El govern espanyol no preveu la vacunació obligatòria dels nens
Un missatge viral alerta que l'executiu de Pedro Sánchez inclourà els nens en el pla de vacunació de manera "precipitada"
Vacunar els menors de 12 anys contra la Covid és una possibilitat que els epidemiòlegs catalans no descarten i que està generant debat i certa inquietud entre bona part de la població.
En aquest context, ha aparegut un missatge per WhatsApp que dona per fet algunes informacions que no són certes sobre la vacunació en aquesta franja d'edat i que genera confusió:
Des de "Fets o fakes" analitzem una per una les afirmacions que fa aquest missatge:
No, no s'ha anunciat res "precipitadament"
Segons el missatge de WhatsApp, el govern espanyol ha anunciat precipitadament que ho té tot llest per vacunar els menors de 12 anys.
No es tracta d'una decisió precipitada. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir aquest octubre que ho tenen tot a punt per quan l'Agència Europea de Medicaments (EMA en anglès) doni llum verda a l'ús de les vacunes en menors. Ho deia en el sentit que, si s'acorda, es podrà fer.
Ho recollia, per exemple, el digital Consalud.es, després d'una reunió del Consell Interterritorial de Salut.
Darias va concretar que l'Estat està preparat per vacunar els menors de 12 anys i va elogiar la feina feta fins ara per les comunitats autònomes, que són les responsables del pla de vacunació.
L'EMA va començar a estudiar la vacuna de Pfizer per a menors de 5 a 11 anys el 18 d'octubre, i la vacuna de Moderna per als menors de 6 a 11 anys el 10 de novembre. En aquests moments s'està a l'espera que es pronunciïn, podria ser cap al desembre.
No, la vacuna contra la Covid no és obligatòria
El missatge continua dient que el govern espanyol no ha especificat si la vacunació per als menors de 12 anys serà voluntària o obligatòria.
A tot l'Estat ara, i des que va començar, la vacunació és voluntària per a tothom. De fet, així consta en els documents de l'estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat. Concretament l'actualització número 8 del document (pàgina 24) diu, textualment, que "no és obligatòria".
Fins ara, tant la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no s'han mostrat partidaris de la vacunació obligatòria. Tampoc la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. De fet molts experts juristes consideren que la vacunació obligatòria seria inconstitucional i que, si es dictés, seria recorreguda i tombada.
Fins i tot la ministra Darias, en unes declaracions l'Heraldo de Aragón va mostrar-se contrària a la vacunació obligatòria.
La vacunació a menors genera dubtes entre els experts
Sí que hi ha dubtes entre els experts sobre la necessitat de vacunar els menors de 12 anys. Però els dubtes no són perquè les vacunes no siguin segures.
Als Estats Units, l'agència FDA ja ha autoritzat l'ús de Pfizer per als menors de 5 a 11 anys. Ens els estudis sobre aquesta autorització d'emergència no s'ha detectat cap efecte secundari greu.
Els dubtes sorgeixen perquè als menors de 12 anys la malaltia de la Covid els afecta molt poc. Per tant, la relació risc-benefici entre els efectes secundaris i la possibilitat de patir gravetats per la Covid no és tan clara com en altres franges d'edat.
Per tant, si se'ls vacuna serà sobretot per la utilitat a nivell social que això suposa, ja que ajudaran a augmentar el total de població vacunada.
Dilluns 15 de novembre, la presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern sobre la Covid i cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de Vall d'Hebron, Magda Campins, veia probable, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, que s'acabi vacunant els menors de 12 anys per ampliar la taxa de vacunació i protegir a tota la població:
"Sabem que en l'edat pediàtrica l'impacte que té la malaltia és petit des del punt de vista de salut, els nens passen la Covid en formes lleus i sembla que són menys transmissibles. Però si tots els contagis es traslladen als nens (perquè la resta de franges d'edat estan més vacunades), una manera de generar més immunitat col·lectiva pot ser vacunar els nens."
Segons els informes Covid de l'Instituto de Salud Carlos III i de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, des de l'inici de la pandèmia, a tot l'Estat hi ha hagut més de 1.100 nens menors de 9 anys ingressats a l'hospital, a les UCI n'hi ha hagut una trentena i n'han mort 4.
L'estratègia de vacunació evoluciona
L'estratègia de vacunació és el document del Ministeri de Sanitat que recull els acords sobre qui es pot vacunar, amb quines vacunes i quan. Aquests acords es prenen en el Consell Interterritorial, on participen les comunitats autònomes i el ministeri.
Es tracta d'un document que ha anat evolucionant a mesura que hi havia més vacunes disponibles i a mesura que se'n tenia més informació, per això té fins a 9 actualitzacions fins ara.
La unanimitat de les declaracions sobre el rebuig a la vacunació obligatòria en menors fa difícil pensar que hi pugui haver un canvi en aquest sentit.
El que sí que s'ha debatut àmpliament és la necessitat que es vacunin els treballadors que estan en contacte amb persones que es troben en risc, per exemple els treballadors de les residències de gent gran o els professionals sanitaris.
En aquest sentit, el dilluns 15 de novembre també a "El matí de Catalunya Ràdio", la doctora Campins ha dit que és una qüestió que s'està debatent.
"Amb les cobertures vacunals que hi ha al nostre país, fer la vacunació obligatòria podria tenir l'efecte contrari, especialment entre els que encara tenen dubtes de si vacunar-se. On sí que crec que s'hauria de tenir un debat més profund és en centres sociosanitaris i també en hospitals."
Segons Campins, quan hi ha molta incidència, el virus ha entrat als hospitals a través de famílies o d'algun professional que no s'ha volgut vacunar. Aquests contagis externs han provocat brots en entorns on hi ha persones molt vulnerables a les quals el virus els pot fer un impacte molt important. Per això apostava per "plantejar la vacunació obligatòria d'aquests professionals, però no a la població en general".
Vacunar nens occidentals o adults de països pobres?
Un altre debat que s'obre quan es parla de vacunar nens a Europa és si no valdria més la pena que arribessin més vacunes a països on la cobertura vacunal és molt baixa, com passa a molts països en vies de desenvolupament.
Fins i tot l'Organització Mundial de la Salut ha demanat explícitament als països rics que, un cop hagin assolit un volum de població vacunada prou alt, entreguin més dosis als mecanismes previstos per repartir els antídots als països on no estan arribant.
Consulta altres "Fets o fakes"
Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes