Ester Garcia, l'advocada de la víctima del cas Dani Alves, admet que va arribar a pensar que la noia no arribaria al judici. "No l'hem pogut preparar en condicions." Sobretot, després que al desembre es fes pública la seva identitat. "Em va dir 'm'han tornat a violar'", ha explicat Garcia, que ha insistit que el principal temor que tenia la víctima des del principi era que es pogués saber qui era. Fins al punt que gent del seu entorn no ho sabia: "Amics li trucaven per preguntar-li si era ella. Els seus avis ho van saber pels mitjans", ha dit. Ha criticat molt el paper d'alguns mitjans de comunicació, tant per la publicació de la identitat com pel seguiment, constant, que han fet del cas posant el focus en la víctima. "Li he prohibit les xarxes. Però va a fer un cafè i sent com hi ha gent que la insulta i que diu que només busca els diners." Sobre la sentència, admet que la condemna és "baixa", però conclou: "Per a una dona violada el més important no és la pena, és que se la creguin."
El 13 de febrer farà 25 anys de la mort de l'actor i cantant de Sau, Carles Sabater. Ricard Ustrell conversa amb la directora de cinema Laura Jou, que va ser la parella de Sabater durant gairebé 11 anys, que ens relata els seus records més personals, i ens avança que està preparant un documental on, diu, explicarà coses que no s'han explicat mai i que servirà per segellar la seva memòria.
Ara que la suposada trama russa del procés recobra protagonisme, conversem amb un dels encausats, l'exresponsable de Relacions Internacionals de Convergència Víctor Terradellas. Parla de la reunió entre Puigdemont i emissaris russos i de com justifica aquells contactes. També carrega contra el que qualifica de deriva de Junts, a qui ja no considera un partit independentista, i explica com va trencar el carnet.
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, admet que la situació amb les protestes dels pagesos catalans "no és senzilla". Planas ha afirmat, però, que els ciutadans no han de patir i que està garantit el subministrament d'aliments a botigues i supermercats. "No tindrem problemes ni a curt ni mitjà a termini", ha dit. També qüestiona les mesures mediambientals que imposa Brussel·les: "No ha fet la feina i hauria d'haver tingut una conversa europea abans de posar-hi mesures", ha reconegut. També parla de la sequera i de com combatre'n els efectes a l'agricultura i la indústria.
Ricard Ustrell entrevista Marc Gasol l'endemà d'anunciar que no tornarà a jugar professionalment a bàsquet. L'actual president del Bàsquet Girona reflexiona sobre la seva carrera esportiva, sobre la relació amb el seu germà Pau i confessa que els seus fills petits agafen abans un llibre que una pilota de bàsquet. A la conversa també hi participen el periodista Ernest Macià i la coach Carme Lluveras.
L'expresident Artur Mas veu "absolutament escandaloses" les novetats que hem conegut en els últims dies sobre l'operació Catalunya, i es pregunta per què amb els GAL van acabar ministres a la presó i en el cas dels independentistes no s'ha ni investigat. Anuncia que té preparada la querella però que s'esperarà per presentar-la, i respon a les reaccions del mateix Rajoy o de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que va avalar que un estat faci servir "qualsevol eina" per defensar-se.
Isabel Díaz Ayuso dona la seva primera entrevista a Catalunya Ràdio. Es mulla sobre la Fórmula 1, sobre el "victimisme" dels catalans o avala que l'Estat faci servir "qualsevol eina" per defensar-se, després de les novetats de l'operació Catalunya. Després, en temps de tertúlia, repassem si les seves dades i afirmacions són certes o no.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, situa per als propers dies l'emergència per sequera, amb les noves restriccions que això suposa; per exemple, no poder reomplir piscines. Aragonès també ha afirmat que les eleccions les té previstes per febrer del 2025, i respon l'anunci d'Ayuso sobre el futur Gran Premi de Fórmula 1 a Madrid: "El futur de la Fórmula 1 a Catalunya dependrà del Circuit i la Fórmula 1, i de ningú més."
