L'hotel de Cristiano Ronaldo a Marràqueix no serveix de refugi als afectats pel terratrèmol, s'ha de pagar
S'ha viralitzat un gest solidari d'un hotel CR7 però no és cert, només acull turistes que paguen

No és cert que Cristiano Ronaldo hagi cedit un hotel seu al Marroc per acollir supervivents del terratrèmol

S'ha viralitzat que l'hotel Pestana CR7 de Marràqueix acull refugiats però el cert és que qui s'hi allotja són turistes que han de pagar l'estada

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Les situacions d'emergència i crisi són terreny adobat perquè, entre tots, generem més soroll que informació real.

El terratrèmol del Marroc no n'és una excepció, i ja comencen a circular diversos missatges falsos o esbiaixats. El primer és aquest titular que molts mitjans han reproduït.

Diversos mitjans i perfils a xarxes han difós que l'hotel de Cristiano Ronaldo a Marràqueix acollirà afectats o supervivents pel terratrèmol que ha causat milers de morts a la serralada de l'Atles. 

La realitat és que l'hotel no s'ha posat a disposició dels afectats i que, si algú s'hi vol allotjar, haurà de pagar com sempre, tal com ha confirmat al "Fets o fakes" el mateix hotel Pestana CR7.

L'hotel Pestana CR7 és un hotel de quatre estrelles amb totes les comoditats habituals.

L'equívoc podria sorgir d'aquesta entrevista de RTVE a una turista espanyola, que explica que han hagut de buscar hotel a Marràqueix:

Aquesta entrevista la va recollir el diari Marca en aquesta peça, i el titular podria haver generat l'equívoc: "El hotel de Cristiano Ronaldo, a las afueras de Marrakech, sirve de refugio tras el terremoto de Marruecos". El cert és que l'hotel no s'ha convertit en un refugi, sinó que, simplement, s'hi han allotjat diversos turistes de nacionalitats diferents després del terratrèmol.

En l'entrevista a RTVE, Irene Seixas explica que es troben en un vestíbul esperant que els donin una habitació després d'haver dormit al carrer. En cap moment, però, ella explica que l'hotel sigui un refugi per a tots els afectats pel terratrèmol.

El whatsapp fals sobre el terratrèmol

Un altre clàssic en moments de crisi, i més en catàstrofes naturals, són els whatsapps advertint d'arxius maliciosos que ens infectaran el mòbil.

En aquest cas, el missatge que circula és el següent: 

Van a subir unas fotos del terremoto de Marruecos por Whatsapp. El archivo se llama Ondas Sísmicas CARD, no las abras ni veas, te jaquea el teléfono en 10 segundos y no se puede detener de ninguna manera. Pásale el dato a tus familiares y amigos.
NO LO ABRAN. Tambien lo dijeron por TV

Aquest missatge és un viral reciclat que ja va circular amb suposades imatges d'un terratrèmol a El Calvario, Colòmbia, el 2008 i fins i tot amb suposades imatges d'un altre terratrèmol a Cariaco, a Veneçuela, i és fals.

Com ja han verificat en múltiples ocasions diversos equips de fact-checking, en cap dels dos casos hi ha proves que aquest arxiu amb el nom "Ondas sísmicas CARD" existeixi i, per tant, que hagi infectat cap telèfon mòbil

 

 

 

Anar al contingut