El digital Metropoli Abierta ha publicat un titular enganyós (Fets o fakes)

Mohamed, un dels noms més comuns a Barcelona? Cherrypicking per atiar el racisme

Triar una dada certa i utilitzar-la per desinformar o escampar odi és una pràctica coneguda com a "cherry picking" i és molt habitual que s'utilitzi contra la immigració o les minories
Enllaç a altres textos de l'autor

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat
TEMA:
Migracions

Un article del digital Metropoli Abierta assegura que el nom Mohamed ha superat Arnau entre els més habituals a Barcelona.

Aquesta dada l'estan fent servir molts usuaris a xarxes per atiar l'odi contra les persones d'origen marroquí o africà i per difondre narratives com la del gran reemplaçament, segons la qual la immigració és una invasió premeditada per substituir ètnicament els blancs europeus.

El titular ha fet tanta fortuna que fins i tot perfils clarament racistes d'àmbit espanyol se n'han fet ressò esbiaixant més o menys la dada inicial.

Hi ha més Mohameds que Arnaus a Barcelona?

L'article de Metropoli Abierta cita dades de l'Institut Nacional d'Estadística i, efectivament, en el rànquing dels noms més comuns a la demarcació de Barcelona, Mohamed està just davant d'Arnau.

El que passa és que la segona part del titular és falsa. No és cert que Mohamed estigui entre els noms "més habituals". De fet, està a la posició número 42 i representa un 0,47% del total dels noms a la demarcació de Barcelona.

 

A banda d'ocupar un lloc discret en la preeminència de noms a Barcelona, si mirem l'evolució històrica dels dos noms en els darrers anys, clarament és Arnau el que està guanyant protagonisme.

 

Si mirem les dades de tot Catalunya, Mohamed també va davant d'Arnau però només suposa el 0'2% del total dels noms posats al país.

Fins i tot si afegeixes al recompte noms compostos com Mohamed Amin o Mohamed Reda, els compostos més utilitzats, la proporció sobre el total varia molt poc.

Per tant, si bé és cert que hi ha més Mohameds que Arnaus a Barcelona, aquesta dada no és cap prova que s'estigui donant a Catalunya una substitució ètnica i cultural per part de ciutadans originaris del nord d'Àfrica o que es diuen Mohamed.

ARXIVAT A:
Migracions
EL MÉS ESCOLTAT
El més llegit

* Dades de les últimes 24h

Anar al contingut