Fotos de l'1-O i vídeos falsos de policies infiltrats, les mentides sobre els aldarulls a Madrid
Isabel Díaz Ayuso va obrir la veda parlant d'una detenció falsa i altres manipulacions s'han convertit en virals
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibarLes protestes de grups ultres i contraris a l'acord sobre l'amnistia entre el PSOE i els partits independentistes van començar el 2 de novembre, i de seguida van aparèixer imatges, vídeos i narratives desinformadores.
Després de la perplexitat inicial dels grups assistents per les càrregues policials, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va obrir la porta a la desinformació amb aquesta piulada on acusava la policia de detenir gent gran que només protestava:
Cuando nos dicen que Sánchez va a perdonar a los CDR, a los espías rusos y a los malversadores y corruptos, en Madrid se llevan a comisaría a un hombre de 70 años que solo expresaba su descontento... https://t.co/3phcGSe5SW
Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) November 4, 2023
Segons la Policia Nacional, en aquesta jornada concreta de mobilitzacions només es va detenir una persona i era molt més jove que aquest ciutadà. Per tant, la presidenta madrilenya va mentir sobre aquest punt.
Policies infiltrats
Dies després, una altra narrativa habitual en casos d'enfrontaments amb la policia es va anar fent lloc: la que assegura que la violència la provoquen policies infiltrats. Si bé s'ha fet evident en moltes altres manifestacions que, efectivament, la policia infiltra agents d'informació vestits de paisà a les mobilitzacions, no hi ha proves que hagi passat en aquest cas. Tot i això, s'ha fet circular aquest vídeo per acreditar que hi havia policies infiltrats:
Supuestos policías infiltrados fueron los que comenzaron los disturbios... pero todo se les cae, cuando son detenidos y se tienen que identificar como compañeros...
Orgullo Nacional (@orgullonaciona1) November 8, 2023
¿De quién obedecen órdenes? pic.twitter.com/oFG9TE9YsS
El cert, però, és que aquest vídeo és del 2012 durant les mobilitzacions d'Envoltem el Congrés i la policia actuava sota les ordres del govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy.
Aquest cas, com el següent, és un exemple de context fals: fer servir imatges d'altres situacions per escampar confusió i desinformació en una situació de crisi.
Context fals
Ha passat el mateix amb les imatges de persones ferides l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya que s'han fet circular com si fossin d'aquests dies a Madrid:
Sr cangrejo, antes de anochecer la cuenta sera cerrada por estar desinformando, mandando mensajes de odio a una comunidad y utilizar informacion y imagenes de otros medios informativos sin autorizacion para mentir. pic.twitter.com/7FLPQEl1Ng
David Carbonell (@David33345064) November 8, 2023
En aquest cas, el compte d'X que l'ha difós, amb 1.500 republicacions, assegura que és un compte paròdia, però revisant el seu time line queda clar que es dedica a penjar continguts defensant postulats de l'extrema dreta, conspiracionistes i fins i tot antivacunes. De fet, la foto de la iaia ferida l'1-O no és l'única que ha penjat fora de context.
En la línia de les informacions que fan servir imatges antigues, també s'ha difós àmpliament una fotografia d'una tanqueta que la Policia Nacional té per tirar aigua als manifestants.
Visto en la A2 dirección Madrid pic.twitter.com/Ki7wTFbLHG
Doctor Cangrejo (@yocontratodo) November 7, 2023
El cert és que la fotografia és del 2022 quan es va enviar aquest vehicle a Sevilla per si feia falta durant la celebració de la final de la Copa del Rei de futbol.
Isabel Peralta, una neonazi a les manifestacions
Una altra imatge que s'ha fet viral és la d'una noia escapant-se d'una furgoneta de la policia.
JAJAJAJAJAJAJAJAJJA
Me llaman Jimmy (@TirodeGraciah) November 7, 2023
Isabel Peralta a la carrera.
pic.twitter.com/8h9FuYwsSh
Molts usuaris han assegurat que es tractava d'Isabel Peralta, membre del grup neonazi Bastión Central, que té l'accés prohibit a Alemanya per viatjar amb una esvàstica i un exemplar del "Mein Kampf". Es va fer famosa l'any 2021 per un discurs antisemita en un homenatge a la División Azul.
Segons explica El Confidencial de fonts de la policia, però, aquesta noia que fuig de la furgoneta no és Isabel Peralta sinó Carmen P.B., una ciutadana espanyola nascuda el 1979.
La confusió sobre la identitat d'aquesta persona, que va quedar detinguda, es deriva del fet que Isabel Peralta sí que va participar a les concentracions davant la seu del PSOE. Peralta va pujar a un quiosc i va fer gestos feixistes abans que alguns dels assistents l'escridassessin.