Què en sabem, de l'àudio que afirma que el Ministeri de Sanitat no vol homologar nous models de respirador?
És cert que les autoritats sanitàries han rebutjat donar el certificat perquè tirin endavant, com assegura aquest missatge que corre per WhatsApp?
Aquest dimecres al vespre ha corregut un àudio de WhatsApp d'una persona que assegura que treballa a l'empresa càrnica Noel i explica una reunió telemàtica amb representants de projectes per fer respiradors innovadors, el Ministeri de Sanitat i "la màxima autoritat d'homologació d'equipaments mèdics" on el Ministeri i l'autoritat d'homologació haurien rebutjat donar el certificat per poder produir cap dels respiradors presentats.
"Àudio verídic, confirmat per fonts de confiança"
Maricarmen F (@mc_maricarmenf) April 1, 2020
Referent a la NO homologació dels prototips de respiradors.
MRC https://t.co/34Q65Y2ZpD
Hem pogut confirmar que la persona que parla és un directiu de l'empresa. A l'àudio assegura que els responsables del Ministeri frenen les homologacions per suposats motius burocràtics i de normativa:
Hi ha hagut una reunió amb el ministeri de Sanitat i la màxima autoritat d'homologacions d'equipaments mèdics per validar cadascun dels projectes (...), s'han anat presentant les iniciatives una per una i de les quaranta presentades, ni una l'han autoritzat a que es pogués començar a produir
Atesa la situació de gran necessitat de respiradors als hospitals catalans i espanyols, aquest àudio ha generat indignació entre les persones que l'han rebut.
Què en sabem del que s'explica en aquest àudio?
D'entrada, és cert que la reunió es va produir el dilluns 30 de març.
El "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio ha pogut parlar amb un altre dels assistents a la reunió. Es tracta de Manel Balcells, president del Consell Assessor del Departament de Salut, que aporta una versió molt diferent del que hi va passar. Balcells és l'encarregat de liderar des de Leitat una iniciativa per crear respiradors de campanya amb impressores 3D amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca, l'Hospital Parc Taulí, l'Hospital de Terrassa i Hewlett Packard, i va explicar que el seu projecte està en fase d'homologació i que aquest dijous mateix podria obtenir tots els certificats necessaris per funcionar a les unitats de cures intensives.
Segons Balcells, la reunió de dilluns la va convocar la Fundació Cotec (dedicada a monitoritzar la innovació) amb responsables dels Ministeri de Sanitat, l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris ("la màxima autoritat d'homologació de productes mèdics" que sentíem a l'àudio) i d'una quarantena de projectes, i era una reunió informativa on s'explicaven els procediments que cal seguir per homologar aquesta mena de productes (com els respiradors). Segons Balcells, doncs, en cap cas la reunió havia de servir per comunicar si s'homologaven o no els projectes que hi eren representats.
Estem en la fase dels darrers serrells, ens han demanat aclariments i serrells. Espero que en qüestió de poques hores es pugui implantar en persones. Si al matí tenim l'aprovació, a la tarda tindrem respiradors en UCIs
El mateix Balcells ha explicat al "Catalunya nit" que la predisposició del Ministeri i de l'Agència Espanyola del Medicament han estat "totals" i que un procés que habitualment triga mesos a dur-se a terme, en aquest cas s'està superant en dies.
El segell CE és un segell de garantia europea que tarda molt però l'Agència Espanyola del Medicament no està posant traves, al contrari. Però cal presentar un dossier molt ampli, tècnic i clínic amb tots els assajos; amb ordinadors, amb simuladors, amb animals i amb persones. En situació normal, això tarda mesos. Ara, està trigant dies
Finalment, Balcells ha mencionat que té constància que algun altre projecte també està tirant endavant i podria rebre l'homologació aviat.
L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris i el Ministeri de Sanitat van emetre ahir un comunicat en què s'explicava el procés d'homologació dels respiradors. A la nota, s'hi detalla que aquests aparells són elements invasius que no es poden homologar sense passar totes les proves preceptives. També s'hi explica que, ara mateix, treballen amb sis projectes en fase "bastant avançada" i que hi ha altres projectes més a les beceroles.
Què diu l'empresa Noel de l'àudio?
Pel que fa a l'empresa Noel, inicialment va rebutjar parlar amb Catalunya Ràdio per confirmar o matisar si l'autor de l'audio és treballador seu. Més tard, l'empresa va enviar un comunicat en què reconeixia que l'àudio sortia d'algun dels seus treballadors però detallava que estava fet per un ús privat i en cap cas per emetre's públicament.
Finalment, va córrer un altre àudio on una altra persona s'atribuïa el mèrit d'haver forçat, amb la seva denúncia viral, un canvi en la decisió del Ministeri d'Indústria. L'àudio acaba amb algunes proclames polítiques com ara "Ara és el moment d'enfonsar Espanya. Si no ho aconseguim ara ja podem plegar".
La SEAT, amb problemes puntuals d'homologació
Qui sí que està tenint algun problema d'homologació és el respirador que està fabricant SEAT amb el suport dels hospitals de Can Ruti i el Clínic. Segons ha informat el comitè d'empresa de SEAT, la línia de producció de respiradors s'ha hagut d'aturar aquest dimecres a la nitperquè algunes peces estan passant proves d'electromagnetisme perquè no interfereixin amb altres aparells que hi ha a les UCI.
La producció s'ha pogut reprendre la nit de dijous a divendres. El Ministeri de Sanitat assegura que els processos d'homologació s'estan fent tan ràpidament com es pot. Aquest projecte de respiradors permetrà produir industrialment centenars de respiradors al dia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus