És veritat que la Generalitat no està vacunant policies i guàrdies civils?
El govern espanyol ha anunciat que els vacunarà perquè Catalunya és l'"única comunitat" que no ho està fent
El Partit Popular demanarà la compareixença al Congrés de tres ministres perquè donin explicacions de la vacunació dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya.
Ho farà després que la ministra Carolina Darias lamentés, a la Comissió de Sanitat del Senat, que aquest col·lectiu no hagi tingut "la resposta establerta" en l'estratègia de vacunació acordada al Consell Interterritorial de Salut. Darias va assegurar que els sanitaris de tots dos cossos de seguretat seran els encarregats de posar la vacuna als agents destinats a Catalunya.
Des del departament de Salut, mostren la seva indignació a "Fets o fakes" i asseguren que els volen vacunar i lamenten que la ministra vulgui tirar pel dret.
La queixa dels sindicals policials
En els darrers dies els principals sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (SUP, JUPOL, JUCIL) han emès diversos comunicats denunciant que s'està discriminant els seus cossos policials en el procés de vacunació dels serveis essencials a Catalunya.
Asseguren que no se'ls està vacunant al mateix ritme que altres col·lectius no essencials que van començar a rebre la vacuna d'AstraZeneca, com els Mossos, els Bombers, professors, o sanitaris. En aquests comunicats també denuncien que, un cop s'ha reprès la vacunació amb AstraZeneca, només s'està convocant agents d'entre 60 i 65 anys.
Què diuen les dades?
Segons dades del Departament de Salut, efectivament hi ha molta diferència entre el nombre de guàrdies civils i policies nacionals vacunats i la resta de cossos i forces de seguretat.
Com justifica el Departament de Salut aquestes diferències?
El departament explica que, quan es va contactar amb els responsables de la Guàrdia Civil a Catalunya, aquesta policia va posar bastons a les rodes. Asseguren que d'entrada no van veure amb bons ulls el pla de Salut de determinar un punt de vacunació i fer que els agents s'hi desplacessin.
Segons Salut, els responsables de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional demanaven vacunacions més amb comptagotes, a la carta, en funció dels torns de treball o de qui feia festa aquell dia. A aquesta proposta, Salut va respondre que no era viable desplaçar-se a diversos llocs per vacunar només tres agents, per exemple. Quan més tard es van posar d'acord, va arribar l'aturada forçada de la vacunació d'AstraZeneca.
Un cop s'ha reprès la vacunació amb aquesta marca, Salut està enviant missatges als agents que tenen entre 60 i 65 anys, els que tenen més risc per raó d'edat i com està fent amb tots els col·lectius essencials.
I què repliquen aquests cossos policials?
Segons els responsables dels cossos policials, ells sempre han estat a disposició del Departament de Salut, que és qui ha marcat els tempos.
Què passa en altres comunitats que també tenen policies autonòmiques?
Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil assenyalen el fet que només hi ha un 5-10% de vacunats entre, ells mentre que el 78% dels mossos ja estan vacunats.
Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, la mitjana de policies nacionals vacunats a tot Espanya és del 60%. Però a Catalunya hi ha policia pròpia i això ho desvirtua. Hem decidit fer els números, només, d'aquelles comunitats que també tenen policia pròpia: el País Basc i Navarra. I allà el percentatge és del 49% al País Basc i del 54% a Navarra.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus