Les mascaretes quirúrgiques estan fetes amb tefló o elements cancerígens?
Ens heu enviat a "Fets o fakes" un missatge que fa uns dies que corre per grups de WhatsApp. En primer lloc, assegura que les mascaretes quirúrgiques estan esterilitzades amb òxid d'etilè. En segon lloc, que estan fetes amb tefló, conegut tècnicament com a politetrafluoretilè. I, en tercer lloc, que aquest material està fet amb altres substàncies que poden provocar càncer i altres afectacions.
Estem davant d'un rumor que circula no només aquí, sinó també a diferents punts del planeta i en diferents idiomes. Fins i tot l'han difós algunes "celebrities", com una de les germanes del clan Kardashian, amb més de 100 milions de seguidors a Instagram. Analitzem, per parts, el contingut d'aquestes afirmacions.
És cert que les mascaretes quirúrgiques estan fetes amb tefló?
Les mascaretes quirúrgiques habitualment no estan fetes amb tefló. Tot i això, dos fabricants espanyols d'aquests productes, Bexen i IberoMask, han explicat al "Fets o fakes" que en el moment de més demanda durant la primera onada de la pandèmia altres empreses el van fer servir perquè no tenien els materials habituals.
A hores d'ara no hi ha cap normativa que estableixi de què han d'estar fetes les mascaretes i els fabricants fan servir com a referència aquesta normativa, que és molt genèrica pel que fa als materials que es poden fer servir per fer aquestes mascaretes:
El tefló és cancerígen?
La imatge que ha corregut assegura que, segons el web cancer.org (el web de l'American Cancer Society), el tefló augmenta el risc de diversos tumors o d'altres malalties.
El cert és que aquest web admet que el tefló està fet amb materials potencialment cancerígens que es podrien alliberar en el menjar (es fa servir sobretot per fer paelles) però també que falten evidències científiques sòlides per afirmar que aquesta substància provoca càncer.
A cancer.org hi ha més articles sobre el tefló on s'explica amb més detalls les investigacions en marxa. En cap d'aquests articles s'hi recull cap afirmació taxativa que sostingui que el tefló o les substàncies que s'utilitzen per fer-ho provoquin càncer i altres patologies.
El que sí que recull, per exemple, és que l'Agència Internacional de Recerca contra el Càncer, que és part de l'Organització Mundial de la Salut, situa el tefló en la categoria de "possiblement cancerígen per als humans".
Tot i això, segons ens ha explicat Salvador Macip, doctor en Genètica Molecular i expert en els mecanismes del càncer i l'envelliment de la Universitat de Leicester, l'exposició a què estem sotmesos de substàncies com el tefló no és suficient per provocar malalties.
"El tefló per si mateix no és cancerígen. Però sí que es fan servir una sèrie de substàncies per fabricar-lo que estan a la llista de possibles cancerígens. Això vol dir que s'ha vist, en estudis amb animals, que poden provocar càncer. No s'ha vist en humans."
Macip explica que el que és important és que aquestes substàncies que participen en la fabricació del tefló són tòxiques sobretot com a contaminants en l'aire:
"La quantitat d'aquestes substàncies seria segurament negligible. No crec que n'hi hagi suficient en una mascareta, encara que sigui respirant-ho tot el dia, per donar cap mena de problemes. Ens podem posar les mascaretes tranquil·lament perquè no ens provocaran pas càncer."
És cert que les mascaretes s'esterilitzen amb òxid d'etilè. És cancerígen?
Els responsables de les empreses de mascaretes han explicat al "Fets o fakes" que les mascaretes quirúrgiques que es destinen a ús mèdic, com les que fan servir els cirurgians per operar, s'esterilitzen amb òxid d'etilè.
Aquesta substància sí que és cancerígena, tal com s'explica, per exemple, en aquesta web de l'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units. De tota manera, segons explicava el mateix Salvador Macip, la quantitat de substància o les traces que poden quedar en les mascaretes no és suficient per provocar càncer.
Per contra, una exposició continuada a aquesta substància (si es viu a prop d'una fàbrica o es treballa directament amb aquesta substància) pot provocar efectes negatius en la salut.
Per quina normativa es regeixen les mascaretes?
Les normatives UNE les generen empreses dels diversos sectors productius juntament amb laboratoris científics o altres agents i entitats interessats a establir unes referències tècniques a què acollir-se en cada cas.
En aquest cas, la normativa de mascaretes l'ha creat el Comitè Tècnic de Normalització número 111, especialitzat en aparells i dispositius mèdics i quirúrgics, sota la supervisió de la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària.
També hi ha algunes normatives ISO, un mecanisme privat de regulació i control de qualitat, que fixen criteris per a la fabricació i testatge de mascaretes. Segons l'Agència Espanyola del Medicament i els Productes Sanitaris (AEMPS), totes les mascaretes que es comercialitzin han hagut d'obtenir el certificat de qualitat CE.
Tot i això, com ja us vam avançar a "Fets o fakes", en alguns casos es permet que altres mascaretes amb certificacions diferents es comercialitzin, com és el cas de la mascareta KN95. En tot cas, la mateixa AEMPS ha elaborat un llistat amb les mascaretes que no compleixen la normativa i que han estat retirades del mercat.
Consulta altres "Fets o fakes"
Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.