L'estudi que diu que perdem dos dies l'any acomiadant-nos de les festes no existeix
Un titular satíric ha passat per cert a molts mitjans, inclosa Catalunya Ràdio (Fets o fakes)
Fets o fakes

L'estudi que diu que perdem dos dies l'any acomiadant-nos de les festes no existeix

Es tracta d'un article satíric que un portal australià va penjar fa dos anys, que s'ha tornat a viralitzar ara i que molts mitjans ens hem menjat

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En els últims anys han proliferat els titulars de notícies que comencen per "Un estudi assegura…". Sota aquest titular, sovint hi ha universitats, centres de recerca o investigacions serioses, però moltes altres vegades els temes que es tracten tenen poca consistència o, directament, no existeixen.

És el cas d'un estudi del qual molts mitjans de comunicació, inclosa Catalunya Ràdio, es va fer ressò dilluns. Els titulars deien coses com ara: "Un estudi assegura que marxar d'una festa sense acomiadar-te t'estalvia dos dies l'any".

Per deixar-ho clar d'entrada, aquest estudi no existeix, com ha destapat El Confidencial.

En la notícia que acompanyava el titular a diversos mitjans s'hi podia llegir que un suposat Institut de Gestió del Temps de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia, havia fet aquest càlcul fent 2.000 enquestes amb els següents paràmetres: si vas a unes 25 festes l'any i trigues uns 45 minuts a acomiadar-te, perds més de 18 hores l'any acomiadant-te.

Molts articles sobre el tema afegien les declaracions d'un expert, Dean Hoddle, que donava explicacions i versemblança a l'estudi i a la notícia sencera.

El problema és que ni el senyor Dean Hoddle ni l'Institut de Gestió del Temps de Nova Gal·les del Sud existeixen. Tot plegat sorgeix d'un portal satíric australià anomenat Double Bay Today.

La primera vegada que aquest portal va penjar aquesta notícia va ser el 2021 i ara s'ha tornat a fer viral.

El mateix portal ha fet servir el mateix personatge, Dean Hoddle, per a altres notícies satíriques relacionades amb el temps, com ara que la gent que teletreballa s'estalvia 10 dies l'any en converses de cafè.

Altres estudis falsos

Els estudis inventats que porten a titulars falsos són un problema darrerament pels mitjans, que sovint fallen per motius de temps o manca de rigor. Un altre exemple recent té a veure amb aquest titular "La ciència confirma que les rostes són més saludables que les verdures":

En aquest cas, el clam és una mica més sospitós que el de les hores perdudes acomiadant-se, però el titular ha circulat per mig món. És molt possible que la majoria de gent que l'hagi compartit ho hagi fet per riure, però, sigui com sigui, alguns equips de verificació han desmuntat la història parlant amb experts i anant a la base de dades de la revista Plos One, on, efectivament, no hi ha cap estudi que digui res de les rostes.

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut