Un dels elements més enigmàtics, tradicionals i característics del Nadal arreu dels Països Catalans és la celebració del "Cant de la Sibil·la", un cant tradicional de la nit de Nadal d'arrels medievals i amb la responsabilitat de ser patrimoni immaterial de la humanitat. En parlem amb estudiosos i dinamitzadors, així com creadors i veus que coneixen bé la tradició. Però també ens farem ressò d'una bona colla de concerts de cobla que hi haurà aquests dies de Nadal i propostes entorn de les festes.
ESCOLTA-HO ARAL'any passat es van vendre més de 100.000 entrades per anar a visitar pessebres vivents arreu del país. Són una de les expressions nadalenques més extraordinàries d'aquests dies, i mouen més de 13.000 persones per fer-ho possible. Per començar, són xifres grosses, com ho serà la Gala Gegants que han organitzat el sector geganter, i la nova edició del Cicle de Cobla a Barcelona, que ha presentat fins a 15 concerts per a l'any que ve. De tot això i més, en parlem al "MANS".
Aquest cap de setmana (llarg) hi ha moltes activitats per repassar. Moltes ja són prenadalenques i preparen un dels cicles més esperats (i complicats segons com) de l'any. Anem fins a la clausura de l'Any Clavé, que avui mateix, dissabte, celebra una estrena a la basílica de Montserrat. A Ordino hi arriba l'última Ossa. I la Federació d'Ateneus es prepara per als premis i la gala de final d'any. I, sobretot, si voleu preparar bé el que ve, us caldrà tenir l'edició número 150 del "Calendari de l'ermità". Avui us ho expliquem.
Fem un recorregut per activitats d'aquests dies, com són els primers pessebres vivents, exposicions de pessebres i diorames, festes majors o fires d'arreu. Repassem la darrera final de la lliga sardanista, la de punts lliures. I us parlem de la xocolata i la relació amb aquest país. Quan arriba? I com? Quina relació té Gaudí amb la xocolata? I el president Companys? Algunes d'aquestes preguntes, i moltes més, les trobareu contestades en la recent publicació d'edicions Morera "La xocolata. L'aventura catalana", un treball de Marcel·lí Virgili, dintre la col·lecció "L'Ermità", que pretén acostar al lector la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de llibres de petit format, pràctics i de fàcil lectura.
Aquest dissabte se celebra a Manresa, Capital de la Sardana 2024, la darrera final de la Lliga sardanista. És la final de Punts Lliures, i es planteja com una festa i espectacle final de temporada. Pel que fa a la competició, 26 colles d'arreu competiran en les diverses categories posant a prova l'enginy i la creativitat per poder oferir un espectacle amb tots els ets i uts. També farem repàs a les propostes d'estrena que els esbarts presenten aquests dies, així com l'actualitat musical al voltant de l'arrel i el folk.
Les finals de la competició sardanista van arribant i van tancant la lliga. Aquesta setmana repassem com va anar la gran final de Balaguer per a les colles sènior del campionat. Més de mig miler de sardanistes van situar-se a la plaça del Mercadal de la capital de la Noguera per celebrar un concurs com feia anys que no es veia. També parlem del Càntut de Cassà, dels Premis Capital de la Sardana, del 10è aniversari de la Berga Jove o bé d'una primera mostra de cultura popular a Reus.
El mes de novembre passen moltes coses. Entre elles, van acabant-se les lligues de les diverses categories de sardana esportiva. També és moment del Festival Càntut, a Cassà de la Selva, el festival de la cançó de transmissió oral. Però atenció, que toquen les fires i festes arreu de la ratafia. En aquest cas, a Igualada i de Santa Coloma de Farners. I no ens oblidarem de la campanya "Som València", amb un munt de músics d'arreu dels Països Catalans.
La Colla Sardanista Mare Nostrum, de Barcelona, s'embutxaca el seu desè campionat. Ho ha aconseguit a Girona, en el tradicional concurs de les Fires de Sant Narcís. Avui la sardana esportiva té pes al programa. Com en té, també, encara a Girona, la Fundació Cultural el Foment, de la qual us volem explicar objectius i continguts, o bé els 25 anys de la revista Caramella, tot un referent.
Setmana de Tots Sants i setmana de Fires a Girona. Aquest "Mans" quedarà tacat per tot plegat, passant per les fires de la castanya de Viladrau, el seu ball de bruixes, o al Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra, que arriba a la 25a edició. A més, no ens deixarem de parlar de moltes activitats del cap de setmana que, amb permís de Sant Pere, s'escamparan pel País.
