Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Alerta mundial: la calor i la pol·lució maten molt més ara que abans

Les generacions actuals i futures estan en risc si els governs no apliquen mesures imminents per lluitar contra el canvi climàtic, segons alerten a The Lancet

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

26/10/2022 - 07.27 Actualitzat 26/10/2022 - 16.04

Alerta mundial: la calor i la pol·lució maten molt més ara que abans

Les morts relacionades amb les onades de calor han augmentat un 68% entre el 2017 i el 2021, en comparació amb els primers quatre anys de la dècada del 2000. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe global Lancet Countdown del 2022 sobre salut i canvi climàtic.

L'informe apunta les conseqüències directes en la salut de les persones d'arreu del món a causa del canvi climàtic i avisa que els governs han de prendre mesures decisives en política energètica i climàtica.

Els fenòmens meteorològics i climàtics cada vegada són més extrems: grans incendis forestals, episodis llargs de sequera, fortes precipitacions i onades de calor persistents amb altes temperatures.

Un helicòpter treballant en les tasques d'extinció de l'incendi de Santa Cruz de Tenerife
Aquest estiu, molts països europeus han patit grans incendis que han cremat milers d'hectàrees (Europa Press)

Coincidint amb l'informe a escala global, la revista The Lancet Public Health també ha publicat l'informe regional sobre Europa Lancet Countdown (LCDE), que mostra l'impacte del canvi climàtic en la salut pública als països europeus. D'aquest nou informe també es desprèn que l'exposició a les onades de calor ha augmentat un 57% de mitjana durant l'última dècada en comparació amb el període 2000-2009. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora de l'informe LCDE, Rachel Lowe, professora d'investigació ICREA al Barcelona Supercomputing Center, explica que Europa es troba en un punt d'inflexió crític:

"Hem detectat conseqüències directes i indirectes en la població. Hi ha un increment important de la mortalitat per la calor, més risc de transmissió de malalties infeccioses i s'ha avançat la floració d'arbres al·lergènics, com les oliveres."

L'exposició a la calor extrema també provoca efectes negatius en els embarassos, alteració en els patrons de son i més problemes de salut mental.

Més risc de transmissió de malalties infeccioses

Segons l'informe regional, l'escalfament del planeta durant aquesta última dècada ha modificat les condicions ambientals a Europa i això contribueix al fet que hi hagi més propagació de malalties infeccioses com el dengue i la malària:

"L'increment de la mobilitat a Europa i la connexió entre països on malalties com el dengue són endèmiques fan que, juntament amb el canvi climàtic, es donin les condicions perfectes perquè aquestes malalties arribin i es quedin a Europa."

Com hi responen, els governs?

L'informe global Lancet Countdown del 2022 apunta que els governs segueixen prioritzant i fomentant la producció i el consum de combustibles fòssils davant solucions energètiques netes. Els científics creuen que una transició cap a altres fonts d'energia milloraria la qualitat de l'aire i això ajudaria a evitar que es repeteixin els més d'1,3 milions de morts del 2020 per culpa de la contaminació atmosfèrica que provoquen les partícules derivades dels combustibles fòssils. Segons la investigadora Rachel Lawe, els governs haurien d'apostar per mesures ambicioses per reduir la vulnerabilitat de la població i, alhora, les emissions:

"Els governs haurien de pensar a posar més espais i zones verdes urbanes, i això faria reduir l'ús de l'aire condicionat. També podem fer més esforços per avançar cap a una energia renovable i aquesta és l'única manera per poder aconseguir una societat neutra en carboni."

Espai verd i la bassa del Parc de la Ciutadella, a Barcelona
Una de les solucions passaria per augmentar els espais verds urbans i promoure l'activitat física (iStock)

A l'horitzó, signes d'esperança

Les conclusions de l'informe global Lancet Countdown del 2022 també apunten una dada important: per primera vegada, la feina directa o indirecta en energies renovables supera la feina en la indústria d'extracció de combustibles fòssils. A més, alguns governs estan intentant reduir la seva dependència del gas i el petroli com a resposta a la guerra d'Ucraïna i davant l'encariment de l'energia. Però més enllà d'aquests compromisos, a petita escala també podem contribuir a revertir la situació:

"Qualsevol mesura que prenguem per reduir les emissions tindrà beneficis en la nostra salut. És un win-win en què tots guanyem. Podem canviar la nostra manera de viatjar per una de més sostenible. També hi ha molts beneficis en el transport físic, si caminem o anem en bicicleta. També podem canviar la nostra dieta per reduir les emissions de metà del sector agrícola."

L'informe a escala global presenta 43 indicadors que analitzen l'impacte de les temperatures extremes en la inseguretat alimentària, la contaminació de l'aire i l'adequació de la indústria dels combustibles fòssils a un futur saludable. Hi han col·laborat un centenar d'experts de 50 institucions d'arreu del món, entre altres l'Organització Mundial de la Salut.