L'estiu és l'època de síndries i melons, i és quan se'n consumeixen més. Són fruites fresques i amb molta aigua, que es poden prendre de moltes maneres. Però aquest any n'hi ha poca producció. Les síndries i els melons que es venen ara a Catalunya arriben principalment de Múrcia, del camp de Cartagena, i bona part de la producció s'ha fet malbé. Una combinació de pluges i calor ha afectat les collites. Aquest any hi ha molt pocs melons (Pixabay / Shutterbug75) Per això el producte arriba amb comptagotes, segons Antonio Sanabre, comercial de l'empesa Llorens Capdevila, majorista de fruites i verdures a Mercabarna: "Per avui esperava tres camions de melons, que són 78 palets, i només n'he rebut catorze. No hi ha producte. A la zona de Múrcia s'han perdut 600 hectàrees de meló. Si una hectàrea són 35.000 o 40.000 quilos, fes números: de 20 a 25 milions de quilos de melons s'han perdut aquest any." A la zona de Múrcia han tingut un juny molt plujós, i amb aquestes calors no s'han pogut fumigar els camps, han entrat els fongs a les plantes, i s'han assecat. Els melons han quedat descoberts i el sol els ha afectat, segons Sanabre: "El sol se'ls ha menjat. Quan el meló està verd no es pot collir, i quan s'ha fet madur ja no és comestible perquè s'ha solejat. El que ha passat ara no ho havia vist mai a la vida i porto 48 anys al sector." I, és clar, si no hi ha producte, els preus s'han disparat: "El meló de més qualitat val quatre vegades més del que havia de valer. Si un quilo s'havia de vendre a 1 euro o 70 cèntims, ara està per sobre dels 3 euros. Si hi ha oferta, baixa el preu; si no hi ha producte i hi ha demanda, puja." Les pròximes setmanes començaran a portar melons i síndries de la Manxa, on la collita ha sigut més bona. La calor extrema ha fet baixar la collita de síndries (Unsplash / Rens D) A Catalunya, la producció de melons és petita i també s'ha ressentit de la calor, com explica Rafel Rovira, un pagès d'horta de la Riera de Gaià, al Tarragonès: "Tenim producte per abastir el comerç local. I la producció d'aquest any, degut sobretot a les temperatures, la calor que està fent, ha baixat molt. Segurament es quedarà en el 50% de l'any passat." De síndries, se'n conreen al Baix Llobregat, al Parc Agrari. La Cooperativa Agrícola va collir-ne l'any passat 400.000 quilos, i aquest any espera arribar al mig milió. Les venen a botigues de la zona i als mercats de pagès. Els pagesos catalans no poden competir amb les síndries del Marroc (imatge cedida per Agustí Garcia) Però hi ha pagesos que ja no volen plantar síndries perquè la competència del producte del Marroc cada cop és més forta, segons Agustí Garcia, president de la cooperativa: "Molta gent ha deixat de conrear perquè no pot competir. A nosaltres se'ns ha encarit tota la producció i si no pots garantir-te un preu mínim, ja no plantes." El producte aquest any és molt bo, segons García, la síndria és ferma i dolça, però els preus de venda s'han triplicat.