El conseller d'Educació ha tractat de "dropos" els funcionaris?
Una captura fabricada atribueix a Josep Gonzàlez-Cambray una declaració que crida a dividir els docents i insulta els funcionaris
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibarEl departament d'Educació i la comunitat educativa estan enfrontats des de fa mesos pels canvis en el calendari escolar, per les condicions laborals dels professors i mestres o pels canvis en el currículum. Els sindicats han fet diverses vagues i n'han convocat de noves per als mesos de maig i juny.
En aquest context ha començat a circular una imatge d'una suposada notícia on s'atribueix al conseller Josep Gonzàlez-Cambray una declaració molt agressiva contra la comunitat educativa i els funcionaris i que perfils de Twitter com la Plataforma d'Interines Docents de Catalunya han difós.
És cert que Cambray ha dit això?
La suposada notícia està datada el dia 3 de maig passat. Des d'aleshores, cap mitjà de comunicació s'ha fet ressò d'aquestes declaracions, ningú ha sentit aquest àudio on Cambray hauria dit això i la redactora d'Educació de Catalunya Ràdio, Sara Cañete, confirma que en cap cas s'ha donat una situació en què Gonzàlez-Cambray hagi dit aquesta frase, encara que fos amb un micròfon obert accidentalment.
Per verificar en quin mitjà s'hauria publicat aquesta notícia, n'hi ha prou redactant literalment qualsevol frase al cercador de Google. Si s'hagués publicat, el cercador trobaria la notícia i el web on s'ha publicat. Quan fas aquesta cerca, el buscador no mostra cap resultat. Per tant, d'entrada és clar que a hores d'ara aquesta suposada notícia no està penjada enlloc.
En segon lloc, Carlota Freixa, que és la periodista que firma aquesta notícia, no existeix. No hi ha cap rastre enlloc de cap periodista amb aquest nom.
En tercer lloc, la fotografia que acompanya la notícia no és actual. Es tracta d'un fragment d'una fotografia d'una roda de premsa al Consorci d'Educació el dia 7 de setembre del 2018, de la qual es van fer ressò diversos mitjans, entre els quals el 324.
En la fotografia utilitzada s'hi veu Gonzàlez-Cambray quan encara era director general de Centres Públics, i també hi apareixen Mercè Massa, actual gerent del Consorci d'Educació, i Miquel Àngel Essomba, que era comissionat d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona.
Per a més detalls, a la fotografia s'hi veu el nom de "Departament d'Ensenyament" i en el text es refereixen a Cambray com a "mandatari d'Ensenyament". Aquesta nomenclatura es va canviar per "departament d'Educació" un altre cop després de les eleccions del 2018.
Per tots aquests indicis, que la notícia no està publicada enlloc, que la fotografia no és actual i que cap dels periodistes responsables d'Educació dels diversos mitjans se n'ha fet ressò, podem dir de manera clara que aquesta imatge és un FAKE fabricat expressament per difamar la figura del conseller d'Educació.
Un exemple amb pocs precedents a Catalunya
La creació de fake news de manera deliberada i fabricada és un fenomen que no es dona sovint a Catalunya ni s'està produint de manera sistemàtica.
Aquest, en canvi, és un exemple de fake new de manual: demostra que algú s'ha dedicat a fabricar una notícia, a inventar una situació, una frase, seleccionar una foto i un titular per tal de difamar una persona concreta.
A més, en aquest cas la notícia falsa apareix en ple conflicte entre el protagonista de la notícia i la comunitat educativa i en un moment en què una de les parts demana que Cambray dimiteixi i l'assenyala com a culpable de la crisi.
Dit això, ara per ara és impossible atribuir l'autoria d'aquesta notícia falsa, que podria haver fet qualsevol persona a títol individual a casa seva i amb un ordinador convencional i que no té per què representar la postura del col·lectiu.
- ARXIVAT A:
- Notícies falsesEducació