Repassem escriptors i la seva obra, gèneres literaris, homenatgem autors en l'aniversari del naixement o de la mort i seguim aquelles iniciatives que fomenten la lectura.
El 25 de juliol del 2014, Jordi Pujol confessa que la seva família ha ocultat una fortuna a l'estranger durant 34 anys. Arran d'aquest comunicat s'han publicat diversos llibres que han tractat el "cas Pujol" des de diferents perspectives. En el "Via llibre" d'avui entrevistarem alguns dels autors que han seguit el "cas Pujol" de prop: Toni Sala, Lluís Bassets i Manel Cuyàs.
Aquesta setmana dedicarem el programa als lectors més petits de casa. La Mariona Trabal, mestra de l'escola Orlandai i bibliotecària, i l'Amàlia Ramoneda, responsable de la biblioteca infantil i juvenil Rosa Sensat, ens donaran algunes claus per encomanar l'amor per la lectura als nens. L'Oblit Baseiria, propietària de la Casa Anita, una llibreria independent i especialitzada, també ens recomanarà lectures i formules per potenciar que els nens llegeixin. A més a més, al Via Llibre d'aquesta setmana també tindrem les opinions i recomanacions d'una colla de nens i nenes que ens explicaran què és per ells la lectura i quins llibres els han fet entrar en aquest meravellós món.
En el programa també parlem amb Jenn Díaz, Gaspar Hernández, Enric Pardo, Núria Echevarría i Eva Armisén, alguns dels autors que amb els seus textos o il·lustracions han col·laborat en el llibre de La Marató d'enguany. Els diners adquirits per la venda del llibre van dirigits a la recerca en malalties del cor.
Visitem una biblioteca sobre rodes, el Bibliobús Montnegre, que cada setmana recorre molts quilòmetres de carretera per fer arribar llibres a lectors de totes les edats de diferents pobles del Vallès i del Maresme. Viatgem amb el Bibliobús fins a Vallgorguina i descobrim el seu funcionament i què significa per als usuaris poder accedir a aquest servei.
El febrer de 1989 l'aiatol·là Khomeini va dictar una fàtua contra Salman Rushdie per la publicació del seu llibre "Els versos satànics". L'escriptor va haver de viure amagat durant molts anys. Però com Rushdie són molts els escriptors que en ple segle XXI han estat o són censurats i perseguits per exercir un dret fonamental, la llibertat d'expressió. A ells dediquem el primer reportatge del Via Llibre d'aquesta setmana.
Un dels grans de la poesia catalana, Joan Vinyoli. Aquest 2014 es compleixen cent anys del naixement del poeta i serà l'Any Vinyoli. Per saber més sobre l'home i el poeta anirem a Santa Coloma de Farners i parlem amb el seu fill, el periodista Albert Vinyoli, i amb el comissari de l'Any Vinyoli, el poeta Jordi Llavina.
Aquest 2013 ha estat el centenari del naixement de poetes com Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joana Raspall, Joaquim Amat-Piniella, Joan Teixidor i Marià Villangómez. Recordem aquests poetes i la seva obra acompanyats de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i ens endinsem en alguns dels seus poemes gràcies al recital que ens ofereixen actors com Sílvia Bel, David Selvas, Jordi Martínez i Nausicaa Bonnín.
Montserrat Roig li va dedicar el llibre "Els catalans als camps nazis" perquè van ser els ulls terriblement cansats de Joaquim Amat-Piniella els que més li van saber dir el que havia significat l'infern nazi. Aquest 2013 es commemora el centenari del naixement d'Amat-Piniella i els cinquanta anys de la primera edició en català de la novel·la K.L. Reich. Una obra cabdal de la literatura concentracionària que l'autor va escriure immediatament després de ser alliberat del camp d'extermini de Mauthausen. Piniella va escriure contra el silenci, ara nosaltres en volem evitar l'oblit.