Es presenta com a "democràtica" i popular" per marcar distàncies amb d'altres reconeixements gastronòmics, com les estrelles Michelin, els Sols Repsol o els permis The Best. Fa una dècada ni tan sols existia però, en aquest temps, ha aconseguit trobar el seu lloc en l'atapeït entorn socio-mediàtic que envolta el món de la restauració des que l'alta cuina s'ha posat tan de moda. En la darrera gala de presentació del seu rànquing, celebrada fa pocs dies a Màlaga, la guia Macarfi va reunir una seixantena de cuiners de primer nivell d'arreu de l'Estat, però ho va fer reivindicant una manera diferent de jutjar el que mengem. Edició 2023 de la guia gastronòmica editada a Barcelona (Macarfi) Una guia diferent La guia Macarfi funciona des de l'any 2015 en versió digital i impresa  És una publicació independent amb seu a Barcelona que actualment valora 550 restaurants en la versió en paper i uns 3.700 al web i l'app. S'edita en castellà i anglès.  El gran tret diferencial d'aquesta publicació és que les valoracions dels restaurants provenen de les crítiques de dos milers d'aficionats a la cuina que no són crítics, ni periodistes, ni influenciadors: són comensals. Manuel Carreras Fisas, creador del projecte (Macarfi) El nom d'aquesta guia (i de les seves classificacions) respon a l'acrònim del seu impulsor i coordinador, l'empresari i gastrònom català Manuel Carreras Fisas, que resumeix a Catalunya Ràdio quin és l'esperit del projecte: "Busquem gent amb sentit comú i sensibilitat gastronòmica. D'una forma altruïsta ens envien crítiques i això és el que ens alimenta." De fet, el web de Macarfi té una pestanya on recluta el que anomenen "ambaixadors", que només han d'enviar ressenyes de restaurants d'un màxim de 100 paraules per formar part del projecte. Els millors del 2024 Els rànquings que cada any elabora aquesta guia reconeixen les 10 propostes més destacades de les que consideren àrees de més interès gastronòmic de l'Estat: Barcelona, Girona, Madrid, el País Basc, la Rioja i, des d'aquesta edició, València i Màlaga. Els germans Torres i Roca lideren els rànquings catalans d'aquest any (3Cat) Pel que fa al podi barceloní, l'encapçala el restaurant Cocina Hermanos Torres, de Sergio i Javier Torres, que destaquen el paper de la capital catalana com a referència en aquest sector: "Barcelona està en un moment pletòric, amb gent jove i no tan jove que ho està fent molt bé, tant als restaurants com als bars i els mercats." Un altre dels restauradors d'aquesta zona que ha estat reconegut, Nandu Jubany, posa en valor que l'originalitat d'aquesta guia és que "aquí no hi ha inspectors, vota la gent que estima la gastronomia i que paga les factures". La façana del restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona A la demarcació de Barcelona formen el top 10, per aquest ordre: 1. Cocina Hermanos Torres  2. Alkimia 3. Estimar  4. Via Veneto 5. Gresca 6. Can Jubany 7. Al Kostat 8. Enigma 9. Dos Palillos 10. Aürt Per la seva banda, El Celler de Can Roca lidera la llista dels establiments gironins. El xef, Joan Roca, apunta quina és la clau d'una guia amb esperit col·laboratiu: "S'està guanyant un espai i una credibilitat en un món on la gent vol conèixer més opinions." D'altres cuiners gironins presents a la gala comparteixen que "aquestes guies més lliures fan cada vegada més il·lusió en el món de la gastronomia" i que "tot el que sigui aportar llum a aquest sector" és benvingut. Façana del restaurant El Celler de Can Roca, a Girona (ACN/Aleix Freixas) Així ha quedat el rànquing a les comarques de Girona: 1. El Celler de Can Roca  2. Ca l'Enric 3. Miramar 4. Les Cols 5. Bo.Tic 6. Els Tinars 7. L'Aliança d'Anglès 8. El Motel Restaurant 9. Serendipia by La Calèche 10. Candlelight by Roman Fornell Pel que fa a la resta d'Espanya, destaquen els restaurants Desde 1911 a Madrid, Asador Etxebarri a Biscaia, Elkano a Guipúscoa, Arrea! a Àlaba, El Portal de Echaurren a La Rioja, Bardal a Màlaga i Ricard Camarena a València. Aquest últim aplaudeix la tria feta pels participants en aquesta guia, una "bona representació de la pluralitat de la cuina valenciana més enllà dels arrossos i paelles", segons apunta. Menció als nous i als veterans La guia Macarfi també té una categoria dedicada a les millors obertures dels últims 12 mesos, anomenada "Rookie de l'Any", per als nous establiments de Barcelona, Madrid i el País Basc. En el cas de Barcelona, aquest any s'ha reconegut la bona feina dels locals novells Azul Rooftop Barceloneta, Colmado Múrria, Casa Parera, Bravo i Present Restaurant. Interior del restaurant barceloní Disfrutar (ACN/Maria Pratdesaba) En contraposició, també existeix la categoria "Top of the Pops", reservada als restaurants que han aconseguit ser el número 1 de la seva regió gastronòmica 3 anys consecutius. Aquest any han entrat en aquest selecte club el Disfrutar barceloní i el Diverxo madrileny. La guia Macarfi té previst arribar al 2025 amb una edició que ja valori els restaurants de tot l'estat.