Catalunya migdia
Redacció
21/10/2021 - 17.07 Actualitzat 21/10/2021 - 21.01
La Plataforma per la Llengua, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i el Front Nacional d'Estudiants de Catalunya denuncien que el català "està desapareixent" de les aules universitàries.
Per tenir un registre de tots els casos de discriminació del català a les aules, les entitats impulsen una web que servirà per recollir les queixes dels alumnes i comprovar la resposta que donen les direccions de les universitats en aquests casos.
La web que han creat és alauniversitatencatalà.cat.
Una denúncia recurrent
La denúncia que més es repeteix entre els estudiants és l'incompliment del pla docent. Això significa que les assigntarures que estan pautades en català s'acaben fent en castellà perquè hi ha alguna petició.
El representant de la Plataforma per la Llengua, Diego Sola, admet la llibertat que tenen els professors per poder-se expressar en qualsevol de les llengües oficials. Però assegura que en la pràctica això fa que en molts casos i prematurament es canviï al castellà.
"Que hi hagi llibertat perquè el docent es pugui expressar en les llengües oficials no significa que el primer dia de classe, si algú no entén el català, es pugui canviar automàticament de llengua, perquè es comet un acte que va contra la llei."
Proposen canvis en la normativa
Els impulsors de la campanya apunten que un dels problemes de la normativa és que és poc concreta perquè només parla d'un ús vehicular i preferent del català.
Per això la seva proposa és que hi hagi un mínim del 60% de les assignatures en català i que en el cas dels graus universitaris el percentatge es pugui incrementar fins al 80%.