L'escena tercera que us presentem per fer el nostre particular retrat de Dalí tracta de la relació que va mantenir amb la psicologia i la psiquiatria. Per això mantindrem una conversa amb la psicoanalista Graciela Esebbag.
Dalí va conèixer Sigmund Freud a Londres el 1938 ¿l'any abans de la seva mort¿, quan vivia exiliat, per motius polítics, de la seva Viena adoptiva. El contacte el va fer per mitjà de l'escriptor Stefan Zweig.
Amb Jacques Lacan va ser diferent, perquè l'interès per coneixe's era mutu. Lacan havia escrit la seva tesi sobre la paranoia i el seu nom es relaciona amb el moviment surrealista.
L'interès de l'artista per la psicologia va més enllà d'aquestes dues coneixences. Dalí reconeixia que era paranoic i va conduir les seves pròpies excentricitats a través de la creació. Ens acostem a Dalí des d'una visió oberta i àmplia de la seva personalitat aclaparadora.
Destaquem: Salvador Dalí i la bogeria (àudio)
Dalí no va tenir manies a l'hora d'utilitzar la seva imatge per donar valor a una marca comercial. És el cas d'aquest anunci d'Alka-Seltzer (1974), ara al Museu de la ràdio i televisió de Nova Iork.
Salvador Dalí va tenir unes relacions torturades amb la seva germana. La historiadora de l'art Mariona Seguranyes n'ha fet una recerca per revisar i publicar la nova edició del llibre d'Anna Maria Dalí "Salvador Dalí vist per la seva germana".