Alerta d'una nova estafa amb Bizum, relacionada amb compravendes de Wallapop
Els Mossos d'Esquadra adverteixen que els estafadors intenten aprofitar-se d'usuaris despistats a Wallapop, Milanuncios o Vinted, fent una sol·licitud de diners en comptes d'un ingrés
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibarEls pagaments per Bizum són a l'ordre del dia, i especialment en les compravendes de productes de segona mà entre particulars, com les que fem per Wallapop. En aquest context, els Mossos d'Esquadra han advertit d'una estafa que estan observant cada cop més sovint.
L'engany es produeix quan intentem vendre algun objecte. En el moment en què l'estafador ens ha de fer el pagament per Bizum per comprar aquest objecte, en comptes d'un ingrés ens fa una sol·licitud de diners a nosaltres. És aleshores quan rebem una notificació de Bizum, demanant que entrem a l'aplicació del banc per validar la petició. Quan hi entrem, si no ens hi fixem bé, podem clicar "Pagar" pensant que qui paga és el suposat comprador, però en realitat li estarem enviant els diners a l'estafador.
Per tot això, els Mossos d'Esquadra i Bizum mateix recorden que, quan rebem un ingrés a través d'aquest sistema, no hem de fer res. No l'hem d'acceptar i tampoc no hem de rebre cap SMS. Per tant, si el comprador ens diu que rebrem un SMS, hem de sospitar que ens està enganyant.
🔴 Volen comprar-te un producte que tens en una app de compravenda i et proposen pagar amb @Bizum_ES, però en realitat et fan una petició de diners. És una estafa, rebutja la petició. Si et paguen, no has de rebre cap sol·licitud #StopEstafes pic.twitter.com/pCtiqIYxE3
Mossos (@mossos) December 29, 2021
Què cal fer si ens han estafat?
Al seu vídeo d'advertiment, els cos policial explica que tenen constància d'estafes de 50 a 2.000 euros, però que segurament n'hi ha més. Demanen als afectats que denunciïn aquests casos i atribueixen les poques denúncies al fet que siguin quantitats petites o a la vergonya per haver estat víctima de l'estafa.
Sobretot, la policia catalana demana llegir atentament les notificacions i missatges perquè, en aquest cas, als avisos s'hi pot llegir clarament la paraula "Pagar" o "Rebutjar", per acabar la transacció.
Altres modalitats d'estafa amb Bizum implicat
El Banc d'Espanya ha detectat altres modalitats d'estafa amb el Bizum com a protagonista.
La primera és que el suposat venedor d'algun producte de segona mà demani un avançament del pagament abans d'entregar el producte. En aquests casos, si l'usuari fa l'avançament, el producte no apareix mai.
Finalment, també s'han detectat casos en què els estafadors es fan passar per la Seguretat Social o el Ministeri d'Hisenda, que gestiona els ERTOs. En aquest cas, ens trobem com en la situació que explicàvem inicialment. A la trucada o el missatge que arriba, se'ns demana que acceptem un tràmit, però el que estem fent és acceptar enviar diners als estafadors.Per tot plegat, els Mossos d'Esquadra demanen que es denunciï qualsevol d'aquestes pràctiques.
Consulta altres "Fets o fakes"
Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.