Enric Prat de la Riba (Castellterçol 1870-1917) va ser escollit president de la Mancomunitat el 6 d'abril del 1914 i reelegit el 14 de maig del 1917.
Amb les limitades facultats de què disposava com a president de la Diputació de Barcelona (ho era des del 1907 i va ser reelegit el 1909, el 1911, el 1913 i el 1917) i de la Mancomunitat, va dur a terme una labor formidable. Per exemple, va ampliar la xarxa de carreteres, va estendre la de telèfons, va modernitzar la Casa de Maternitat i va restaurar el palau de la Generalitat.
També va establir l'Institut d'Estudis Catalans i en va adoptar oficialment les normes ortogràfiques. Va impulsar la formació de la Biblioteca de Catalunya i va estimular l'ensenyament especialitzat amb la fundació de les escoles elementals de Treball, Superior d'Agricultura, de Funcionaris d'Administració Local, d'Art Dramàtic, de Bibliotecàries, Superior de Bells Oficis i d'Infermeres.
Eugeni d'Ors el va anomenar "seny ordenador de Catalunya".
En aquesta secció podeu escoltar dos programes de Catalunya Ràdio dedicats a Prat de la Riba: un de l'any 1999 pertanyent a la sèrie biogràfica "Mites del segle XX" i realitzat per Neus Bonet, amb Josep Maria Solé Sabaté i Albert Manent; i un altre del 1996, de la sèrie "Dies que no passen", amb la realització de Sílvia Cóppulo i i el muntatge musical de Francesc Cutillas.
També us convidem a veure aquests dos vídeos de Televisió de Catalunya:
El primer pertany al programa "Divendres" i és del 28 de febrer del 2013. Des de Castellterçol es parla de la casa i la figura de Prat de la Riba amb Josep Maria Solé i Sabaté:
Al segon, es glossa la figura del president de la Mancomunitat al programa "Els matins" del 4 de febrer del 2014: