El triple fake sobre la immigració i les eleccions municipals que circula per Whatsapp
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibarEns heu enviat al mòbil del "Fets o fakes" (677 07 09 40) un missatge viral de Whatsapp que difón fins a tres mentides sobre immigració i les eleccions municipals. En aquest missatge s'assegura que la Guàrdia Civil ha detectat un pis on hi havia empadronades 1.600 persones marroquines de les quals només 5 hi vivien.
A més, segons aquest missatge, la resta dels empadronats viuen al Marroc, des d'on podran exercir el seu dret a vot a les eleccions del 28 de maig mentre segueixen cobrant les ajudes de l'Ajuntament.
La Guàrdia Civil no té constància de casos similars
Consultats pel "Fets o fakes", la Guàrdia Civil assegura no tenir constància de cap cas similar. De fet, la Guàrdia Civil no té competències ni en ordre públic ni en estrangeria a Catalunya, per la qual cosa no seria el cos que hauria d'actuar si aquest cas fos real.
Els Mossos d'Esquadra, que sí que tenen competències en ordre públic, tampoc tenen constància de cap cas d'empadronaments fraudulents com el que descriu el missatge.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona, que sí que té competències en la gestió del padró i del cens, ha explicat al "Fets o fakes" que no s'han detectat casos de centenars de persones empadronades al mateix pis. De fet, segons expliquen, el cens de persones empadronades es va renovant d'ofici i si es donés un cas similar es detectaria ràpidament.
L'ajuntament també explica que el control del padró és un tràmit administratiu i no policial, la qual cosa encara resta més valor al missatge viral que parla d'una actuació dels cossos i forces de seguretat.
Els marroquins poden votar a les municipals?
Per votar en unes eleccions municipals és imprescindible o bé tenir la nacionalitat espanyola o bé que el teu país d'origen tingui un conveni de reciprocitat amb Espanya. D'entrada, el Marroc no té aquest conveni amb Espanya que permetria als espanyols que viuen al Marroc votar i a l'inrevés.
Només uns pocs països tenen aquesta mena de conveni amb l'estat espanyol. Són l'Equador, Cap Verd, Bolívia, Colòmbia, Xile, Perú, Paraguai, Trinitat i Tobago, Corea del Sud, Nova Zelanda, Islàndia i Noruega.
Per tant, persones que només estan empadronades a Barcelona no tenen dret a vot.
Pel que fa a la nacionalitat, qualsevol persona estrangera que hagi vingut a viure a Espanya ha d'acreditar 10 anys de residència legal per començar els tràmits per esdevenir espanyol. Després d'aquests 10 anys, el procés de nacionalització pot arribar a durar-ne 5 més.
Així, doncs, per assolir el dret a votar a Espanya, qualsevol persona d'origen marroquí (o de qualsevol altre país) ha de passar per un procés de fins a 15 anys al final del qual esdevindrà ciutadà espanyol de ple dret.
Les ajudes socials no es vinculen a la nacionalitat
Finalment, el missatge dona a entendre que aquestes persones que viuen al Marroc estant empadronades a Barcelona reben ajuts municipals. Evidentment, és possible i cert que hi ha persones marroquines que reben algun tipus d'ajuda de l'ajuntament de Barcelona però aquestes, com les que dona la Generalitat o l'estat no estan vinculades a la nacionalitat sinó al nivell de renda.
En resum, aquest missatge viral de Whatsapp està farcit de falsedats i fa vinculacions interessades entre immigració, delinqüència, ajudes socials i política municipal sense aportar ni una dada certa.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023 Ada Colau