Robert Malone no és el pare de la vacuna covid i fa afirmacions falses sobre la vacunació infantil

En un vídeo que s'ha fet viral i en què s'identifica com l'inventor de les vacunes d'ARN missatger, afirma que poden provocar danys "irreparables" en nens i nenes
Núria Peraire / Carlos Baraibar Actualitzat
TEMA:
Notícies falses

És possible que en els últims dies hagis rebut un vídeo del Dr. Robert Malone, que s'autoanomena creador de les vacunes d'mRNA, advertint contra la vacunació dels nens i nenes. Entre d'altres coses, assegura que la proteïna que comencen a produir els nens un cop vacunats és tòxica i pot causar danys irreparables en el seu sistema immunitari, reproductiu, al cor o en altres òrgans vitals.

Aquest vídeo de quatre minuts i mig està generant alarma entre els pares i mares, precisament aquests dies que moltes famílies es pregunten si vacunar o no els seus fills d'entre 5 i 12 anys.

Qui és el Dr. Robert Malone?

En el vídeo que està circulant, Robert Malone parla de si mateix com a investigador, creador de la tecnologia de les vacunes d'RNA missatger (les de Pfizer i Moderna), i assegura que ha dedicat la seva carrera a la prevenció de malalties infeccioses. És cert això?

L'Associació Espanyola de Pediatria ha preparat aquest perfil en què s'explica acuradament qui és el Dr. Robert Malone i per què difon informació falsa sobre les vacunes.

El cert és que Malone va fer aportacions rellevants per convertir l'RNA en un transport per a medicaments als anys 80, quan era estudiant. Des d'aleshores, però, han calgut aportacions de centenars d'equips d'investigadors per arribar a desenvolupar les vacunes d'mRNA que avui s'apliquen. Malone ha estat apartat de la investigació i ha dedicat els últims trenta anys a la consultoria i els assajos clínics a través d'una empresa que dirigeix juntament amb la seva dona.

Ressentit amb la comunitat científica

El consens de la comunitat científica és que la vacuna d'mRNA ha estat possible gràcies a l'esforç col·lectiu de molts altres científics. Malgrat això, Malone s'ha queixat que no se li ha donat el crèdit que ell considera oportú per la seva aportació. En declaracions a la revista "Nature" deia literalment: "M'han esborrat de la història."

La mateixa revista Nature explica com les contribucions a les vacunes d'mRNA venen de finals dels anys 70 (abans de l'aportació de Malone) i que Malone seria una baula més en la cadena que ha fet possible que aquesta tecnologia faci funcionar les vacunes.

El ressentiment de Malone amb la indústria i la comunitat científica sembla que ve de lluny. Després dels seus descobriments al Salk Institute for Biological Studies de La Jolla, a California, va treballar a l'empresa Vical, on ell considera que es van aprofitar dels seus coneixements sense que ell en tragués cap profit: "Es van fer rics amb el producte de la meva ment."

Segons s'explica en aquest elaborat perfil, Malone fins i tot ha arribat a criticar i amenaçar altres investigadors a qui els mitjans han atribuït responsabilitats més directes en l'elaboració de les vacunes.

Des de fa uns mesos, Malone s'ha dedicat a sembrar dubtes sobre les vacunes, sense aportar dades científiques que sustentin les seves opinions. El mes d'agost passat fins i tot va anar al podcast de Steve Bannon, exassessor de Donald Trump i un dels responsables del discurs populista més extrem que va portar el magnat a la presidència dels Estats Units.

Pel que fa a la seva experiència amb el coronavirus, el mateix Dr. Malone explica que va contraure la covid-19 el 2020 i que es va vacunar per desfer-se del malestar que li havia provocat. Després de rebre una dosi de Moderna, ara assegura que segueix trobant-se malament però ho atribueix a la vacuna.

Proteïnes tòxiques que poden danyar cèl·lules?

En el vídeo que ha corregut aquests dies de mòbil en mòbil, Malone assegura que les proteïnes produïdes pel cos després de les vacunes poden danyar les cèl·lules però, com explica la mateixa Nature, aquesta afirmació ha estat repetidament refutada per altres científics.

El pediatre i investigador del centre IsGlobal de la Caixa Quique Bassat assegura a "Fets o fakes" que les afirmacions de Malone sobre la toxicitat de la proteïna que es genera després de la vacunació són totalment falses:

"El que sabem és que la proteïna de l'espiga és important per provocar una resposta immune, protectora, del nostre cos i no tòxica. Sense la proteïna de l'espiga no es genera la resposta immunològica. Aquesta proteïna és la més important per aconseguir la protecció que genera la vacuna."

Les vacunes covid provoquen pericarditis i miocarditis als nens?

En el vídeo, Robert Malone diu que la vacuna de la covid-19 causa danys permanents en els òrgans crítics dels nens com el cervell i el sistema nerviós, el cor i els vasos sanguinis, el sistema reproductiu i canvis en el sistema immunològic. A més a més, afirma que tots aquests efectes són irreversibles i que es poden veure a llarg termini.

L'equip del "Fets o fakes" hem buscat quins són els efectes secundaris descrits fins ara i en quina mesura afecten els nens i nenes i, en resum, cap dels efectes que explica Malone han estat descrits en els assajos ni en el seguiment fets per les institucions de vigilància farmacològica.

A Europa la vacuna aprovada per als menors de 5 a 11 anys és la vacuna de Pfizer. La va aprovar l'Agència Europea de Medicaments.

