Cuinar l'escudella i la carn d'olla de Nadal pot convertir-se en un maldecap si no es planifica i es prepara amb una mica d'antelació. Per no acabar amb nervis el dia en qüestió, la cuinera Ada Parellada ens proposa cuinar el plat estrella de les festes uns dies abans i congelar-ne els ingredients per separat. "Si vols tenir un dinar de Nadal plàcid, el millor que pots fer és planificar els àpats. Planificar vol dir les tres C: comprar, coure i conservar." Què es necessita per fer una escudella? En primer lloc dues olles grans, de 10 a 15 litres, una per a les carns i l'altra per a les verdures. Si no en tenim, es poden llogar. També és recomanable trucar abans a tots els convidats per saber si són vegans o vegetarians, per saber si han desenvolupat alguna al·lèrgia, alguna celiaquia o alguna intolerància. És recomanable fer una llista de tots els ingredients que necessitem i encarregar-los amb temps. Ingredients per a 6-8 persones: Carns: 1 gallina tallada a quarts i sense pell, 1 jarret de vedella amb os, 300 g de careta de porc, 2 ossos de vedella, del genoll, ossos de l'espinada del porc, 2 peus de porc, 1 orella de porc, 2 botifarres negres, 2 botifarres crues. Opcional: sagí de porc. Per a la pilota: 150 g de carn picada de vedella, 150 g de carn picada de porc, 3 grans d'all, 2 ous, julivert, farina, molla de pa, llet, 100 g de pinyons, pebre, sal. Verdures, hortalisses i llegums: 100 g de cigrons crus (o 200 g de cigrons cuits), 4 patates, 2 cebes, 1 nap, 2 porros, 2 pastanagues, 1 branca d'api, 1 xirivia, mitja de col d'hivern. 400 g de galets grans 10 litres d'aigua       Com es fa l'escudella? En primer lloc, posem totes les carns, ben netes, a l'olla i les cobrim amb aigua freda. A foc fort. Quan trenqui el bull, ho colem i ho refresquem per treure part de les impureses. Ho tornem a cobrir amb aigua freda i ho fem bullir a foc mitjà durant una hora i mitja, escumant-ho ben sovint perquè ens quedi un caldo net, tot i que és important que sigui un caldo dens. Hi afegim els cigrons (si són crus) remullats i preferentment dins d'una malla. La pilota: remullem amb llet la molla del pa. Barregem les dues carns, les salpebrem i hi afegim l'all, el julivert, el pa, els ous i els pinyons (poden ser torrats). Ho pastem amb les mans, fem la forma de pilota i l'enfarinem. I, per acabar, les verdures netes i pelades: Si no hi cap a l'olla de les carns, ho bullim en una olla a part i després ja ajuntarem els dos brous. Hi afegim els cigrons. Mitja hora abans d'acabar la cocció, hi posem les patates, la col, la botifarra crua i la pilota. I al final de tot hi posem les botifarres negres i els cigrons (si els hem comprat cuits). Temps de cocció: la carn: 3 hores; les verdures: 90 minuts; els cigrons: 1 hora; la botifarra crua, les patates, la col i la pilota: mitja hora; la botifarra negra i els cigrons (si els hem comprat cuits): uns minuts. Cal planificar bé la preparació de l'escudella de Nadal per gaudir d'un àpat relaxat És important refredar el caldo per evitar que fermenti. El truc és posar l'olla sobre una reixa o alçar-la d'alguna manera perquè passi aire per sota. No ha d'estar en contacte directe amb el marbre. Què es pot congelar? El brou, la carn d'olla i la pilota es poden congelar. Amb bosses amb tancament zip o tàpers. No s'han de congelar les patates ni els galets bullits. El dia 23 ho traiem del congelador i ho posem tot a la nevera. Preparació final i presentació a taula El dia 25 bullim el brou i els galets, separats, amb aigua. Quan estiguin gairebé fets, els posem amb el caldo i els deixem que s'acabin de coure. La carn d'olla es pot escalfar al microones o bé al forn ben escampada en una safata, tapada, a 180 º durant 15 minuts. Si teniu forn de vapor també pot anar bé. Bon profit i bon Nadal!