Joan, Núria, Josep, Dolors... Són noms tradicionals que ja no estan de moda i que cada cop són més minoritaris. Els noms de sempre arribaran a desaparèixer o recuperaran la popularitat d'aquí a uns anys? Ens ho explica la Laura Grau.
MIRA-HO ARA"Quién soy cuando nadie mira" és el títol del primer disc de Laura West, que ha publicat aquest divendres. La cantant gironina explica què la motiva a compondre cançons amb lletres que, sovint, es mouen en terrenys interiors, com és el cas de "TNP", en què parla d'una relació traumàtica del seu passat.
Provoca furor al Japó i estupefacció al Canadà. Es tracta de l'anime "Anne Shirley", una nova adaptació del llibre "Anne de les Teules Verdes", de Lucy Maud Montgomery. Adriana Díaz explica per què un clàssic de la literatura canadenca ha triomfat al Japó fins al punt que ja n'han fet tres versions en format anime.
La terrassenca Nadia Hafid ens presenta una història dramàtica d'odi a una treballadora racialitzada. És el còmic "Mala olor", guanyador del III Premi Finestres. Quan es detecta una mala olor en un despatx, comença una història de violència i d'assetjament laboral que serveix a l'autora per furgar en les esquerdes ideològiques i humanes d'una gran corporació.
Amb la projecció audiovisual titulada "Una natura intervinguda", Job Ramos planteja l'ambivalència entre un medi ambient protegit de manera activa per la mà humana i un espai verge que evoluciona lliurement. Parlem d'una de les propostes destacades del Sismògraf d'Olot.
Escoltar la "Simfonia del nou món" de Dvorák o anar al concert per a violoncel d'Elgar que es farà divendres al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès són algunes de les propostes de la Sara Vinyals per demostrar que hi ha un públic jove per a la música clàssica.
Quines són les excuses que posen molts homes per no ser detallistes? Quina és la pitjor, aquella que podria ser motiu de separació? Inspirada en la diada de Sant Jordi, Laura Grau explora el costat fosc de les persones que no valoren tenir un detall amb la parella.
Fàtima Saheb ens parla del recull de poemes i textos en prosa "Mares migrants" (Jande). Són instantànies de persones que no acostumen a ser el centre d'atenció: les mares que han arribat al nostre país amb el desig d'un futur millor per als seus fills i filles.
"Divendres cuscús: Alger 1993" (Pol·len) és el còmic que acaba de publicar el músic Yacine Belahcene, coescrit amb el músic Santi Eizaguirre i il·lustrat per la dibuixant Cristina Bueno. Parlem d'aquesta història d'infància, d'identitat i de família, amb tocs autobiogràfics, que retrata una de les èpoques més convulses d'Algèria: la guerra civil que es va viure en aquest país del 1992 al 2002.
"Si una família" (Angle Editorial) desmitifica les unions de sang per reivindicar els vincles humans construïts i plantejar constel·lacions de relacions, comunitats escollides basades en les cures, en el respecte. Alba Dalmau ens parla del pont literari que ha construït entre l'amistat i la família.
"Teoria del joc", d'Arià Paco, és la novel·la guanyadora del premi Anagrama i parla del desig sexual de l'home heterosexual modern. L'obra, protagonitzada per heterosexuals, transita per temes com el desig, els malestars contemporanis i els rols masculins.
El dia abans de La Crema, parlem amb DJ Trapella d'aquesta tercera festa que fa amb DJ Surda a la Sala Apolo de Barcelona. A més, la DJ, que dissabtes de nou a deu del vespre fa el programa que porta el seu nom a iCat, ens avança el nou disc que editarà al setembre, en què estrena el seu vessant com a productora.
No tots els episodis de la setena temporada de "Black Mirror" són rodons, però sí que val la pena veure'ls. Ens ho explica Víctor Sala, que els ha repassat tots i ha observat que aquesta vegada s'han inclinat cap a l'amor i les emocions, però sempre dins de l'entorn de la tecnologia. És el que passa a l'episodi "Eulogy", de Paul Giamatti. Fem una selecció dels millors.
Descobrim Miquel, un cantautor poc amant dels escenaris que ha triat l'autopublicació i el castellà. En la seva aposta per la llibertat creativa, acaba de publicar "Ñ", una mirada sardònica a la cultura espanyola, que també és una mirada introspectiva.
Al Cultura Jove, Sara Vinyals proposa una exposició petita, amagada entre les grans peces de la Fundació Joan Miró, titulada "Entre dos patis". Es tracta d'una mena de revival de tres exposicions dels anys 80 que pretén fer un homenatge a Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz i també a l'Espai 10, d'aquesta fundació.
Ángela Cervantes protagonitza la nova sèrie de 3Cat, "El mal invisible", situada en ple confinament per la pandèmia de la covid-19, que recrea una història basada en fets reals, quan un seguit d'assassinats de persones sense sostre fa anar de corcoll la policia de Barcelona. A més, l'actriu de "Jauría" i "La fúria" acaba de guanyar el premi a millor actriu al Festival de Màlaga per aquesta última pel·lícula. Parlem dels seus darrers papers de víctima i de la seva necessitat de canviar de registre cap a la comèdia.
Per què fugim del silenci? Com és que vivim amb una remor de fons? Música, pòdcasts, ràdio o TV, sempre hi ha alguna cosa sonant en la banda sonora de les nostres vides. Leo Espluga parla de la industrialització de l'atenció i de la pèrdua de la capacitat d'estar en silenci sense fer res.