En el seu document l'EMA destaca que els efectes secundaris més comuns en la canalla de 5 a 11 anys són dolor, vermellor o una inflamació la zona de la injecció, cansament, mal de cap, calfreds i dolor muscular. També afegeix que es tracta d'efectes lleus o moderats que milloren al cap de pocs dies.

Pla mitjà de l'administració d'una vacuna a un nena a la Catalunya Central. Imatge del 15 de desembre del 2021

Abans d'Europa, la vacuna de Pfizer per als infants de 5 a 11 anys ja es va aprovar als Estats Units. Ho va fer el Centre de Control de Malalties i Prevenció (CDC). En un informe del 13 de desembre, el mateix CDC reporta que s'han registrat 8 casos de miocarditis en nens d'entre 5 i 12 anys entre les 7,1 milions de dosis de vacuna que s'han inoculat. D'aquests 8 casos, de moment 5 dels pacients ja s'han recuperat favorablement.

La miocarditis és la inflamació del miocardi, que és el múscul cardíac. I la pericarditis és la inflamació del pericardi, que és la membrana que envolta el cor.

Quan les vacunes de Pfizer i Moderna es van començar a inocular als majors de 12 anys, es va veure que en algunes persones es produïa una miocarditis o una pericarditis. Els principals símptomes que ens han d'alertar i consultar un metge són el dolor al pit, la dificultat per respirar i alteracions en el ritme cardíac.

Després d'estudiar els casos detectats, l'EMA va decidir que s'havien d'incloure com a efectes secundaris de les vacunes de Pfizer i de Moderna. Però es consideren efectes rars i poc freqüents i afecten sobretot homes joves.

Al considerar-se efectes secundaris poc freqüents, la vacunació es continua recomanant. De fet, alguns països nòrdics com Suècia, Finlàndia i Noruega van aturar la vacunació de la vacuna de Moderna i l'EMA ho va qualificar de precipitat.

Tot i així, els organismes de control de malalties asseguren que, en els casos de pericarditis o miocarditis detectats, la gran majoria de pacients responen ràpidament i positiva al tractament.

Per controlar la situació, el CDC als Estats Units i l'EMA a Europa van vigilant els casos de miocarditis i pericarditis. En una publicació del 12 de novembre es diu que, tot i tenir-ho en compte, es continua recomanant la vacunació als majors de 5 anys. S'afirma que la majoria dels que ho pateixen responen bé al tractament i es troben bé ràpidament.

Els efectes secundaris més habituals descrits van ser lleus i similars als observats en adults i en altres vacunes recomanades per a nens. També es concreta que l'efecte secundari més comú va ser dolor al braç.
 

Casos de miocarditis i pericarditis en adults a Espanya i Catalunya

Segons l'informe de farmacovigilància del Ministeri de Sanitat sobre les vacunes de la covid amb data 24 de novembre, des que es posen les vacunes (desembre del 2020) s'han detectat 221 casos de miocarditis entre tots els vacunats amb Pfizer i 79 casos entre tots els vacunats amb Moderna, d'entre 51 milions de dosis administrades (quan encara no es vacunava menors d'11 anys).

Entre els casos dels vacunats amb Pfizer, l'informe diu que la majoria estaven recuperats de la miocarditis i de la pericarditis o en procés de recuperació. A més, concreta que els casos s'han produït generalment en homes després de la segona dosi i més freqüentment en joves.

Pel que fa als vacunats amb Moderna que van tenir miocarditis o pericarditis, diu que tots es van recuperar o estaven en procés de recuperació. També la majoria de casos es van produir en homes joves després de rebre la segona dosi.

Només en els casos de Pfizer, l'informe de farmacovigilància concreta que han mort 3 persones, tots adults. Dos eren més grans de 60 anys i tenen altres causes de mort a més de la miocarditis, i del tercer adult diu que es disposa d'informació limitada sobre la relació de la seva mort amb la vacuna.

A Catalunya, el Departament de Salut diu que no hi ha constància de casos de miocarditis ni pericarditis en els assajos clínics en menors de 5 a 11 anys.

Pla obert d'una infermera vacunant un nen a l'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida, el 15 de desembre del 2021

Què en sabem dels efectes a llarg termini de les vacunes?

En el vídeo, Malone alerta dels efectes a llarg termini de les vacunes en els infants. El doctor Quique Bassat, de ISGlobal, admet que no podem saber si les vacunes tindran efectes d'aquí uns anys, perquè les primeres dosis tot just es van inocular el 2020, però assegura que això passa amb totes les vacunes:

"En situacions de no pandèmia ens podem permetre el luxe d'esperar per tenir més informació sobre la seguretat de les vacunes, en pandèmia i en una crisi sanitària com la que vivim, no. Les vacunes han tingut un procés de desenvolupament clínic igual de rigorós que per a qualsevol altra vacuna però més ràpid. Això no vol dir amb menys qualitat o rigor."

Segons Bassat, tots els assajos han estat realitzats i avaluats amb la mateixa cura i això és el que permet assegurar que són segures i que les podem utilitzar fins i tot en nens menors de 12 anys.

Hi ha relació entre les vacunes a les nenes i possibles efectes en l'aparell reproductor?

Sobre aquest aspecte, existeixen dubtes, perquè hi ha dones vacunades que han tingut desajustos temporals de la menstruació, tot i que encara no s'ha pogut comprovar que hi hagi una relació entre la vacuna i els trastorns menstruals.

 

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Notícies falses Covid-19 Coronavirus
EL MÉS ESCOLTAT
El més llegit

* Dades de les últimes 24h

Anar al contingut