Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) es pot veure, del 9 d'abril al 20 de juliol del 2014, l'exposició "L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys".
Les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han posat en marxa un projecte que explica i posa en valor les iniciatives d'una institució que va actuar durant una dècada amb una energia inusitada per crear sòlides eines de connectivitat i de creixement a Catalunya.
L'exposició té sis seus i sis enfocaments diferents:
"De la beneficència al servei públic de sanitat" és el punt en què se centra l'exposició del CCCB. En temps de la Mancomunitat es va produir la transició de la higiene vuitcentista a la salut pública moderna, i de la beneficència a la previsió social.
A l'Escola Industrial de Barcelona s'hi pot veure l'exposició "Noves estructures per a l'educació", sobre l'intent de la institució de cobrir tot el cicle educatiu i d'arribar a tot el territori.
A l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida, el tema central de l'exposició és "Comunicar el territori: telefonia i obres públiques", i explica la política de comunicacions, tant les dedicades al transport de mercaderies i de persones com les que transmetien informació.
"L'impuls al coneixement científic" està tractat a l'exposició de l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona. No en va, des dels inicis de segle XX fins a la dictadura de Primo de Rivera, es va viure una veritable ofensiva política de la incipient burgesia industrial catalana per convertir el país en una societat moderna.
La feina de la Xarxa de Biblioteques Populars, incentivada per la Mancomunitat, es troba exposada al Palau de la Diputació de Tarragona.
I a la Casa de Cultura de Girona hi trobem la "Normativització de la llengua".
De tot plegat, en teniu una mostra en la galeria de fotografiesd'aquest arxiu sonor.
I una entrevista a Xavier Forcadell, coordinador de la Diputació i del centenari de la Mancomunitat, i especialista en Prat de la Riba.