Què en sabem del vídeo d'uns estornells morts a prop de la petroquímica de Tarragona?
Fets o Fakes

La misteriosa mort d'un centenar d'ocells a prop de la petroquímica de Tarragona

Han circulat diverses hipòtesis, des de la toxicitat de la zona fins a l'electrocució, però al final la necròpsia feta per Agents Rurals confirma que van morir per l'atropellament d'un cotxe

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

El centenar d'estornells que diumenge van aparèixer morts al costat del polígon petroquímic de Tarragona van morir atropellats quan volaven en estol arran de terra. Així ho ha confirmat la necròpsia feta pels Agents Rurals. Les aus van patir un politraumatisme afectant òrgans vitals, quan un cotxe les va atropellar, com mostren unes imatges enregistrades per les càmeres de seguretat del polígon sud, a les quals havia tingut accés Catalunya Ràdio.

 

L'atropellament d'un estol d'estornells no és un fet excepcional, segons ens ha confirmat Xavier Riera, de l'Institut Català d'Ornitologia.

Recordem que aquest diumenge, molts usuaris van compartir un vídeo a les xarxes socials, enregistrat a l'autovia de Salou a Tarragona, en què es veia una estesa d'ocells morts a la calçada. Diferents avisos fets per veïns al telèfon d'urgències 112 van alertar els Mossos. A "Fets o fakes", l'espai de verificació de "Catalunya migdia", mirem d'esbrinar l'origen de la mort d'aquests animals.

L'alerta es va donar a través de Facebook i Twitter, i després per Whatsapp, on circulava un vídeo filmat des d'un vehicle en marxa.

 

De seguida, el vídeo va córrer per Twitter i Facebook, i diversos "influencers" se'n van fer ressò.

 

Les xarxes ràpidament van fer la seva màgia i de seguida van aparèixer tota mena de teories sobre possibles fuites químiques que haurien provocat la mort d'aquests ocells.

 

Efectivament, el punt quilomètric que apareix al vídeo és a Tarragona. De fet, és molt a prop de la petroquímica, i més concretament, entre d'altres, de la fàbrica d'IQOXE, on fa poc més d'un mes va haver-hi una explosió.

 

Diumenge, 16 de febrer, a les 17.20, aproximadament, el telèfon d'emergències 112 va rebre la primera trucada relacionada amb aquest fet; es tractava d'una dona que assegurava que el seu marit era al lloc on hi havia els ocells morts. En els minuts següents, el 112 va rebre dues trucades més des del lloc dels fets i alguna altra trucada de gent que ja havia vist el vídeo.

En tenir coneixement dels fets, el 112 va passar l'avís als Mossos, els Bombers, els Agents Rurals i la policia local. Segons el 112, cap de les persones que van trucar des del lloc dels fets va reportar olors químiques o males olors a l'aire quan se li va preguntar, com explica el 112 en aquest fil.

 

Atropellament o electrocució, les hipòtesis que havien pres força

Els ocells són estornells i volen en grup, i de vegades ho fan molt baix i s'exposen que un cotxe o un camió els pugui envestir.

Els Agents Rurals ens han explicat que la hipòtesi que pren força és que s'hagin electrocutat.

Després d'analitzar-ho, hem trobat un cas molt similar en el mateix lloc l'any 2002, també d'estornells. Per allà passa una línia d'alta tensió, i la torre més propera als fets és exactament la mateixa que va causar de l'electrocució dels estornells en aquella ocasió. Els estornells afectats a Tarragona són entre 100 i 150. S'han portat 7 exemplars per fer la necròpsia a Torreferrussa.

Aquesta hipotesi, però ja deixava interrogants oberts. Si busquem a Google Street View el punt on van aparèixer els ocells morts, veurem que la línia elèctrica queda a uns 200 metres.

 

Pel que fa a l'opinió dels experts, "Fets o fakes" també ha parlant amb l'Àrea de Divulgació i Formació de l'Institut Català d'Ornitologia, que no descarta cap hipòtesi.

Cal esperar als resultats de les analítiques per descartar qualsevol tipus d'intoxicació però és completament versemblant que hagi estat una col·lisió massiva, ja sigui amb un vehicle o més probablement contra el terra.

Segons expliquen, el fet que els estornells, a l'hivern, facin aquestes volades de milers d'exemplars junts ("murmuration", en anglès) podria provocar aquestes col·lisions massives: amb un vehicle, contra terra, contra edificis amb vidres, o contra torres elèctriques.

Per tant, davant els rumors generats sobre les possibles causes de la mort dels ocells, tot apunta que ens trobem davant d'una veritat a mitges. És cert que han aparegut diversos ocells morts al mateix punt d'una carretera propera al polígon petroquímic de Tarragona. També sabem que la gent que va informar el 112 des del lloc dels fets en cap cas va explicar haver notat olors químiques o semblants i que els Agents Rurals creuen que la causa més plausible de la mort és un atropellament d'un estol d'estornells volant baix.

Més notícies relacionades amb ocells morts

Pel que fa als coloms que van aparèixer diumenge morts a Badalona, uns 160, els Agents Rurals també els han fet la necròpsia i l'anàlisi preliminar mostra una mort sobtada compatible amb un enverinament. Davant dels indicis i a l'espera de més resultats, s'ha fet un informe preliminar i s'ha traslladat a la fiscalia de mediambient perquè obri diligències penals si ho considera oportú. La fiscalia pot demanar als Agents Rurals que enviin a l'Institut Nacional de Toxicologia el pinso trobat a les zones on es van trobar els coloms per analitzar-lo.

 

Altres casos al món

Aquesta mena de fenòmens s'han donat en altres llocs del món i han causat la mateixa alarma. Els dos casos més recents han estat als Països Baixos i a Gal·les. En tots dos casos, els experts coincideixen que els ocells haurien mort en impactar contra terra mentre volaven en estols compactes per un mal càlcul en la maniobra.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut