, directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès.
Passem la frontera entre estats i, a 30 quilòmetres de la Jonquera, arribem a Ceret, la capital del Vallespir. El mes de maig hi fan la Fira de la Cirera, tot un clàssic, però no cal esperar tant per anar-hi. Aquest hivern fan obres per posar al dia el Museu d'Art Modern, en el qual hi ha obres de Picasso, Matisse o Chagall, però també es pot visitar el Museu de la Música o, simplement, passejar pel Barri Vell. Ho expliquen des de l'Oficina de Turisme del Vallespir, que hi ha a Ceret mateix.
Desplaçar-nos en tramvia per fer turisme pel Baix Llobregat. Aquest és l'objectiu d'una nova campanya del Consell Comarcal que proposa un munt d'activitats i visites a Cornellà, Esplugues, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. S'anomena "De ruta amb el Tram", i es pot consultar tota la informació al web www.rutadeltram.cat.
El monestir de la vall de Sant Daniel de Girona té una hostatgeria amb 16 habitacions que gestionen les mateixes monges. Hi pot anar tothom que vulgui i gaudir dels menjars i la tranquil.litat d'un entorn, a tocar del barri vell de la ciutat. La priora-administradora del monestir, Maria Asumpció Piferrer, ens convida a fer-hi estada. Podeu consultar-ho al web: http://www.santdaniel.com/ca/hostatgeria/
A Mataró tenen un nou web de promoció de la ciutat, on es pot trobar tota l'oferta turística, gastronòmica, comercial i d'oci. És www.visitmataró.cat. Des de l'Ajuntament ho consideren com una de les accions prioritàries per aquest 2018 amb l'objectiu que sigui una eina clau per a la projecció de Mataró a l'exterior.
A Tarragona promouen el patrimoni cultural que hi ha als museus i centres culturals de la ciutat amb un joc de misteri. Fins al dia 14 d'octubre s'hi organitza l'activitat "Misteri als museus. El cas de les set còpies". Cal apuntar-s'hi per fer un petit grup de detectius i, mentre es visiten aquests espais, resoldre els robatoris que hi han hagut.
A través de l'Ajuntament de Reus, l'empresa Còdol Educació ha renovat la Ruta del Modernisme, que es va posar en marxa fa vint anys. El nou recorregut es diu "Reus 1900" i s'hi combina el rigor històric amb recursos lúdics i didàctics per fer-lo més atractiu per al visitant. En parla la Maria Adzerias, codirectora de Còdol Educació. Es fan cada dissabte al migdia.
La regidora de turisme de Tàrrega, Mireia Caus, explica com és el nou portal web de turisme que ha fet l'Ajuntament. Un portal que ressalta les diferents rutes del patrimoni històric i cultural, a més de l'oferta gastronòmica i allotjaments del municipi.
Els Geoparcs Mundials de la UNESCO són àrees de rellevància geològica internacional gestionades seguint un concepte de protecció, educació i desenvolupament sostenible. La conca de Tremp-Montsec ha aconseguit aquest reconeixement i és el segon Geoparc de Catalunya. Engloba 19 municipis de les comarques de Lleida i es converteix en el segon Geoparc del territori català, després del de la Catalunya Central, i el dotzè a l'estat espanyol. Joan Ubach, alcalde de Tremp i president de l'Associació Conca de Tremp-Montsec se sent orgullós d'aquest reconeixement i confia que això reforci la promoció i l'interès turístic de la zona.
Les poblacions de Mataró, Argentona, Canet, Alella i el Masnou són protagonistes al Maresme pel seu patrimoni modernista. Des del Consorci de Turisme de la comarca, Gemma Campillos ens convida a visitar-les. Recorda també les activitats que s'han programat durant tot l'any en el marc de les Jornades de Difusió del Patrimoni de la Laietània, l'època de les civilitzacions ibèrica i romana. Més informació al web www.vilassardedalt.org.
Diversificar l'oferta i descobrir als esportistes l'oferta esportiva de Salou és un dels objectius del Patronat de Turisme de la població. El seu director, Juan Carlos Capilla, explica com diversos establiments han incorporat espais per netejar i aparcar les bicis, i s'han publicat diferents rutes per l'entorn de Salou per fer en bicicleta, pensades tant per a esportistes professionals com per a amateurs.
La Casa Vicens és la primera que va dissenyar l'arquitecte Antoni Gaudí a finals del segle XIX, i segurament la més exòtica. Situada al barri de Gràcia de Barcelona, es pot visitar cada dia. Rafa Burgos és un dels guies i ens en avança alguns detalls. Al web www.casavicens.org hi trobareu tota la informació i també s'hi poden comprar les entrades per fer la visita, cada dia de les 10 del matí a les 8 del vespre, amb la possibilitat de fer-la pel vostre compte o amb visita guiada.
Al Berguedà treballen per impulsar el turisme de muntanya, en aquest cas al voltant del Pedraforca, i, sobretot, de visitants estrangers. Per això s'han integrat al projecte europeu Muntanyes Emblemàtiques del Mediterrani, que inclou nou muntanyes de França, Itàlia, Grècia, Albània, les Illes Balears i Catalunya. Un projecte que explica l'alcalde de Saldes, Moisès Massanes.
A l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, fan visites guiades pel barri vell per reviure a través de realitat virtual, hologrames i audiovisuals com era la població durant l'època medieval, entre els segles XIII i XIV. El promotor del projecte, l'historiador Antoni Carreras, explica la ruta dels templers i els hospitalers. Dura dues hores i es pot reservar directament a l'oficina de turisme, al telèfon 977 87 12 20 i al mail turisme@esplugadefrancoli.cat
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha publicat un nou audiovisual per promocionar el turisme familiar i de natura a la comarca. En el vídeo una família protagonitza un viatge que comença amb el Tren dels Llacs i continua pel telefèric de la Vall Fosca, les botigues museu de Salàs o els embassaments de Sant Antoni i Terradets,. Ho explica el gerent del Consell, Josep Ardanuy. El vídeo es pot veure en aquesta adreça: https://www.youtube.com/watch?v=sHLIXwIaq20 Més informació al web del Consell Comarcal: http://www.pallarsjussa.net/
Cada vegada ens fixem més en l'opinió que deixen els clients a l'hora de fer un viatge, triar un hotel o un restaurant, o visitar un lloc o un altre. És el que coneixem com la reputació online. D'això en sap molt el gironí Pere Sànchez-Frigola, director de l'hotel Roger Smith de Nova York. Ho analitza en aquest espai. Destaca la importància de ser honest a l'hora de publicitar cada oferta, i, si fa falta, corregir allò que calgui i fer-ho saber pel mateix canal.
L'Ajuntament de Reus ha posat en marxa la campanya Visit Reus per descobrir i explorar el patrimoni de la ciutat. Marta Villalta, gerent de l'agència Reus Promoció, explica que consisteix en una polsera, que té validesa per a 6 mesos i que permet accedir a qualsevol dels 5 espais més importants i simbòlics de la ciutat. Tota la informació la trobareu al web: www.reusturisme.cat
Els camps de presseguers i nectariners florits del municipi d'Aitona, al Segrià, s'ha convertit en un atractiu turístic efímer. L'ajuntament calcula que aquestes setmanes aniran a visitar-los unes 10.000 persones. A l'oferta de visites guiades pel mig dels camps de conreu, aquest any hi han afegit la possibilitat de contemplar-los des de l'aire, en un globus. Ho explica en aquest espai l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol.