Enamorar-se més enllà dels 60: "És la primera vegada que sento papallones a l'estómac"
Diuen que l'amor no té edat, una afirmació sovint malinterpretada al llarg de la història, però que, en el fons, no deixa de voler dir sempre el mateix: que l'amor, literalment, no fa cas de l'edat, perquè dues persones es poden trobar en qualsevol moment de la vida i, de vegades, quan creus que ja ho has viscut tot, la vida encara et sorprèn.
Sovint associem l'enamorament a la joventut, però per què no parlem més de les parelles que inicien una nova relació en l'etapa final de la vida? Com és començar una relació en aquesta edat? Com són les relacions afectives quan el cos ja no respon com en altres èpoques d'efervescència? O, simplement, com es coneixen i troben parella les persones grans?
Perquè sí, et pots enamorar amb setze anys o quaranta-cinc, però també amb seixanta-cinc o vuitanta-cinc. Ens ho demostren, a "El suplement", dues parelles que s'han trobat i enamorat més enllà dels seixanta, quan es pensaven que ja no ho podrien fer.
El cas del Pascual i la Maria José
Com tantes parelles d'avui en dia, la Maria José, de 66 anys, i el Pascual, de 64, es van conèixer per internet, a través d'una pàgina web de cites, ara fa uns sis anys. I com gairebé tothom, van començar a parlar fins que van quedar per fer un cafè. Segons el Pascual, la primera cita va ser magnífica:
"A l'hora del cafè, va treure de la bossa de mà una ampolleta de llet de cabra que havia portat de casa, perquè soc intolerant a la de vaca, i vaig pensar que aquesta dona era per a mi".
Tots dos buscaven una relació estable després d'anys de separació
Abans de conèixer el Pascual, la Maria José havia estat soltera durant quinze anys, mentre que ell en feia un parell. Els dos buscaven fer un salt a la seva vida sentimental. "Jo tenia molt clar que volia una relació estable i li ho vaig comentar des del principi", expressa la Maria José.
Després del cafè amb llet de cabra: passejada, agafada de mans i papallones a l'estómac
Una vegada acabat el cafè, van anar a passejar. Aquell va ser el moment de posar en pràctica el que havien acordat durant les seves converses per internet. La Maria José havia dit al Pascual que, quan es coneguessin en persona, volia que li fes una abraçada d'aquelles que arriben a l'ànima i que ell li donés la mà. I així va ser. Era la primera vegada a la vida que la Maria José sentia papallones a l'estómac.
Tres mesos després d'aquella primera cita, ara viuen junts. A més, estan d'enhorabona, després que el Pascual, en un dinar davant de tota la família, li demanés la mà. Si tot va bé, l'any que ve es casaran.
El moment de ficar-se al llit: "Es perd l'efervescència, però es guanya en la profunditat emocional"
"Aquella passió visceral i descontrolada ha evolucionat cap a una connexió més basada en mirades, carícies i un contacte molt íntim i profund", comenta el Pascual. Afegeix que, quan estan al llit, a vegades "no és necessari practicar sexe per sentir-se càlid i acollit".
En aquesta línia, la Maria José destaca que el sexe no es redueix només a la penetració:
"Pot manifestar-se en una mirada, un petó o una situació "pícara" en un moment determinat".
El cas de la Mercè i el Ramon
"Jo treballo com a monitora en un esplai on ensenyem a ballar sardanes, però sentia que em faltava algú que m'ajudés amb la part tècnica. I va aparèixer el Ramon", explica la Mercè, de 76 anys.
A partir d'aquí es va anar forjant una relació que ara ja porta un any i mig. "En el transcurs de les classes, vam veure que ens agradaven les mateixes coses."
"No ens esperàvem de cap manera trobar parella a la nostra edat"
"Em vaig quedar vídua als 66 anys i sempre deia a les amigues: jo no diré mai 'd'aquesta aigua no en beuré', perquè mai se sap, però me l'haurien de fer a mida", comenta la Mercè. I així va ser.
El primer petó
I va arribar el primer petó. La Mercè i el Ramon, de 78 anys, estaven parlant davant del portal de casa d'ella quan, de sobte, ell li va dir: "Tanca els ulls." La Mercè els va tancar, ell l'hi va fer. Ella va respondre: "Ja m'ho pensava."
La primera nit que van dormir junts
Una tarda, mentre passejaven de tornada de l'esplai, la Mercè va dir-li: "M'agradaria pujar a casa teva." "Vaig ser molt atrevida", admet. Reconeix que tenia por de com seria aquell primer contacte, després de nou anys d'estar vídua, però va resultar ser una experiència positiva: "Si els sentiments són bons, tot va bé." La parella, tot i que de moment no s'han plantejat anar a viure junts, es consideren marit i muller.
Les conclusions de la ginecòloga Raquel Tulleuda
La relació amb els fills: no s'ha de justificar res
La sexòloga i ginecòloga Raquel Tulleuda destaca que sovint volem que els fills se sentin còmodes amb les noves relacions dels pares, però confonem els rols de parella i de progenitor:
"Ni la Mercè ni el Ramon, ni el Pascual ni la Maria José han de justificar si estan o no enamorats o si tenen o no relacions sexuals. És responsabilitat dels fills acceptar que la vida és llarga, i que el paper de pare o mare no està indissolublement lligat a la relació amb l'altre progenitor."
Canviar la mirada per contemplar la realitat
Tulleuda també assenyala que no estem acostumats a veure noves parelles en aquesta etapa de la vida i ens invita a canviar la mirada per contemplar una realitat. "Quan veiem gent gran agafada de la mà o fent-se carícies, sovint pensem: 'Quina tendresa, tants anys junts...'. No ens plantegem que pot ser una parella recent", reflexiona.
Les relacions sexuals canvien amb l'edat, però poden ser "tant o més profundes" que abans
La Raquel destaca que cada cop són més les dones que arriben a la seva consulta i diuen: "Escolti'm, tinc 75 anys, fa cinc anys que soc vídua, he conegut una nova parella i vull tenir relacions. Com estic amb la maquinària'? Tinc una mica més de sequedat, i estic una mica espantada. Vull assegurar-me que tot pot funcionar bé."
A la vegada, destaca que els ingredients de la recepta relacions físiques-relacions sexuals són diferents segons l'edat: "Aquella part més visceral i descontrolada es va canviant per una part més de mirades, carícies i d'un contacte molt íntim."
Podeu recuperar aquí la conversa al programa El suplement'.