5 consells per acompanyar una persona que té una depressió
- TEMA:
- Salut Mental
Només a Europa hi ha 30 milions de pacients amb depressió crònica, i segons l'Organització Mundial de la Salut, serà la primera causa de discapacitat l'any 2030. En aquest article, t'oferim cinc consells per ajudar i acompanyar una persona que pateix la malaltia
1. Reconeix els senyals de la depressió
És fonamental saber reconèixer els símptomes de la depressió per poder oferir el suport adequat als que ho necessiten.
Segons el catedràtic de Psiquiatria a la Universitat de Saragossa Javier García Campayo, un dels senyals més significatius és la pèrdua d'interès en activitats que abans eren importants per a la persona i que li aportaven plaer.
"Pares que ja no gaudeixen d'estar amb els fills o persones a qui els agrada molt la seva feina i han perdut completament l'interès per a ella".
En el cas del jugador de bàsquet Àlex Abrines, la malaltia el va portar a odiar l'esport de la seva vida, el bàsquet. Ho va explicar a "El suplement" de Catalunya Ràdio, amb Roger Escapa:
També és important saber que un factor de risc és l'ansietat, un estat de malestar que implica tensió i estrès, sovint acompanyat d'alteracions en el son i la gana.
En aquest sentit, la psicòloga Mònica López afirma que "abans d'aparèixer un trastorn depressiu, la persona sol passar per un període prolongat d'ansietat", i afegeix:
"La depressió i l'ansietat són com la cara A i la cara B d'un disc".
Per fer-nos una idea dels símptomes d'una persona que la pateix, el Lluís Urpí, periodista de Catalunya Ràdio, ens descriu a "L'ofici de viure" els que va experimentar abans de superar-la:
"Em vaig començar a aïllar. No tenia ganes de fer res, ni de parlar, ni de riure, ni de fer cap mena de broma. El meu entorn va començar a adonar-se que alguna cosa no estava bé."
2. Evita frases que poden fer més mal que bé
Quan algú està passant per una depressió, és essencial per a l'acompanyant saber què dir i què no dir.
La psicòloga Carme Brit ajuda persones amb la psicoteràpia i ens adverteix que "hi ha certes expressions que, tot i que sovint es diuen amb tota la bona intenció del món, poden fer molt de mal". Frases com "anima't", "tots tenim problemes", "si no t'esforces, no te'n sortiràs" o "deixa de fer-te la víctima" no ajuden, al contrari, "poden fer que la persona se senti encara pitjor perquè li afegeixes una angoixa afegida a la que ja té".
En aquest aspecte, el catedràtic de Psiquiatria Enric Álvarez explica que aquestes expressions només fan que la persona se senti encara més culpable.
"És com dir-li a algú que li falta una cama que tranquil, que ja li creixerà; és tan impossible com això".
I potser et preguntes: com el puc ajudar, doncs? Segons el catedràtic, el més important és respectar-lo. "Si et diu no puc estar aquí, me'n vaig al llit', deixa que se'n vagi al llit. Amb delicadesa, pots suggerir-li que faci una passejada, ja que està demostrat que li pot anar bé mentre espera la recuperació. Però sempre amb molta calma i respectant el seu ritme."
3. Acompanya la persona malalta sense atabalar-lo massa
"La persona amb depressió és qui ha de marcar el ritme", comenta la psicòloga Mònica López. "Quan algú diu no puc', és perquè realment no pot, i cal entendre-ho". Aquestes afirmacions volen posar de manifest que el més important no és tant el que has de dir o fer, sinó ser-hi present. Fer-li sentir que hi ets de manera incondicional, acompanyant-la en el seu camí de recuperació al seu ritme i segons el que necessiti és el que més ajuda.
En la mateixa línia, segons la psicòloga Carme Brit, és important que siguis algú capaç de sostenir el dolor que la persona està experimentant, i ofereixis suport sense jutjar. A més, cal ajudar-la a veure que els seus pensaments negatius són només això, pensaments, i no defineixen qui és.
4. Ajuda'l a entendre que el tractament combinat és el més efectiu
Segons García Campayo, és important recordar que el tractament de la depressió de combinar teràpies psicològiques amb el tractament mèdic és sovint el més efectiu en casos moderats o greus.
Si acompanyes algú amb depressió, ajuda'l a entendre que seguir el tractament combinat pot ser clau per a la seva recuperació. A més, en depressions lleus, la psicoteràpia per si sola pot ser suficient. Animar la persona a buscar ajuda professional i a seguir les recomanacions dels especialistes és una de les millors maneres d'oferir suport.
5. No confonguis depressió amb tristesa
El psiquiatre Enric Àlvarez ens recorda que és important retenir que "tenir depressió no vol dir estar trist", que és una emoció completament normal que és bo que la tinguem en determinades ocasions.
A més, afegeix que tampoc considera que tinguin depressió persones amb un temperament poc assertiu, pusil·lànime o pessimista. "La gent que té aquest tarannà de tota la vida tampoc té una depressió", recalca.
- ARXIVAT A:
- Salut Mental