No hi ha constància que s'hagin enviat SMS fraudulents del CatSalut que et hackegen el mòbil
El missatge viral de WhatsApp fals que alerta de SMS fraudulents del CatSalut (Fets o fakes)

L'Agència de Ciberseguretat no té constància que circuli cap SMS fraudulent de Salut

El govern adverteix que el ciberatac del Clínic podria exposar dades dels usuaris però de moment no ha detectat que s'hagin filtrat

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Les últimes hores està corrent molt per WhatsApp un missatge que diu així:

"Si rebeu un SMS de CatSalut, no l'obriu, ho esborra tot. Ve dels hackers del Clínic. També ho han dit a la ràdio."

El Fets o fakes s'han posat en coneixement de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i el Departament de Salut. L'Agència i Salut confirmen que fins ara​ no s'han detectat aquesta mena de SMS fraudulents. Tot i així, Tomàs Roy, director de l'Agència, ja va advertir el divendres 10 de març que podria circular aquest tipus de rumors després del ciberatac al Clínic, però que serien falsos.

De fet, el govern va reiterar que no negociaria res amb Ransom House i que, per tant, donava per fet que probablement les dades s'acabaran filtrant a la "dark net", la internet fosca. Ho explicava Ramon Chacón, cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos.

"La probabilitat que es publiquin és elevada, perquè no hi ha hagut pagament i el xantatge era publicar-les si no es pagava. Nosaltres el que fem és un ciberpatrullatge: som a la xarxa, també a la 'dark net', patrullant, i en el moment que es produeixi aquesta filtració d'informació, l'eliminarem del sistema tan ràpid com puguem."

L'Agència ja va advertir que amb el robatori de dades podrien arribar missatges d'aquest estil:

"Podem rebre un SMS de l'estil: 'Mare, pare, soc en Jan, m'han robat el mòbil i la cartera, envio aquest missatge des del mòbil d'un amic. Sisplau, per passar el dia, envia'm un bizum de 100 euros'."

En aquest cas, abans de fer el bizum, l'Agència recomana trucar al telèfon des del qual ens fan la petició per no caure en el frau.

Què hi diu Salut?

Pel que fa al Departament de Salut, asseguren que tampoc tenen constància que existeixin aquesta mena de missatges fraudulents simulant que s'envien des del CatSalut i aclareixen que els SMS que sí que s'envien des dels organismes dependents del departament porten com a encapçalament SALUT i no CatSalut, com assegura el missatge viral.

El departament recorda que efectivament molts avisos i recordatoris es fan per SMS. En aquest sentit, aquests missatges falsos de WhatsApp no ens han de fer dubtar d'aquests SMS reals, que fins i tot porten enllaços.

No hi ha constància que s'hagin enviat SMS fraudulents del CatSalut que et hackegen el mòbil
Els missatges reals de Salut tenen aquest aspecte i poden portar enllaços(Fets o fakes)

Per identificar els SMS reals de Salut n'hi ha prou amb fer un cop d'ull a l'encapçalament que hem mencionat (SALUT) i veure que les adreces enllaçades sovint són extensions de Gencat.cat. També poden incloure textos com ara "Més informació al 061 Salut Respon".

També s'han enviat enllaços adreçant a http://vacunacovidsalut.cat, que són reals i que permetien reservar cita per vacunar-se.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut