És cert que la Generalitat ha pagat 43.400 euros als hospitals privats per cada cas de Covid que inclogui ingrés a l'UCI?
La xifra s'ha convertit en cavall de batalla política després que diversos grups parlamentaris han criticat aquest preu
Des del 10 d'abril es coneixen les tarifes que la Generalitat pagarà als hospitals per haver acollit malalts de coronavirus. A Catalunya, com a la resta de l'estat, tots els malalts de Covid-19 seran tractats amb fons públics i els centres privats que es van integrar a la sanitat pública durant el pic de la pandèmia rebran diners per haver assumit aquests pacients. Ara, aquestes tarifes s'han convertit en objecte de controvèrsia política.
🔴ÚLTIMA HORA
En Comú Podem (@EnComu_Podem) May 21, 2020
El Govern de JxCat i ERC acaba d'aprovar amb ‼️ Cs i PP ‼ un decret pactat amb la patronal per pagar de forma opaca 43.000 per pacient a la sanitat privada.
OBRIM FIL 👇 pic.twitter.com/zFkSauhpnN
Així, doncs, es pagarà a la sanitat privada 43.400 euros per alta de Covid-19 amb ingrés a l'UCI? Aquesta afirmació és una veritat a mitges, perquè si bé és cert que aquest serà el preu, es pagarà tant als hospitals privats com als públics i concertats.
Quant val una alta de pacient de Covid-19 que ha passat per l'UCI?
El govern de la Generalitat va aprovar el 10 d'abril el decret llei 12/2020 en el qual es fixen els preus dels ingressos de malalts de coronavirus en hospitals privats de Catalunya que van integrar-se en el sistema públic durant el pic de la pandèmia. El passat 21 de maig, el Parlament va donar llum verda a un altre decret, el 17/2020, que permetia fer efectius els pagaments.
Efectivament, en el decret del 10 d'abril s'estipula que per cada estada completa d'un malalt de Covid-19 que hagi passat per una Unitat de Cures Intensives (UCI) es pagarà al centre hospitalari 43.400 euros. Tot i així, segons el Departament de Salut, és el que es pagarà tant als hospitals privats com als concertats i públics que depenen del Servei Català de la Salut (com ara l'Hospital de Sant Pau, el Clínic, el del Mar de Barcelona o el Parc Taulí de Sabadell, entre altres) per altes de Covid-19 amb ingrés a l'UCI.
Aquest preu correspon al preu d'un ingrés mitjà de 28 dies a 1.550 euros al dia i s'ha establert d'acord amb els tècnics del departament, els hospitals públics, els concertats i els privats. Segons el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, aquests diners engloben tot el cost generat:
"Amb aquests diners es paga el coneixement, metges, infermeria, tecnologia, consumibles (gases, sèrum, medicaments), en el cas de Covid-19 el material de protecció, més una estimació de l'estructura de costos dels centres. La forma de pagament a la sanitat catalana contempla el 'full cost'."
Quan es pagarà i quins mecanismes de control hi ha?
Aquest import (igual que els altres establerts en el decret de tarifes que detallem més avall) es liquidarà mensualment als hospitals privats que hauran d'aportar les factures de material de protecció, material sanitari, hores d'ús de respirador o dels tractaments que s'hauran aplicat, entre d'altres elements.
Finalment, es crearà un consell assessor amb tècnics del Servei Català de la Salut, el departament d'Economia i representants dels proveïdors per analitzar l'estructura de costos i, en el cas dels centres privats, es farà també una auditoria amb una auditora privada (previ concurs públic per triar-la) que acabarà de fixar quin és el preu final que la Generalitat haurà de pagar als centres privats.
Si finalment el consell i l'auditoria fixen que els preus han de ser menors, els centres privats hauran de retornar part dels diners. Si s'estipula que l'ingrés mitjà ha estat superior, també caldrà corregir a l'alça els pagaments. Al llarg de l'evolució de la pandèmia s'ha vist que en moltes ocasions els pacients que requereixen un ingrés a l'UCI necessiten estades a l'hospital més llargues de 28 dies.
Caldrà estar amatents a aquesta revisió final per poder fiscalitzar completament aquesta operació de fusió entre la sanitat privada i la pública i concertada durant la pandèmia.
La Generalitat pagarà més del que demanava la patronal de la sanitat privada?
El grup que abans va criticar aquestes tarifes, els comuns, també afirma en els tuits que han fet per denunciar aquests pagaments que la patronal dels hospitals privats ACES (Associació Catalana d'Entitats de Salut) havia fixat el preu per dia d'ingrés a l'UCI en 1.000 euros, i la Generalitat en canvi els pagarà a 1.550 per tot el temps que hagin estat ingressats els pacients. El director general de l'ACES, Lluis Monset, ha explicat al "Fets o fakes" que ell va mencionar aquesta xifra en una entrevista a SER Catalunya i que es tracta de la mitjana del cost d'una dia a l'UCI per una malaltia convencional o en un postoperatori, mentre que els 1.550 euros al dia que pagarà la Generalitat són una mitjana del que val el total de l'ingrés, que sovint consta de 6 o 7 dies a planta amb símptomes lleus, uns 21 dies a l'UCI i, sovint, uns 10 dies més a planta per recuperar la mobilitat amb tractament de fisioteràpia. Segons Monset, el cost d'un pacient Covid és molt més elevat que el dels pacients més habituals a les UCI:
"Es tracta d'un pacient que sovint està ingressat bocaterrosa, calen més persones per moure'l, ha d'estar intubat molts dies, se li han de subministrar molts medicaments diferents. Passa dies a planta, després a l'UCI i, si se'n surt, torna a planta."
Obtindran els hospitals privats un benefici per haver-se integrat en el sistema públic durant la pandèmia?
El decret que regula les tarifes contempla que els centres puguin tenir un marge de benefici no superior al 'raonable'. Aquest marge 'raonable', segons el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, serà d'entre el 3% i el 6% i assegura que també es pagarà als centres públics i concertats. El departament i l'ACES coincideixen que aquest excedent servirà per cobrir despeses d'amortització dels equips o les instal·lacions més que per acumular beneficis. Lluis Monset, de l'ACES:
"Aquests diners es reinvertiran i si en algun cas hi ha alguna mena de benefici, serà de dècimes. La sanitat privada no es va posar al servei de la sanitat pública per buscar un benefici en aquest cas."
Pel que fa als pagaments als centres concertats que també es van integrar a l'estructura pública al 100%, la Generalitat els ha pagat durant els mesos crítics de la pandèmia el mateix que els va pagar el mes de febrer més un 4% per cobrir l'augment de despesa que ha suposat la pandèmia. Els pagaments també es corregiran, si cal, en aquest cas després que ho analitzi un consell assessor que també participarà en la revisió dels pagaments als privats.
És cert que la Sanitat navarresa paga 1.160 per ingrés amb UCI mentre la Generalitat paga 1.550 pel mateix?
Fins a dia d'avui (29 de maig) a Navarra només s'ha fet un pagament a la sanitat privada que va contribuir a la lluita contra el coronavirus via decret llei i ha estat de 4 milions d'euros i sense especificar el preu per alta o per dia.
Segons el diputat de Bildu Txomin González, que és secretari de la comissió de Salut del Parlament navarrès, aquest tema també està generant certa polèmica a la comunitat foral, perquè de moment no hi ha detalls de quin és el preu per dia d'hospitalització que el govern ha decidit pagar.
Quant valen els altres pacients Covid i altres ingressos i operacions?
Segons el decret de tarifes, aquests són els preus que es pagarà a tots els hospitals pels diferents tipus de pacients:
- Alta de pacients ingressats més de 72 hores sense pas per UCI o que hagi mort: 5.000 euros.
- Alta de pacients que hagin estat ingressats menys de 72 hores. 2.500 euros.
- Alta de convalescència en hospitals de campanya: 1.381,30 euros.
- Alta d'hospitalització a domicili: 942,08.
- Cada prova PCR realitzada per comprovar si els pacients estaven infectats de coronavirus es pagarà a 93 euros.
Altres preus d'operacions i intervencions per a la sanitat pública:
- Part sense complicacions: 2.000 euros.
- Part amb cesària: 10.600 euros.
- Ictus: 5.000 euros.
- Ictus amb ingrés a l'UCI: 19.000 euros.
- Trasplantament de fetge: 79.000 euros.
- Trasplantament de cor: 100.000 euros.
- Tractament per cremades de 3r grau amb empelts de pell: 133.000 euros.