Què ensumen els futbolistes abans dels partits i per què no ho haurien de fer?

La pràctica d'inhalar productes com Vicks VapoRub s'estén però no està clar que tingui beneficis
Anna Escura i Aixàs / Carlos Baraibar Padró Actualitzat

Les imatges de diversos jugadors de futbol olorant-se la samarreta abans i durant els partits són cada vegada més habituals. Primer, van ser els jugadors del Reial Madrid i, darrerament, també n'hem vist alguns del Barça que ho fan.


El jugador del Reial Madrid Vinicius és un dels primers en ser vist fent servir el Vicks VapoRub

El rebombori a les xarxes va ser tal, que fins i tot es va acusar el preparador físic de l'equip blanc d'estar donant alguna substància dopant als jugadors.

Doncs no, el que oloren els jugadors abans i durant els partits de futbol no és cap substància dopant: és Vicks VapoRub. I ho fan perquè, segons creuen, millora la respiració nasal i, per tant, el seu rendiment esportiu. És una tècnica que va popularitzar l'Arsenal d'Arsene Wenger a principis dels anys 2000 per substituir les tiretes nasals.

 


El jugador del Barça Rapinha també s'ha apuntat a la moda del Vicks VapoRub

La idea, tot i que s'hagi escampat entre els esportistes d'elit, no és bona. Tot i que un dels ingredients d'aquest famós ungüent sigui el mentol (que millora la respiració nasal), la pneumòloga de l'Hospital de Sant Pau Astrid Crespo ho tenia claríssim, en declaracions a "La tarda de Catalunya Ràdio":

"Olorar Vicks VapoRub no millora el rendiment esportiu. No serveix per a res. És el mateix que olorar colònia o perfum. Es pot considerar un ritual, com tocar el terra, una moda. És un efecte placebo que no serveix per a res."

Sí que ha matisat, però, els beneficis psicològics que pot suposar un placebo: "El sol fet de prendre'l ja fa que la persona se senti millor", encara que físicament no li faci res.

La doctora Crespo també ha explicat que el Vicks VapoRub és un producte farmacèutic, no un medicament: és un ungüent que es va crear a finals del segle XIX per alleujar els símptomes del refredat i la congestió nasal. I ha remarcat dues contraindicacions molt importants i que, sembla, els jugadors de futbol (i per extensió els seus equips mèdics) no estan tenint en compte.

D'entrada, mal aplicat, el Vicks VapoRub pot provocar una pneumònia lipoidea. L'ungüent s'ha de fregar al pit (com qui es posa una crema), o s'ha d'inhalar amb bafs. En cap cas no s'ha d'aplicar directament sobre les fosses nasals (hem vist imatges del jugador del Barça, Raphina, fent precisament això). El mateix fabricant ho avisa al prospecte: aquest ungüent porta oli i si s'aplica malament, aquest oli pot acabar als pulmons.

En segon lloc, pot provocar una crisi asmàtica als asmàtics. Ho explica la doctora Crespo:

"Productes com el mentol o l'alcanfor fan una olor molt intensa. En persones amb una predisposició (com els asmàtics) aquesta olor pot desencadenar una crisi asmàtica."

Sembla, doncs, que fer servir el Vicks VapoRub per millorar el nostre rendiment esportiu pot tenir més contraindicacions que beneficis.

Per acabar, i posats a destacar les contraindicacions del producte, cal destacar que està totalment prohibit per als menors de dos anys: els pot provocar una insuficiència respiratòria.

 

Si voleu recuperar l'entrevista amb la pneumòloga Astrid Crespo, podeu fer-ho aquí:

ÀUDIOS RELACIONATS
EL MÉS ESCOLTAT
El més llegit

* Dades de les últimes 24h

Anar al contingut