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assegura que Pedro Sánchez demana la col·laboració dels empresaris perquè té mala consciència i carrega contra les declaracions de la ministra Yolanda Díaz. El president de la patronal catalana també reclama que es deixi de pressionar les empreses que van marxar pel procés i que no s'especuli sobre el seu hipotètic retorn a Catalunya.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat a "El matí de Catalunya Ràdio" les declaracions del secretari general de Junts, Jordi Turull, sobre l'expulsió d'immigrants que hagin comès delictes de manera multireincident. Elena critica que Turull "hagi barrejat" delinqüència i immigració i ha exposat dades de multireincidència a Catalunya: "Només el 0,2% de la població migrada és a la presó. D'aquests, només el 20% reincideixen. El mateix percentatge que els nacionals."
El secretari general de Junts, Jordi Turull, reconeix que amb el PSOE no s'ha acordat ni negociat el contingut del traspàs "integral" de la gestió de la immigració a la Generalitat. "Extraurem tot el que puguem", assegura, tot i que per ara només hi ha "el gruix del tall polític". Turull assegura que el PSOE ha pres nota de com ha anat aquesta negociació agònica i afegeix que intentaran aprofitar la tramitació de la llei d'amnistia per assegurar-se que s'apliqui "immediatament".
L'expresident de la Generalitat Quim Torra s'ha sincerat sobre l'estat del procés i les noves estratègies dels partits independentistes. "Que els que van liderar la via unilateral, liderin la nova via -la pactista-, lamina la credibilitat de l'independentisme", assegura Torra, que no té problemes a admetre que els responsables del procés han de demanar "disculpes" per no haver aconseguit la independència. Del pacte entre Junts i el PSOE diu que només en salva "les conseqüències" de l'amnistia, manté que pactant amb l'Estat no s'aconseguirà res i defineix Pedro Sánchez com un "crac" que ha jugat molt bé les seves cartes i ha sabut llegir "les febleses" de l'independentisme.
Conversem amb el periodista Jordi Évole sobre el seu documental "No me llame Ternera", sobre Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, militant d'ETA durant 50 anys i que va estar al capdavant de la banda als anys 80, en una de les èpoques més violentes de l'organització armada. El documental, que es pot veure a Netflix, es va projectar per primera vegada al Festival de Cinema de Sant Sebastià el 22 de setembre, i va aixecar una polseguera considerable.
L'exconsellera d'Ensenyament parla per primer cop després dels nefastos resultats de l'informe PISA. Assegura que veu el sistema "desorientat" i critica algunes de les noves "modes" en l'ensenyament: "Quan el mestre ja no parla a l'aula, es perd riquesa del llenguatge i lèxic de culte." O un altre exemple que posa Rigau: "Deixar la lectura a l'espontaneïtat és una relaxació del sistema i això s'arrossega fins al final." També lamenta la falta de reacció del govern, creu que era el moment d'"anunciar mesures" perquè feia temps que se sabia que la tendència no era bona.
Ricard Ustrell entrevista Sergio Dalma arran de la presentació del seu darrer disc, "Sonríe porque estás en la foto". És el 22è disc de la seva carrera musical com a Sergio Dalma, que va començar fa 34 anys. El cantant repassa també la seva trajectòria professional i fins i tot improvisa i canta un dels jingles publicitaris que el van fer més famós.
El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, s'ha mostrat crític per la tendència dels últims anys d'alguns municipis d'instal·lar pistes de gel durant l'hivern. "És un tema de responsabilitat i pedagogia", conclou el conseller, que entén que als municipis de conques més afectades per la sequera això s'hauria de replantejar. Mascort també s'ha mostrat crític amb aquells municipis que no han posat al dia la infraestructura i ara tenen un gran volum de fuites. I alerta de les conseqüències que pot tenir això si no es posen les piles: "Quan reduïm les dotacions d'aigua de litres per habitant i dia, els tancarem l'aixeta."
L'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez analitza com veu l'amnistia i el nou paper de Junts a la política espanyola. També explica per què creu que fins i tot el PP se'n pot beneficiar i revela que ell ja va provar que Junts intentés, sense èxit, dialogar amb el PSOE. Per últim, denuncia el tracte desigual que reben les mobilitzacions a Madrid i les que hi va haver durant el procés a Barcelona.
Paula Molés i Ricard Ustrell entrevisten la cuinera de Sant Pol de Mar amb motiu de la publicació de "La paella pel mànec", un nou llibre de receptes en què defensa la cuina casolana: "La cuina té una tècnica que t'atrapa: com més l'executes més l'aprens." Ruscalleda també ha enviat un missatge als pares i mares de família: "S'ha de formar la canalla amb els gustos que corresponen a cada temporada."