Doctor algoritme
Toca revisió mèdica. La doctora, amagada darrere d'una pantalla d'ordinador, comença a fer preguntes. Em pren la pressió, controla les pulsacions, el sucre en sang, el colesterol, i fa un electrocardiograma. Tot correcte.
Amb sensors per sota dels 300 euros i compatibles amb el telèfon mòbil, ja es poden fer totes aquestes proves. Més barates i més ràpides. Després el pacient pot emmagatzemar els resultats, comparar-los, compartir-los i rebre alertes quan els valors estiguin per sobre de la seva mitjana habitual.
Medicina i tecnologia sempre han anat de bracet. La diferència ara és que els nous avenços no estan destinats a hospitals i professionals, sinó a individus. El pacient es converteix en una figura empoderada, prou hàbil per detectar arrítmies, comprovar la seva activitat cerebral o l'evolució de l'asma sense trepitjar un centre sanitari.
Als Estats Units, ja es prescriuen aplicacions mòbils (apps) a malalts crònics o pacients amb addiccions perquè es facin controls rutinaris a casa i es prenguin correctament la medicació. Els resultats són prometedors.
Es difícil valorar encara l'impacte d'aquests canvis, però una cosa és clara: els metges perdran l'hegemonia sobre el diagnòstic. Hauran d'oferir alguna cosa més.
Científics de la Universitat de Stanford han dissenyat un algoritme que ha après a detectar el càncer de pell amb la mateixa fiabilitat que un dermatòleg.
Apple i Amazon estan invertint milers de milions en la indústria de l'eSalut. El mateix que IBM, pare de Watson, un superordinador capaç de processar milions d'historials clínics, articles científics i experiments, i de proposar diagnòstics i tractaments.
Google és un dels més agosarats. El gegant tecnològic diu que té un algoritme que pot predir amb 48 hores d'antelació la mort d'un pacient. Els resultats han estat obtinguts creuant 46.000 milions de dades, però encara no han estat corroborats de manera independent.
Podrà la intel·ligència artificial diagnosticar algunes malalties millor que un metge? Està a punt d'aconseguir-ho i serà una revolució sense precedents. Potser ens calien algoritmes perquè els metges s'alliberessin de la burocràcia, la massificació i les pantalles d'ordinador. Gràcies precisament als algoritmes, els metges podran recuperar la part més humana de la seva professió.