És evident que la Fira Mediterrània ens ha marcat les darreres setmanes i ara toca fer-ne valoració. Després 27 edicions, el reconeixement internacional és un fet, i la seva aposta per la relectura del llegat, desacomplexadament i amb tota la contemporaneïtat, és un fet. A més de valorar i sentir protagonistes, us parlem de tres festivals que hi ha al país aquest cap de setmana: Terrer, del Priorat; TeMúDa, a Sant Climent de Llobregat; i Arrela't, a Esplugues de Llobregat.
Àngel Llàcer està preparant un programa per trobar el "català més català", on 100 persones s'enfronten a proves i exàmens de coneixements sobre el país, les tradicions o la gatronomia, entre d'altres. Amb ell parlem de com es presenta el càsting i les proves que cal fer. Però no oblidarem que som en plena Fira Mediterrània, on l'arrel serveix de pretext per a la creació més contemporània.
Som en cap de setmana de Concurs de Castells, un espectacle competitiu que només passa cada dos anys. Amb l'analista i periodista casteller David Prats repassarem com arriben les colles a les dues jornades previstes per a aquest cap de setmana així com analitzarem la jornada anterior a Torredembarra. I bateria de propostes dels primers dies de la Fira Mediterrània, amb Arnau Tordera com a pòrtic i tot un repertori que fa, de la fira, l'aparador de les arts d'arrel més gran del món (també).
El Pla d'Impuls de la Dansa d'Arrel, engegat ara fa quatre anys, és una línia de treball que ha permès que entitats, associacions, artistes, ballarins, coreògrafs i creadors en general desenvolupin propostes artístiques que en aquesta propera Fira Mediterrània veuran la llum. Seran, entre d'altres, els esbarts Maragall, Sant Martí i Ruyra, per exemple. Però també es podran veure les propostes que lideren Sara Cano amb Les Archipiels o bé Sònia Gómez, totes dues amb joves que pretenen arribar a la dansa professional. I, sense deixar la dansa, anirem fins a Andorra per parlar de la quarta edició del Festival Contradans, que acollirà la Massana.
Aquest cap de setmana 3Cat estrena "Únics", una transmissió en directe de les principals festes d'arreu del país i, sobretot, dels moments més emblemàtics. La proposta, liderada per Espartac Peran, esquitxarà la programació de Televisió de Catalunya cada vegada que arribin algunes de les principals festes del país. També ens farem ressò de dues novetats editorials al voltant de l'Obra del Cançoner Popular a Figueres i a la Conca de Barberà, i també repassarem festes i presentacions musicals.
De festes majors que arriben per tancar l'estiu, n'hi ha moltes. Avui ens fixarem en dues de les capitals, Santa Tecla a Tarragona i la Mercè a Barcelona. A través d'algunes de les entitats més actives, ens farem ressò d'aniversaris i activitats que s'hi duen a terme, entre els quals els 600 anys dels gegants a Barcelona o els 40 de la Mostra de Folklore Viu a Tarragona. Altres activitats del cap de setmana i algunes aproximacions a la Fira Mediterrània seran també contingut del menú d'avui.
Programa de tancament de temporada regular. Aquesta setmana repassarem algunes de les activitats de la cultura popular d'aquest cap de setmana, festes majors i de l'associacionisme en general. Farem aturada a la diada dels raiers de la Pobla de Segur i al Festival Enceses del bestiari festiu d'Artesa de Segre. Però farem aturada forta en les principals propostes de l'estiu, començant pel FIMPT a Vilanova i la Geltrú, seguint pel festival 7 Inferns, l'ÉsDansa, el So de Cobla, cap de setmana del Diatònic i, finalment, aterrem a la Fira Mediterrània, prevista per a l'octubre, i que aquesta setmana ha presentat programació.
Que les propostes que veuen de la tradició són capaces de convertir-se en festivals no és cap novetat. Per mostra, unes quantes coses que passaran aviat: el De Llegendes, a Sant Martí de Tous, l'ÉsDansa a les Preses o l'Aplec Internacional a Presov (Eslovàquia). També repassarem propostes de festivals de música, com l'(A)phònica a Banyoles o el Desfolca't a Calaf, sense oblidar que comença l'Undàrius a Girona. A més, aprofitant Sant Pere, us parlem de l'Esbart de Rubí, que viu un canvi a la direcció del grup.