("Fets o fakes" / Catalunya Ràdio)

La falta d'ortografia viral de l'ofrena floral de la Diada a Gavà és certa

Després de l'error ha corregut una imatge de la façana de l'Ajuntament amb la mateixa errada i, en aquest cas, és falsa
Enllaç a altres textos de l'autor

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat
TEMA:
11S

La Diada nacional de Catalunya d'aquest dissabte ha deixat diverses imatges destacades a les xarxes socials. Una és la que s'ha fet viral des del Baix Llobregat, la d'una banda commemorativa de l'Ajuntament de Gavà amb una errada ortogràfica:

Aquesta imatge i l'errada ortogràfica són del tot certes. L'ofrena amb la falta es va dipositar al davant del monument als màrtirs del setge de l'11 de setembre del 1714 de Gavà i la mateixa alcaldessa, Gemma Badia, així reconeix l'error en aquest tuit: A banda, hi ha altres imatges que demostren que la banda commemorativa estava mal escrita i que es va dipositar en diversos llocs:

 

Fakes sorgits a partir de l'errada

A partir del moment que s'ha fet viral la imatge amb l'errada, una altra imatge ha fet fortuna a les xarxes, i en aquest cas és una imatge deliberadament falsa creada per l'artista visual conegut a Twitter com a @FoscaCinetica

Evidentment la façana de l'Ajuntament de Gavà no reprodueix l'errada ortogràfica de l'ofrena, que el consistori atribueix a la floristeria que l'ha preparada. Aquesta és la imatge real de la façana de l'Ajuntament de Gavà.

Foto real de la façana de l'Ajuntament de Gavà

És habitual que quan una imatge fa fortuna a les xarxes, sigui certa o no, ràpidament proliferin còpies, mems, bromes o modificacions de la imatge original que poden portar a error els usuaris més imprudents.

 

Eines de cerca inversa per verificar imatges

Per això, quan rebeu una imatge que us crida molt l'atenció però que no veieu clara podeu fer una cerca inversa als buscadors més habituals: Google Imatges, Yandex, TinEye o Bing. Només cal descarregar la foto a l'ordinador, anar al cercador en qüestió i carregar la imatge que vols buscar.

Sovint entre els resultats s'hi pot trobar la mateixa imatge o mem amb una explicació del seu origen, sobretot si són imatges que han fet la volta al món.

Per fer cerques inverses des del mòbil, i si en tens un amb sistema operatiu Android, només cal descarregar l'aplicació Google Lens. Un cop la tens, només mantenint-te sobre la imatge pots triar l'opció "Cercar amb Google Lens" i tindràs totes les imatges que s'hi assemblin en un moment.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o alguna declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
11S
EL MÉS ESCOLTAT
El més llegit

* Dades de les últimes 24h

Anar al contingut