Les dades desmunten les mentides sobre l'arribada d'immigrants a Canàries
Captura del 'fake' múltiple que circula per grups de WhatsApp sobre la situació que es viu a Canàries amb l'arribada d'immigrants
Catalunya migdia

Les dades desmunten les mentides sobre l'arribada d'immigrants a les Canàries

Actualment n'hi ha entre 6.000 i 8.000 però no hi ha la situació de conflictivitat que descriu un missatge que corre per grups de WhatsApp

Laia Claret, Carlos BaraibarActualitzat

En els darrers dies ha tornat a córrer per xarxes un missatge amb un seguit de suposades informacions sobre la situació que es viu a les illes Canàries arran de l'arribada massiva d'immigrants irregulars en pastera. Al "Fets o fakes" hem verificat totes les afirmacions verificables que conté aquest text que s'ha viralitzat sobretot per WhatsApp.

A Fuerteventura i Lanzarote no hi ha més marroquins que població autòctona

Al missatge que circula hi llegim literalment:

"Les Canàries ja estan "ocupades" per marroquins i mauritans. A les illes orientals, Fuerteventura i Lanzarote, el nombre de marroquins ja és més gran que el de la població autòctona. És una estratègia marroquina que comença a donar resultats."

Però si mirem les dades, segons l'ISTAC, l'Institut Canari d'Estadístiques, Lanzarote té un 23% de població estrangera. D'aquests, un 3,7% són marroquins. Pel que fa Fuerteventura, té un 30% de població estrangera. Dels quals un 6,4% són marroquins.

Les dades desmunten les mentides sobre l'arribada d'immigrants a Canàries
Fragment 1 del missatge que corre per grups de WhatsApp sobre la immigració a les Canàries (CCMA)

Tampoc hi arriben diàriament entre 400 i 600 persones

Al text que circula hi diu literalment:

"L'arribada diària a les illes de nombroses barcasses amb una mitjana de 400 a 600 musulmans."

Si seguim contrastant les dades, observem que segons el Ministeri de l'Interior, amb dades de tot l'any 2020, l'any passat van arribar 23.023 immigrants per la via marítima. Si fem el càlcul diari, de l'any passat ens surt la xifra de 63 persones/dia. Lluny dels 400 i encara més dels 600 diaris que diu el text.

Pel que fa al 2021, la xifra d'arribades (des de l'1 de gener fins al 15 de març) va ser de 2.580 persones. Si dividim els 2.580 entre els 74 dies del 2021, la xifra és de 34 arribades diàries, també lluny de les xifres que diu el whatsapp.

Arribades d'immigrants a les Canàries per via marítima, de l'1 de gener al 15 de març del 2021 Font: Ministeri de l'Interior

No, no viuen en hotels de la manera que s'insinua

El text assegura:

"I, a sobre, estan vivint en hotels."

Segons el Ministeri de Migracions, ara mateix hi hauria menys de 2.000 persones immigrades acollides en establiments turístics.

Al "Fets o fakes" hem parlat amb Tom Smulders, portaveu i vicepresident de la Federació d'Empresaris de turisme de l'illa de Gran Canària i especifica que els allotjaments són temporals i que les persones acollides no gaudeixen dels luxes que pugui tenir l'establiment:

"Hem ajudat, com a sector. Els propietaris dels establiments han donat un servei transitori-temporal a les persones que arribaven. Ara bé, no els hem ofert cap tipus de luxe. Els hem donat allotjament i menjar. Cada hoteler rep del govern 45 Euros/Dia per persona migrada allotjada."

Al sud de Tenerife no hi ha "zones controlades per marroquins"

A banda de les mentides i desinformacions anteriors, el missatge afegeix:

"Es comenta que al sud de Tenerife la situació de tants milers de marroquins deambulant i malvivint pels carrers en alguns pobles costaners és cada dia més preocupant. Hi ha zones controlades per ells."

Els llocs on hi ha més concentració de persones migrades és on hi ha camps d'acollida. La principal via d'accés de les persones migrades és a Arguineguín, i això és a Gran Canària.

A més, el camp més gran que hi ha a Tenerife, Las Raíces, que no és al sud de l'illa.

Les dades desmunten les mentides sobre l'arribada d'immigrants a Canàries
Fragment 2 del missatge que corre per grups de WhatsApp sobre la immigració a les Canàries (CCMA)

No, tampoc hi ha "centenars de guàrdies civils ferits"

Segons llegim al missatge que corre per la xarxa:

"Centenars de guàrdies civils ferits i de baixa per agressions greus…"

Al "Fets o fakes" ens hem posat en contacte amb la delegació del govern a les illes Canàries: desmenteixen que hi hagi centenars de guàrdies civils ferits i no tenen constància que hi hagi hagut atacs greus per part de persones migrades.

Les dades desmunten les mentides sobre l'arribada d'immigrants a Canàries
Fragment 3 del missatge que corre per grups de WhatsApp sobre la immigració a les Canàries

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut