En la 1a llista de recomanacions musicals Pau Jorquera, director de l'Escola Cantorum de l'Escolania de Montserrat i subdirector de l'Escolania, ens parla dels seus orígens musicals. L'audició passa per la música de Josep Vila i Casañas, J. S. Bach, Dexter Gordon, L. van Beethoven, Carles Benavent, música tradicional catalana i Michel Camilo.
ESCOLTA-HO ARAEn la 2a llista musical per al "Molt personal", el director Pau Jorquera ens parla de J.S. Bach i de què significa per ell. "Profunditat, múltiples capes, transcendència... Bach ho és tot. En Bach hi és tot", ens ha dit el nostre convidat. L'audició ens porta música de J.S. Bach ("Himmelskönig, sei wilkommen" i "Wie schön leuchtet") , Mompou ("Cançó número 5"), Gary Burton ("Señor Mouse"), Taizé ("Il Signore ti ristora"), gòspel ("Giants")... i alguna sorpresa més.
En la 3a llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", el director Pau Jorquera ens explica com concep la seva feina. L'audició passa per la música d'Oriol Canals, J. Brahms, J.S. Bach, J. Vila i Casañas i una sorpresa final que uneix la veu de Sting amb la música de John Dowland.
Pau Jorquera és ara director de l'Escola Cantorum de l'Escolania de Montserrat i subdirector de l'Escolania. En la quarta llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", ens explica com va arribar a Montserrat, ell que no havia estat ni escolà de petit. Pau Jorquera parla d'una "carambola còsmica". L'audició ens porta la música de Händel, Brahms i Louis Armstrong. També sentirem el "Nigra Sum" i els cants de Taizé.
Amb el director Pau Jorquera, reflexionem sobre il·lusions, reptes i futur. En l'última llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", sentirem música de Britten ("This little babe"), Bach ("Variacions Goldberg"), Àngel Rodamilans ("Entre lliris"), les veus de l'Scola Cantorum de Montserrrat ("Trois peittes prières")... i una sorpresa final.
En aquesta primera llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", la compositora Elisenda Fábregas ens explicarà els seus orígens musicals i els anys d'estudiant de piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. La seva primera audició passa per la música de César-Auguste Franck ("Variacions simfòniques per a piano i orquestra"), Ludwig van Beethoven ("Sonata, op. 31"), Piotr Ilitx Txaikovski ("Simfonia número 4"), Maurice Ravel ("Jeux d'eau") i J. Brahms ("Simfonia número 4").
Avui la compositora Elisenda Fábregas ens explica la seva etapa a Nova York, on va viure 17 anys. Una època complexa, intensa i on situa els seus inicis com a compositora. L'audició passa per la música de Mompou ("Cançó i dansa, número 8"), Stravinsky ("Duo concertante per a violí i piano"), Aaron Copland ("Primavera apalatxe") i Elisenda Fábregas ("Five song": "El silencio" i "Las siete cuerdas").
En la tercera llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", la compositora Elisenda Fábregas ens explicarà què demana a un músic quan interpreta obra seva. La resposta passa per una qualitat: la sinceritat. A l'audició, sentirem música de la nostra convidada: "Mirage", "Portraits per a clarinet, violí, cello i piano", "Five musings on the past for soprano and piano" i "Sonata per a violí i piano, núm. 1". A més, sentirem un fragment de "Petruixka" ,de Stravinsky.
La quarta llista de recomanacions musicals per al "Molt personal" ens porta fins a l'època en què la nostra convidada va viure a Seül, a Corea del Sud. Una estada que li va permetre entendre les diferències profundes entre Orient i Occident i què volia dir "ser catalana". A l'audició, sentim música de Monteverdi ("Si dolce il tormento"), Xostakóvitx ("Simfonia número 10") i Elisenda Fábregas (dos moviments de la "Simfonia núm. 1").
En l'última llista de recomanacions musicals de la nostra convidada, sentirem la seva música. En concret, "Somnis radiants", "Quintet per a piano i quartet de cordes" i "Oda a la fortalesa" ("Som persones primer, dones després"), una obra d'encàrrec del Palau de la Música que s'emmiralla en la plantilla que Beethoven fa servir per al darrer moviment de la simfonia "Coral" -solistes, cor i orquestra- i que vol reivindicar la imatge i valor de la dona en la societat.
En la 1a llista de recomanacions musicals de Marcel Casellas, contrabaixista i compositor, el nostre convidat ens parla dels seus orígens. Quant a l'audició, una peça de Domenico Scarlatti ("Fandango"), una altra de Simón García per a vuit contrabaixos, la "Cançó i dansa núm 8", de Frederic Mompou, i "La Merceria", tema compost per Marcel Casellas i interpretat per Conrad Setó, formen la 1a llista musical de Marcel Casellas.
Avui Marcel Casellas, contrabaixista, pedagog i compositor, ens explicarà com va anar creixent el seu interès per la música tradicional catalana. I com a expert que és, també ens explicarà si la música tradicional s'ha de modernitzar. En l'audició d'avui sentirem la veu de Victòria dels Àngels ("Muntanyes regalades" i "A la vora de la mar") i les veus de l'Orfeó Lleidatà. També sentirem "Deltarita" de Tornaveus i "Submersió 7" ("La dama d'Aragó" i "La minyona de Canals Catllarí") de Marcel Casellas, amb La Vella Clúndia.
En la tercera llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", el músic Marcel Casellas ens presenta una audició que us farà somiar: avui, el nostre convidat ret homenatge a Mikis Theodorakis ("Marxa de l'esperit"), i també tria Salvador Brotons ("Concert catalanesc", amb Jordi Molina a la tenora i l'Orquestra de l'Acadèmia del Liceu) i una peça pròpia: "Testament", interpretada per Estramp Jaç. Unes peces ben inspirades!
Avui les llistes musicals del músic Marcel Caselles per al "Molt personal" ens porten directament a la cobla, "que és una joguina que tenim els músics catalans", ens ha dit. L'audició passa per peces com "Els tres tambors", "Rapsòdia per a cobla i tres quartans", "Contrapàs de Lleida" i "Si són flors floriran".
En l'última llista de recomanacions musicals per al "Molt personal", Marcel Casellas, contrabaixista, compositor i pedagog, ens parla d'il·lusions, reptes i futur. A l'audició sentirem música de Leos Janácek, el cubà Manuel Saumell, Pep Ventura i també d'ell mateix, Marcel Casellas.
En la primera llista de recomanacions musicals de la pianista Emma Stratton per al "Molt personal", sentirem peces que van ser clau en la formació musical de la nostra convidada i que van suposar un punt d'inflexió en la seva carrera, com ara el "Concert per a piano, núm. 2", de Serguei Rakhmàninov, i també peces d'Albéniz, Txaikovski i Skriabin. Emma Stratton també ens parlarà dels seus orígens musicals.
En la segona llista de recomanacions musicals de la pianista Emma Stratton per al "Molt personal", ens parla del seu debut a la Schubertíada de Vilabertran el 2021, que va ser un punt d'inflexió en la seva carrera musical. En l'audició d'avui sentirem música de Schumann ("Carnaval, op. 9"), Brahms ("Sonata per a violí, op. 78, núm. 1) , Beethoven ("Piano Trio en do menor, opus 1, núm. 3") i la "Sonata per a 2 pianos de re major", de Mozart.