L'alerta "fake" de la Policia Nacional sobre lladres que et droguen per robar-te
Fets o Fakes

Alerta "fake" de lladres que et droguen per robar-te

Segueix circulant per WhatsApp i xarxes socials un fals avís policial sobre un suposat "modus operandi" nou de robatori

Carlos BaraibarActualitzat

Ha tornat a revifar aquest document segons el qual la Direcció General de la Policia Nacional alerta d'una ONG falsa anomenada Manos Limpias, que t'adorm mitjançant drogues per robar-te.

És un comunicat fals. Com podem identificar aquesta mena de "fakes"?

En primer lloc, quan us arribi un comunicat d'aquest tipus, busqueu si els perfils oficials dels cossos policials mencionats n'han parlat. En aquest cas ho han fet per desmentir que existeixi aquesta alerta.

 

La Guàrdia Civil també n'ha fet un comunicat:

 

De fet, aquest comunicat fals ja va córrer fa anys i la mateixa policia ja ho va desmentir aleshores.

 

Aquesta mena de "fakes" tenen característiques comunes, com ara que els logos o els noms corporatius no són reals. En aquest cas, la imatge corporativa de la Policia Nacional no es correspon amb l'actual.

Un altre element que us ha de fer sospitar és que el suposat comunicat està signat per la "Dirección General de la Policía y la Guardia Civil", una direcció general que no existeix, són dues direccions generals diferents. Una cosa és la Direcció General de la Guàrdia Civil i l'altra, totalment independent, la Direcció General de la Policia.

Finalment, el comunicat està redactat amb tipografies que van variant, de diversos colors i amb negretes, cursives, espais i punts suspensius fora de lloc.  

Si t'arriba o veus algun missatge que et grinyola pots contactar amb l'equip del "Fets o Fakes", l'espai de verificació del "Catalunya migdia", a través del correu fetsofakes@catradio.cat o també per WhatsApp

Fets o Fakes
 

 

Anar al contingut