Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

De fan a part de la seva història: "Es parla de l'univers Marvel, per a mi és l'univers Ibáñez"

Javier Ibáñez, el mestre de Navarra que va tenir la idea d'instal·lar a Barcelona uns semàfors de Mortadel·lo i Filemó, formarà part de la història del dibuixant, el seu ídol

Marina Bou

07/09/2023 - 20.57 Actualitzat 07/09/2023 - 21.03

De fan a part de la seva història: "Es parla de l'univers Marvel, per a mi és l'univers Ibáñez"
Francisco Ibáñez davant dels seus personatges Mortadel·lo i Filemó

A vegades, només cal perseguir una il·lusió perquè es faci realitat. I, si no, que li diguin a Javier Ibáñez, el mestre (acabat de jubilar) de Navarra que va tenir la idea d'instal·lar a Barcelona uns semàfors on el vermell i el verd per regular el pas dels vianants el marquin els personatges del dibuixant barceloní Francisco Ibáñez, Mortadel·lo i Filemó​.

Després que el passat agost l'ajuntament de la capital catalana donés llum verda a la proposta, Ibáñez --que només per casualitat, i no per parentesc, comparteix cognom amb el seu ídol-- ha celebrat al "Catalunya nit" de Manel Alías que aviat passejar per Barcelona tindrà un al·licient més. I és que malgrat que encara no se saben els terminis exactes de quan es posarien en funcionament els semàfors, sí que és segur que els serveis tècnics del consistori ja estan treballant en les ubicacions, el disseny o els permisos que necessiten: 

"Espero que en uns mesos pugui anar a Barcelona a veure'ls."

El professor jubilat, Javier Ibáñez, creu que el còmic és una gran eina educativa

Tota una vida d'admiració

L'origen de la idea és la seva admiració, des que era un nen, per Francisco Ibáñez. Recorda engolir les històries de la "Familia Ulises" a TBO i enganxar-se a les vides de Mortadel·lo i Filemó des que van néixer. Més endavant, com a mestre, ha estat un ferm defensor d'usar els còmics en l'educació, amb els alumnes però també intentant inculcar-ho a altres companys: 

"Són una porta per entrar a la literatura. Molts nens i nenes als quals potser un llibre els queia de les mans començaven a llegir còmics i, després,  feien el pas. A més, es poden usar per fer molts exercicis com, per exemple, la descripció de personatges." 

Tanta és la seva admiració pel dibuixant que, fa dos anys, ell i els seus alumnes van enviar una carta a la Fundació Princesa d'Astúries per demanar que se'l reconegués amb el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres: 

"Ara es parla de l'univers Marvel, però per a mi és l'univers Ibáñez." 

Mural fet per Ibáñez i els seus alumnes per demanar el premi 

Per tot això, inspirat per uns semàfors que va veure a la ciutat danesa d'Aarhus durant les seves vacances familiars d'aquest estiu i commogut per la mort d'Ibáñez cinc dies després que tornés, el passat 15 de juliol, va néixer la idea dels semàfors: 

"La ciutat d'Aarhus és d'origen viking i als semàfors hi ha vikings. Quan va morir Ibáñez, vaig veure que li feien diversos homenatges, però cap canviaria el dia a dia de la gent de Barcelona. Aleshores vaig recordar Dinamarca. Estava convençut que les persones somriurien en creuar un semàfor amb Mortadel·lo i Filemó." 

El poder de les xarxes 

Abans de fer una proposta oficial (no s'atrevia, diu) Ibáñez va llençar la seva idea a les xarxes socials el 9 d'agost. La publicació es va fer viral --inclús amb personatges reconeguts, com els actors Cristina Castaño i Octavi Pujades o el cantant Macaco, donant-li suport-- i en cinc dies ja havia acumulat més de 300.000 visualitzacions. Va ser aleshores quan va decidir fer la instància a l'Ajuntament de Barcelona perquè estudiessin la proposta i el 24 d'agost va telefonar-li l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, per dir-li que havien acceptat la idea: 

"Em va felicitar perquè era fer Barcelona una mica més amable. Jo, que a la instància vaig proposar fer un recorregut per llocs significatius de la vida d'Ibáñez, vaig comentar-li que havia d'haver-hi un semàfor a prop d'on vivia i davant la biblioteca Gabriel García Márquez, perquè ells mateixos ho van demanar a les xarxes i perquè tenen un espai permanent dedicat a ell." 

Una altra cosa que demanava el mestre jubilat és que els semàfors fossin funcionals i no decoratius (com és el cas del dedicat al còmic Chiquito de la Calzada a Màlaga), cosa que assegura que compliria amb la normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT). A més, Ibáñez també demana que siguin accessibles per a persones amb dificultats cognitives. 

Malgrat que encara no hi ha data per a la inauguració, l'alcalde Collboni va transmetre-li la seva voluntat de reservar-li un lloc important. Per a ell, però, seria més important conèixer a la família del seu ídol aquell dia: 

"No m'ho esperava, podia haver-se quedat en res, estic content perquè la part que em competia a mi la vaig fer bé."