35 anys en coma? Dubtes i contradiccions en la història de Manel Monteagudo
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibar- TEMA:
- Notícies falses
Aquest divendres al matí, Manel Monteagudo, l'home que assegurava haver estat en coma 35 anys, ha admès davant les càmeres de diversos mitjans que no va estar en aquesta situació tots aquests anys.
Monteagudo ha explicat ara que el que va patir durant 35 anys van ser desmais diaris i assumeix que hauria d'haver aturat la bola de neu que ha generat la seva història molt abans:
El relat de Monteagudo no se sostenia
En els últims dies, des que la història que explicava Monteagudo es va fer viral, han anat apareixent diverses incoherències en el relat. Monteagudo va explicar arreu que el 2014 es va despertar després de 35 anys en coma i que no es reconeixia ni a ell mateix ni a la seva dona i ha donat a entendre que no recordava res del període entre 1978 i 2014.
A partir d'aquí, molts usuaris van posar en dubte la seva història, entre altres coses pel fet que Monteagudo hagués estat 35 anys en coma però tingui dues filles de 26 i 37 anys.
Molts mitjans han entrevistat Monteagudo i, per exemple, en l'entrevista amb l'agència EFE es concreta que hi ha aspectes de la seva vida que ell prefereix mantenir en la intimitat. Entre d'altres, els referents a les seves filles.
Per les xarxes ha circulat una captura d'un comentari a Facebook d'un suposat veí que suggereix que Monteagudo hauria fet vida del tot normal els últims 33 anys que fa que el té de veí.
Al "Fets o fakes" vem mirar de posar-nos en contacte amb Manel Monteagudo dijous, però no va atendre les nostres trucades.
"La tarda de Catalunya Ràdio" sí que va parlar amb la periodista de La Voz de Galicia Maria José Blanco, que ha entrevistat Monteagudo en tres ocasions. Blanco apuntava que inicialment Monteagudo ja explicava que el seu estat no era un coma que el mantingués prostrat en un llit les 24 hores del dia durant els 35 anys, sinó que relatava que estava despert i feia vida relativament normal, tot i les seqüeles que tenia de l'accident. Blanco va explicar que Monteagudo fins i tot podia sortir de casa per dinar amb familiars, per exemple.
En una altra peça a La Voz de Galicia del desembre del 2019, signada per Moncho Ares, s'explica que Monteagudo va estar hospitalitzat durant 64 dies a l'Iraq i que, un cop a Galícia "parcialment recuperat", va passar 16 mesos ingressat i 14 mesos més al llit a casa.
Aquesta versió és la que finalment encaixa amb les explicacions que ha acabat donant Monteagudo.
En les moltes entrevistes que va fer a altres mitjans, però, Monteagudo anava canviant la seva versió i les incohèrnecies en el relat anaven generant confusió.
Per afegir confusió a la història, a la seva pàgina personal de Facebook, ell mateix indica que s'hauria casat el 1983. Per casar-se cal el consentiment de les parts, per la qual cosa cal estar conscient o haver entregat els poders prèviament. D'altra banda, en una autobiografia de Monteagudo escrita en primera persona, ell mateix explica que va estar 35 anys en estat "pràcticament vegetatiu" per les seqüeles del cop, la qual cosa ja donava pistes que no estàvem davant d'un coma de 35 anys.
A banda de totes aquestes incoherències, Manel Monteagudo sembla ser un pseudònim ja que havia concedit entrevistes sobre els seus llibres sota el nom de Jose Manuel Blanco Castro tal i com explica la tuitaire @EsterRubio2.
Des que s'ha posat en dubte la història, altres equips de fact-checkers s'han posat en contacte amb Monteagudo i el seu relat continua ple d'inconsistències.
És possible estar en coma 35 anys en estat semivegetatiu?
En el seu relat a diversos mitjans, Monteagudo explicava que quan suposadament es va despertar el 2014 no recordava res posterior al 1978. Monteagudo assegurava que no reconeixia ni a la seva dona ni a ell mateix i que només es recordava amb 22 anys.
En les diverses entrevistes, Monteagudo explica: "em vaig adormir amb 22 anys i em vaig despertar amb 58". Davant d'aquestes afirmacions, també a "La tarda", el neuròleg de l'Hospital Clínic de Barcelona Carles Gaig era taxatiu:
"No es pot estar en coma ni en estat vegetatiu 35 anys. Quan tens un traumatisme i tens un coma, no ho estàs permanentment. La gent que entra en coma, o es mor o es recupera. Quan surts d'un coma, pots quedar en estat vegetatiu a estones amb els ulls oberts i a estones amb els ulls tancats. Però no en estats de consciència o fent això que sembla que feia aquest home."
Segons Gaig, que una persona en estat vegetatiu per un traumatisme es desperti al cap d'un any, ja és excepcional. Gaig afegeix que quan es desperten sovint tenen seqüeles i molt poques vegades poden recuperar un estatus totalment autònom.
El neuròleg del Clínic apunta que Monteagudo podria tenir una malaltia neurològica que provoqui pèrdues de memòria a curt termini (com a la pel·lícula "Memento"), però recorda que en aquests casos aquesta part del cervell queda destruïda i no es recupera espontàniament.
"També pot ser que aquest senyor vagi fent crisis epilèptiques, però em costa de creure que s'arregli tot de cop i volta el 2014."
Per tot el que hem explicat, considerem que la història de Manel Monteagudo és mentida.
Consulta altres "Fets o fakes"
Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.
- ARXIVAT A:
- Salut Notícies falses