Històries d'un any: la fibromiàlgia arriba a l'Everest
Cinc persones afectades per la malaltia han pujat al camp base del cim més alt del món aquest 2024: "Pensava que el cos no respondria"
La fibromiàlgia és una malaltia caracteritzada per dolor crònic a tot el cos i una sensibilitat local a la pressió en múltiples punts, que afecta la qualitat de vida de qui la pateix. Sovint, el diagnòstic triga a arribar, amb una mitjana de cinc anys, i moltes vegades s'etiqueta com un mal "psicològic".
L'Everest, cada dia
La Carolina Díaz té 53 anys, va ser diagnosticada en fa 18. No pot fer vida normal, però el seu dia a dia li va canviar després de passar-se una bona temporada del sofà al llit perquè els metges li van aconsellar reduir el moviment per evitar el dolor.
El mes de novembre la fibromiàlgia es fa visible a 5.300 metres d'altitud: la Carolina integra un grup de cinc persones que la pateixen, que, sense experiència prèvia, arriba al camp base de la muntanya més alta del planeta. Trenquen barreres físiques: "Sabia que ho pagaria amb dolor, però era un repte personal."
Segons dades de Salut, a Catalunya, la fibromiàlgia és la síndrome de sensibilització més freqüent, amb una prevalença estimada, l'any 2021, de 308 casos per 10.000 habitants. Afecta fins a quatre vegades més dones que homes i és més freqüent en la franja d'edat de 56 a 65 anys.
La història de la Carolina, una de les persones que pateixen aquesta malaltia invisible i sovint estigmatitzada, és una de les triades a la campanya participativa de Catalunya Ràdio "Històries d'un any: la teva, també!", que ens serveixen per visibilitzar el relat personal de persones anònimes per a qui el 2024 ha estat especial d'una manera o d'una altra.
Els seus protagonistes han gaudit de l'experiència d'explicar-la i fer-la pública, des d'un doble vessant: fer-ho personalment a un dels nostres realitzadors, com el Roger Carandell en el cas de la Carol, i aprofitar l'altaveu que els ofereix la ràdio pública del país.