Aquest vídeo mostra com un molí està aturat tot i que fa vent, i l'autor denuncia que les elèctriques aturen les renovables per afavorir el con…
Un vídeo denuncia que Red Eléctrica ha aturat un aerogenerador expressament per encarir l'energia
Fets o fakes

Red Eléctrica està aturant molins de vent per cremar més gas?

Un vídeo que circula per xarxes mostra com un molí està parat tot i que fa vent, i l'autor denuncia que les elèctriques aturen les renovables per afavorir el consum de gas

Actualitzat

En els últims dies ha circulat per les xarxes socials un vídeo que suposadament mostra com Red Eléctrica estaria frenant l'activitat d'un molí eòlic malgrat que en el moment de l'enregistrament (30 de juny de 2022) feia prou vent per generar energia. En aquest vídeo, un operari assegura que això es fa amb la intenció de prioritzar la producció d'energia cremant gas.

L'autor del vídeo, de qui es desconeix la identitat, però que treballaria en el manteniment de l'aerogenerador, acusa la companyia que gestiona el sistema elèctric i el transport de l'electricitat a l'Estat (Red Eléctrica) d'aturar mitjançant control remot el molí eòlic i malbaratar el vent que feia.

En pocs dies, la gravació ha estat compartida més de set mil vegades, entre d'altres, per Pablo Echenique, portaveu parlamentari de Podem.

Poques hores després i davant l'acumulació de comentaris molt crítics cap a Red Eléctrica, des del compte oficial de la companyia a Twitter es va fer una piulada per oferir la seva versió dels fets. Segons Red Eléctrica, en el moment en què es va gravar el vídeo s'estava reparant una incidència que va deixar fora de servei una línia de 220 kV a la zona centre i que, per evitar sobrecàrregues a la xarxa, es va haver de limitar la producció fins a reparar l'avaria.

Per què Red Eléctrica atura els molins?

Per l'enginyer industrial i consultor energètic Salvador Salat, es tracta a priori d'una explicació plausible. Salat explica que ens hem d'imaginar Red Eléctrica com el policia d'una autopista per la qual circula l'energia.

"És molt plausible. Imaginem-nos que hi ha dues autopistes plenes de cotxes, que en aquest cas són els electrons, i en una d'aquestes vies cau un arbre i no s'hi pot circular. Per treure l'arbre, el que fa Red Eléctrica és tancar l'autopista i, durant una estona, només es pot circular per una de les autopistes."

Tot i això, Salvador Salat matisa que només Red Eléctrica sap exactament en quines circumstàncies va haver d'aturar l'aerogenerador i subratlla que la companyia és "jutge i part" en aquesta qüestió.

Per respondre als que acusaven la companyia d'afavorir els interessos del gas per sobre de les renovables, Red Eléctrica va fer una segona piulada:

"Com a operador del sistema [Red Eléctrica] integra sempre la màxima generació renovable que permet la xarxa, garantint en tot moment la seguretat del sistema i la continuïtat del subministrament."

Per Salat, es tracta d'un missatge molt revelador de la manera de funcionar de Red Eléctrica, en el sentit que pot usar la seguretat del sistema i la continuïtat del subministrament com a arguments per prioritzar el gas per sobre de les renovables.

"Revela la desconfiança del gran sector elèctric cap a les renovables. La nuclear o el cicle combinat fan energia sempre, mentre que la solar o l'eòlica són variables, i el que els agrada és la potència ferma. Per tant, acaben donant prioritat a les fonts de generació d'energies que ofereixen més seguretat."

Salat considera que aquesta és una visió obsoleta del sistema elèctric i subratlla que, si s'hagués invertit en una xarxa intel·ligent, s'haurien pogut integrar molt millor les energies renovables.

La desconfiança cap a les elèctriques, que ha contribuït a la versemblança del vídeo, s'apuntala en moltes pràctiques de caràcter oligopolístic d'aquest sector. Fa uns mesos, per exemple, algunes grans energètiques van buidar pantans arreu d'Espanya per produir energia hidroelèctrica (de les més barates) i s'està investigant si ho van fer per cobrar-la a preu de gas, quan el gas estava en preus màxims.

Tot i això, en el cas concret que denuncia el vídeo pot ser que hagi calgut desconnectar l'aerogenerador puntualment per evitar una sobrecàrrega de la xarxa, com assegura Red Eléctrica, però també és cert que Red Eléctrica pot fer i desfer amb l'argument de garantir el subministrament.

Per tot això, considerem que l'autenticitat de les acusacions que es fan al vídeo és inverificable.

ARXIVAT A:
EnergiaMedi ambient
Anar al contingut