Amb el vodevil, el públic del Paral·lel es reia de la hipocresia dels benestants, d'una moral i d'uns valors aliens al seu propi tarannà. Elena Jordi i Josep Santpere van ser els dos grans constructors del vodevil català. El vodevil i el drama realista s'expressen en català i demostren que aquesta llengua s'obre pas entre les manifestacions culturals adreçades a les classes populars. També s'importen espectacles de Madrid.
Elena Jordi ¿de nom autèntic Montserrat Casals- representava un nou tipus de dona que començava a fer-se un lloc en una societat que anava incorporant la laïcitat en els seus comportaments, valors i costums. Actriu i, després, empresària, va triomfar al Teatre Espanyol.
Josep Santpere ¿el Papitu Santpere, pare de la popular actriu Mary Santpere¿ va ser l'estrella del vodevil al Teatre Apolo i, més tard, al Teatre Espanyol. Va introduir el teatre còmic al Paral·lel.
Pepe Marquès va ser un dels homes d'escena més populars del Paral·lel. El personatge que li va donar fama va ser en Nandu, el pagès nouvingut a Barcelona. Es dedicà gairebé en exclusiva a presentar monòlegs.