Catalunya nit
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepoblet19/07/2023 - 18.58 Actualitzat 19/07/2023 - 18.58
Rècord de temperatura del mar a la costa espanyola en un mes de juliol. Després que aquest dimarts es batessin rècords de temperatura a l'aire amb els 45,1 °C registrats a l'Alt Empordà, aquest dimecres la temperatura del mar se situa en una mitjana de 24,6 °C, segons l'Agència Espanyola de Meteorologia. Això són 2,2 °C per sobre del que seria normal en aquesta època i 6 dècimes per sobre del rècord del 2015, que era de 24 °C.
Segons explica a Catalunya Ràdio l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar Joaquim Garrabou, l'escalfament de l'aigua afecta almenys 90 espècies, entre les quals algunes de coralls, mol·luscos o esponges:
"Totes aquestes espècies marines han evolucionat en un context en què les temperatures rarament passen dels 24 °C o 25 °C i ara tenen pocs mecanismes per suportar aquestes temperatures."
Garrabou, que estudia la temperatura del mar a Catalunya des de fa 25 anys, assegura que les altes temperatures del mar també expliquen la proliferació d'algues que, des de finals d'abril, es veu en diferents punts de la costa catalana. No és l'única causa, però sí que hi té molt a veure:
"No és que sigui una cosa anormal, però sí que ho és la durada i la intensitat."
Per tot això, Gabarrou es mostra "espantat" i assegura que en els mesuraments fets l'any passat en diferents punts de la costa catalana el seu equip ja va detectar temperatures 3 °C i 4 °C superiors a les mitjanes:
"Quan vam començar, s'especulava amb la hipòtesi que en el context de canvi climàtic hi havia probabilitats que això es repetís. El que està passant ara és que ha deixat de ser una cosa excepcional i cada any estem observant problemes en el mar."
En el mateix sentit, aquests dies el responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant (UA), Jorge Olcina, ha alertat que la temperatura del Mediterrani davant la costa del País Valencià ja se situa al voltant dels 28 °C i fins i tot podria assolir els 30 °C abans no arribi el mes d'agost.
S'avançaria, doncs, a la situació de l'any passat, quan en la primera quinzena d'agost es van assolir els 30 °C davant la província de València. Segons l'expert, l'alta temperatura del mar converteix el Mediterrani en "potencialment inestable", ja que "afavoreix que es formin tempestes enèrgiques i pluges molt intenses".