Proliferen les notícies falses que suplanten mitjans de comunicació i desinformen sobre el coronavirus
El fals rumor de tancament d'escoles a Catalunya segueix circulant i pren força en aquest moment d'alarma social
En plena pandèmia del coronavirus, les imatges falses segueixen corrent per WhatsApp i cada vegada són més sofisticades i costa més de detectar que són "fake". Després de la suplantació del 324.cat, el diari Marca o El País, s'han falsejat imatges d'altres mitjans com La Vanguardia i càrrecs polítics com l'alcaldessa de Sant Cugat.
Aquest dimecres al vespre, especialment entre els adolescents, ha corregut una imatge d'una notícia de La Vanguardia, amb el titular: "La Generalitat ordena el tancament d'escoles i universitats a partir del divendres 13".
La imatge, amb el logo del diari i la mateixa tipografia i elements gràfics que identifiquen la publicació, està emmarcada en un ordinador, de manera que encara sembla més real. Si consultem el web de La Vanguardia i el perfil oficial a Twitter podem comprovar que en cap cas han escrit aquesta informació.
Un cas similar és d'una carta falsa enviada i firmada per l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla Mas, on informa del tancament d'escoles a la ciutat. El correu electrònic que apareix, a més, és real: incidències@santcugat.cat. Tot i que el telèfon 93 666 53 29 no pertany a cap contacte del directori de l'Ajuntament, segons hem pogut comprovar.
La mateixa alcaldessa ha fet un tuit on ha explicat que es tracta d'una suplantació:
Des de fa poques hores corre aquest document sobre mesures engegades a #SantCugat sobre el coronavirus. És un text FALS, igual que la meva signatura. Les mesures dictaminades les trobareu al web de l'@ajsantcugat ➡️ https://t.co/mOiz5x9A3N pic.twitter.com/vO9mEcWeef
Mireia Ingla 🎗 #elSTCquefem (@mireiaingla) March 11, 2020
En el cas que rebeu una captura d'un tuit o d'una notícia que us pugui fer sospitar, cal desconfiar del seu origen. És més fiable un enllaç que permet accedir a un web i allà obtenir més informació del tema en qüestió. Adreceu-vos sempre als perfils oficials dels mitjans de comunicació i als perfils oficials de la Generalitat per contrastar una informació dubtosa. En aquest cas, al Departament d'Educació, que informa de qualsevol afectació de l'activitat escolar a Catalunya.