El primer intent de tenir un Estatut és del 1919. El va redactar l'assemblea de la Mancomunitat. Era un text breu, amb un objectiu clar: enfortir els òrgans d'autogovern de Catalunya i definir les seves funcions. Però si a l'Estatut de Núria, de l'any 1932, se li troben ara greus mancances, com havien de ser les del que va intentar tenir la Mancomunitat? Josep Maria Solé i Sabaté en parlava en aquest programa de l'any 2006.
Les circumstàncies de Catalunya a començaments del segle XX no eren ni de bon tros les actuals. Del 1914 al 1918, la Gran Guerra sacseja Europa, i nosaltres... en quedem tant al marge com es diu? Recuperem el programa de la sèrie "En guàrdia!" que en parla.
D'altra banda, la Catalunya de principis del segle XX professava una clara admiració pel concepte de modernitat que simbolitzava la nova potència mundial, els Estats Units d'Amèrica. La cultura urbana, la mecanització de l'agricultura i el missatge que la voluntat i l'esforç ho poden tot en una societat oberta fascinaven les elits culturals i polítiques catalanes. El professor de comunicació Francesc Canosa descriu en aquest programa, també de la sèrie "En guàrdia!", l'emmirallament de Catalunya en els EUA, inspirador de les polítiques de la Mancomunitat i mantingut al llarg de tot el segle.