És cert que els orgasmes amb Satisfyer poden ser perjudicials per al cos?
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibar- TEMA:
- Educació sexual
Els darrers dies molts mitjans han publicat notícies amb el titular següent: "Els orgasmes que proporciona el Satisfyer són perjudicials per al cos", i diverses variants.
El cert és que el titular, que molts atribueixen en genèric a la Universitat de Cantàbria, surt d'un curs d'estiu impartit per aquesta universitat titulat "Avenços en la prevenció i tractament de les disfuncions del sòl pelvià", però no es tracta de cap estudi d'aquesta universitat ni és un posicionament de la institució.
La directora del curs, la fisioterapeuta de l'Hospital de Sierrallana Erika Riesgo, ha explicat al "Fets o fakes" que aquests titulars estan fora de context:
"Això s'ha explicat en un curs en què parlem de disfuncions del desig sexual, alteracions de la sensibilitat En aquests casos, el Satisfyer no és una eina que recomanem."
Com ha aclarit Riesgo, el curs parla de casos en els quals les pacients tenen alteracions de la sensibilitat, dolor en el coit, dolors preorgàsmics o altres disfuncions sexuals i, en aquest context, el que s'intenta és recuperar la sensibilitat amb estímuls tàctils, visuals, olis o altres eines.
Consideren que l'estimulació ràpida que proporcionen els succionadors de clítoris no és útil en aquest sentit.
Pel que fa a l'origen exacte dels titulars virals, sorgeixen de les paraules de la fisioterapeuta del centre de salut de Dobra, a Torrelavega, que va impartir el curs en qüestió i que es recull en aquesta nota.
És perjudicial per al cos el Satisfyer?
Ara com ara, no hi ha cap evidència científica que apunti que aquesta mena de succionadors de clítoris tinguin algun efecte perjudicial en la salut. Ho ha deixat clar la ginecòloga i sexòloga Raquel Tulleuda a "La tarda de Catalunya Ràdio":
"No hi ha cap orgasme que sigui perjudicial. No es pot dir que els succionadors de clítoris siguin dolents per al cos. Una altra cosa és que puguin afectar la resposta sexual futura."
Segons Tulleuda, el que sí que és cert és que s'estan donant casos de dones que han fet servir aquesta eina i que després han tingut problemes per tenir orgasmes per altres vies.
"Això passa tant amb el Satisfyer com amb vibradors o altres joguines que provoquen una gran estimulació. Si l'estímul sempre és d'aquest nivell d'intensitat, sempre el necessitaràs."
Per què aquests titulars?
La psicòloga i sexòloga Elena Crespi considera que aquests titulars són tendenciosos i, d'alguna manera, criminalitzen la sexualitat femenina:
"Ara que havíem aconseguit posar el focus en l'orgasme femení, apareixen titulars dient que pot haver-hi orgasmes dolents."
Pel que fa a l'ús terapèutic d'aquests aparells, Crespi ha explicat que els estimuladors de clítoris poden ser útils per ajudar persones que mai han tingut un orgasme a arribar-hi per primera vegada.
Tot i així, segons explica Crespi, cal tenir un concepte més ampli de la sexualitat i no centrar-ho tot només en l'orgasme.
- ARXIVAT A:
- Educació sexual Salut