Aquesta setmana, "Els homes clàssics" es fixen en aquells compositors que van viure a l'ombra d'altres genis i això he eclipsat la seva obra. Comencen la setmana amb Franz Xaver Süssmayr, el col·laborador de Mozart i que va acabar el seu Rèquiem.
ESCOLTA-HO ARAFranz Liszt és un dels compositors més cèlebres del segle XIX, sobretot per les seves virtuoses composicions per a piano. Però també se'l considera el pare del poema simfònic. Ara bé, molts dels seus poemes simfònics no haurien estat possibles sense la col·laboració de Joachim Raff, un compositor poc conegut, però que té obres realment espectaculars.
Giuseppe Verdi va ser el compositor italià més important de la seva generació, i això va fer que eclipsés altres grans compositors, com el mateix Arrigo Boito. La música de Boito té molta influència de Wagner i això no va agradar gaire als seus compatriotes, i per això va dedicar bona part de la seva carrera a escriure llibrets d'òpera per a compositors com Verdi. En aquest capítol, "Els homes clàssics" el reivindiquen com a compositor.
El compositor Franco Alfano va fer-se cèlebre per haver compost el final de l'òpera "Turandot", que Puccini va deixar inacabat a causa de la seva mort inesperada. Aquesta setmana ens fixem en l'obra de Boito, que ha quedat eclipsada per l'ombra de Puccini.
Pierre Boulez va néixer l'any 1925, fa 100 anys. És per això que "Els homes clàssics" han decidit dedicar-li els quatre capítols d'aquesta setmana. En aquest primer programa s'endisen en els anys de formació de Boulez i com Oliver Messiaen va exercir en ell una enorme influència musical.
En aquest segon capítol dedicat al compositor, director, escriptor i professor Pierre Boulez, "Els homes clàssics" volen conèixer millor els seus dos grans projectes: la creació de l'IRCAM i de l'Ensemble Intercontemporain, un centre d'investigació sonora i una orquestra de cambra concebuda per interpretar obres contemporànies. De tot plegat en parlem amb el català Hèctor Parra, que té una estreta relació amb totes dues institucions i, a més, va conèixer Boulez.
"Els homes clàssics" s'ha proposat fer una aproximació a la vida de Ravel a través de les seves obres més cèlebres, i en aquest segon capítol el piano és el gran protagonista. És per això que el dediquen a la que es considera una de les composicions més complexes per a aquest instrument: es titula "Gaspard de la nuit", la vols descobrir? No et perdis aquest capítol amb Albert Galceran i Pedro Pardo, els Homes Clàssics de Catalunya Música.
La inspiració no sempre prové d'esdeviments feliços. En el cas de Maurice Ravel, la Primera Guerra Mundial va ser traumàtica i, alhora, inspiradora. En aquest capítol, els Homes Clàssics t'apropen la composició "Gaspard de la nuit", que Ravel va dedicar a diversos amics morts durant el conflicte bèlic.
Malgrat que Ravel no considerava el seu famós "Boléro" la seva millor obra, el cert és que es tracta de la seva composició més cèlebre. De fet, més enllà del piano, Ravel va ser un excel·lent orquestrador, tal com ho expliquen els Homes Clàssics en aquest capítol.