Les imatges per satèl·lit del delta de l'Ebre que circulen per les xarxes no són un "fake"
Fets o "fakes"

Les imatges per satèl·lit del delta de l'Ebre que circulen per les xarxes no són un "fake"

És real la imatge de satèl·lit que mostra el Delta totalment inundat arran del temporal Gloria? Com pot ser, si estava núvol?

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

El mar ha inundat 3.000 hectàrees d'arrossars al delta de l'Ebre i les imatges dels estralls del temporal també han inundat les xarxes socials. La més impactant, sens dubte, aquesta feta pel satèl·lit Sentinel 1 de Copernicus, el Programa d'Observació de la Terra de la Unió Europea, que, inicialment, ha generat molts dubtes sobre la seva autenticitat.

Hem parlat amb el geògraf Josep Sitjar, del Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona (SIGTE)que les va piular per primera vegada a Twitter, i ens ha explicat que va generar les imatges ell mateix a través d'una aplicació que permet fer gifs animats, agafant una imatge prèvia al temporal i una de posterior.

Com pot ser que hi hagi imatges de satèl·lit si ahir hi havia núvols sobre el Delta?

"En aquest cas, s'usen imatges radar, que és un sensor actiu que actua en la franja de les microones, i per tant, pot obtenir imatges de la zona malgrat la cobertura de núvols. El que no es visualitza en la imatge és la distinció entre aigua de mar i l'aigua de pluja que deu haver inundat els camps de conreu."

La també geògrafa del SITGE Carla Garcia ha aclarit a "El matí de Catalunya Ràdio"  que el delta de l'Ebre és l'únic lloc del territori català on podem veure l'impacte real del temporal:


"A causa de la resolució d'aquest radar, només podem veure imatges de territoris grans; hem d'esperar que els núvols s'enretirin per veure'n els efectes, i quan això passi el territori haurà tornat una mica a la normalitat. És molt difícil fer la detecció en el moment del temporal perquè hi ha núvols, precisament".

 

Aquest dimecres al matí ha estat el mateix compte de Twitter de Copernicus qui ha difós les imatges:

 

Poc després, la Generalitat de Catalunya també ha amplificat la piulada de Copernicus.

El delta de l'Ebre, 48 hores després del temporal

Dos dies després del pic del temporal Gloria, els alcaldes de la zona litoral del delta de l'Ebre han demanat la declaració de zona catastròfica per recuperar la normalitat abans de la campanya turística.

Dos dies després, el satèl·lit Sentinel 2B ha pogut fer fotografies de com està el Delta i complementar així les imatges de radar recollides pel Sentinel 1.

Anar al contingut